Politic

Deputatul UDMR ANTAL István-János, interpelare pentru limitarea accesului tinerilor la produsele din tutun

Luna aceasta deputatul UDMR ANTAL István-János a adresat în scris o întrebare Ministrului Sănătății, Victor Sebastian Costache, în legătură cu efectele Legii nr.15/2016 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Redăm mai jos textul interpelării:

„Stimate domnule ministru, conform Organizației Mondiale a Sănătăţii, fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaţilor şi 9% din decesele femeilor din ţările în curs de dezvoltare. În România, principalele cauze de deces le reprezintă bolile cardiovasculare şi tumorile maligne, urmate de bolile respiratorii – iar consumul de tutun este factor principal agravant în toate aceste afecţiuni. Mai precis, fumatul este unul dintre factorii agravanţi în bolile cardiovasculare, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale mortalităţii din România, cu 60% din decesele anuale faţă de o rată medie a Uniunii Europene de doar 48%.

Prin Legea nr. 15/2016, legiuitorul a interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii şi de asemenea, se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Această măsură a fost una larg contestată la momentul adoptării de către cei ce aveau acest viciu, datorită limitelor impuse, dar la mai bine de 3 ani de la adoptarea acesteia, efectele benefice au apărut în rândul populaţiei.

În conţinutul reglementării menţionate anterior au fost incluse şi sancţiuni, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice, iar persoanele fizice care fumează în spaţiile în care fumatul este interzis au primit amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei. Pentru persoanele juridice care administrează spaţiiie în care fumatul este interzis şi care totuşi permit fumatul în aceste spaţii există o amendă contravenţională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravenţională de 10.000 lei şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei (a doua abatere) şi o amendă contravenţională de 15.000 lei şi închiderea unităţii la următoarea abatere.

Un alt trend care este în creştere la acest moment este acela al consumului de ţigarete electronice ce emit vapori sau dispozitive care încălzesc substanţe vegetale care emit aerosoli, iar efectul acestora este încă necunoscut pe termen lung, neexistând studii elaborate de instituţii avizate până la acest moment. Se presupune totuşi că ar fi mai puţin dăunătoare sănătăţii faţă de fumul clasic.

Întrebare:

 • Există o scădere a pacienţilor cu boli cardiovasculare, tumori maligne sau boli
  respiratorii de la adoptarea Legii nr. 15/2016 până în prezent? S-au făcut studii în acest
  sens?
 • Care este numărul deceselor cauzate de b0lile rezultate din cauza consumului de tutun
  defalcat pe fiecare an, la nivel naţional în perioada 2012—2018?
 • Aveţi în plan alte modiftcări ale Legii nr. 342/2002? Se doreşte implementarea altor paşi
  în vederea formării de generaţii de tineri care să nu intre în contact cu acest viciu până
  la împlinirea vârstei de 18 ani?
 • Ce demersuri veţi face pentru interzicerea folosirii ţigaretei electronice în toate spaţiile
  publice închise?”

Documentul poate fi consultat AICI

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top