Investigaţii

Valul Omicron, sau Valul Delta 2?

De două luni suntem bombardați zilnic cu știri despre Omicron – unele sinistre, altele, dimpotrivă, liniștitoare. Conform datelor INSP, tulpina a devenit dominantă la jumatea lunii ianuarie. Însă, dacă ne uităm pe cifre, constatăm că se fac abia circa 300 de secvențieri, săptămânal. Iar ministrul Rafila a declarat că încă din decembrie trecut se trimit la secvențiere doar probele suspecte de Omicron – fără îndoială motivul principal pentru care laboratoarele descoperă acum Omicron, pe bandă rulantă.

Oficial suntem 100% Omicron, dar datele arată altceva

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) pune la dispoziția publicului săptămânal date despre circulația virusului și variantelor. Rapoartele urmează tipicul stabilit de zeci de ani pentru gripă și sunt cel mai probabil realizate de aceeași echipă ce realiza sinteza săptămânală a evoluției gripei în România – în perioada în care aceasta se mai înregistra.
Conform acestor date, Omicron a devenit la jumatea lunii ianuarie 2022 varianta dominantă, majoritatea probelor secvențiate testând pozitiv pentru Omicron.

Dacă ne uităm mai atent, însă – ele spun altă poveste, poate mult mai semnificativă. În primul rând, raportul e făcut cu picioarele, autorii aruncând la grămadă toate datele din toate secvențierile de coronavirus făcute vreodată în România. Devine rapid evident că modul de ordonare a datelor e făcut în așa fel încât să scoată în evidență teribila, înfiorătoarea răspândire a variantei Delta (cel mai probabil șablonul și paginația raportului au fost concepute în urmă cu un an, în perioada Alpha-Delta, iar cei care au lucrat pe ele în ultimele luni, din lene/prostie, nu au mai făcut decât să adauge datele săptămânale, fără să umble la paginație). În a doua pagină tronează un grafic din care aflăm că varianta Delta reprezintă circa 70% din secvențieri – asta pentru că, așa cum arătam mai sus, sunt incluse și secvențierile de acum un an. Cu roșu se trasează și un tren al variantei Delta, din care reiese că Delta evoluează spre 90%…


Cazurile de Omicron reprezintă mai puțin și decât cazurile de Alpha – pentru care nu se mai fac secvențieri de 6 luni, dar care apar în continuare în statistici (deși sunt complet irelevante acum).
Dacă ne uităm pe datele absolute, situația e radical diferită: Pentru săptămâna 3 din 2022, aproape 90% din tulpinile detectate au fost cu Omicron, restul cu Delta. În total, avem 311 de secvențieri făcute în această săptămână, respectiv 278 în săptămâna precendentă – un număr ridicol de mic, de natură să ridice multe întrebări.
De altfel, de la începutul pandemiei, INSP a înregistrat un număr total de 9434 de secvențieri (până la data de 30.01.2022). Prin comparație, numai în săptămâna precedentă scrierii acestui articol, în România s-au înregistrat circa 200.000 de cazuri.


Deci 300 de secvențieri săptămânal, la 200.000 de cazuri – un număr mult prea mic pentru a putea extrage orice informație semnificativă, sau măcar utilă asupra răspândirii variantelor virusului. Autorii raportului nu indică dacă selecția probelor ar corespunde unui anumit profil demografic, iar toate probele au fost prelucrate în doar trei centre – Balș, Cantacuzino, MedLife – deci e puțin probabil ca ele să poată măcar da o idee asupra răspândirii geografice, sau pe grupe de vârstă, a variantelor.

Rafila, în decembrie: Delta nu mai este interesantă

Așa prost cum sunt ele concepute, rapoartele INSP au totuși o utilitate: Demonstrează fără putință de tăgadă că Omicron e varianta dominantă! În săptămâna 24-30 ianuarie, avem 278 de secvențieri, din care 30 cu Delta și 248 cu Omicron. Pe baza rapoartelor, „specialiștii” care iau zilnic la colindat platourile tv ne-au anunțat în ultimele săptămâni că suntem în plin val Omicron. Ceea ce poate fi adevărat… sau nu.
Pentru a înțelege mai bine, vă reproducem o discuție de la sfârșitul conferinței de presă susținută de ministrul Alexandru Rafila după ședința de guvern din 8 decembrie 2021:

Reporter: Și o ultimă întrebare pentru dvs: câte probe sunt în lucru în laboratoarele care fac secvențierea acum pentru depistarea variantei Omicron?
Alexandru Rafila: În acest moment?
Reporter: Dacă știm cu aproximație, pentru că…
Alexandru Rafila: Nu, nu știu. S-au făcut multe mii de secvențieri în România. Aici nu e un soi de normă pe care trebuie să o îndeplinim. Trebuie să existe anumite criterii care duc la selecția probelor care sunt secvențiate. De exemplu, selecția pentru probele care sunt cu tulpina Delta nu mai este interesantă, că avem 99,9% tulpină Delta. Sigur că, în momentul diagnosticului inițial de PCR, dacă apare un diagnostic oarecum atipic și este posibil lucrul ăsta, care nu identifică de exemplu gena pentru proteina Spike, atunci acele tulpini sunt trimise la secvențiere. Deci numărul lor depinde de aceste anomalii care sunt detectate și evident atunci aceste tulpini sunt prelevate de la pacienți și trimise pentru secvențiere.”

Ce nu explică Rafila este că, conform protocoalelor internaționale, testul PCR urmărește detectarea unor fragmente-țintă din ADN-ul aferent SARS-Cov2: Unele presupuse a corespunde proteinei spike, celelalte fiind raportate la alte părți componente ale virusului. Dacă testul PCR iese pozitiv pentru ADN de nucleocapsidă, dar negativ pentru proteina spike, asta poate însemna că fragmentul de virus din probă are mutații pe proteina spike și că aparține altei tulpini. Ulterior, dacă are la îndemână utilități și personal pentru secvențiere, medicul ce detectează o asemenea „anomalie”, precum indica Rafila, poate transmite restul probei mai departe, pentru a verifica dacă ea corespunde unei alte variante cunoscute a virusului.
Practic, Rafila ne indică două aspecte importante: 1. Că în Valul 4 specialiștii detectaseră varianta Delta în aproape toate eșantioanele și în noiembrie deja presupuneau ca tot ce mișcă este Delta, nemai fiind interesați de secvențiere, și 2. Că începând cu Omicron, sunt selectate spre secvențiere doar probele cu anomalii – deci cele suspecte a fi cu Omicron.
În condițiile astea, se explică de ce varianta Omicron a înlocuit Delta, cu viteza fulgerului: Din decembrie, „specialiștii” au căutat Omicron și – deloc surprinzător – au găsit Omicron! Dacă, în schimb, ar fi trimis la secvențiere doar probe care nu prezentau anomalii, probabil ar fi găsit aproape exclusiv tulpina Delta.
Practic, din informațiile oficiale rezultă că dacă din 1.000 de probe doar 5 au anomalii, doar acelea 5 ar putea fi trimise la secvențiere. Din acestea, majoritatea vor fi cu Omicron, și ni se va spune că Omicron e dominantă (restul anomaliilor pot fi atribuite atât altor variante, cât și erorilor de testare). Ce nu ni se spune? – Că celelalte 995 nu au anomalii, drept pentru care sunt probabil Delta, Alpha sau altceva.
Scamatoria asta se poate repeta, practic, la infinit. Pe măsură ce laboratoarele din România vor epuiza stocurile și vor primi preponderent aditivi PCR care să recunoască atât Delta cât și Omicron, ambele vor deveni probe „normale” iar orice nouă variantă va deveni „varianta cu anomalii” și va fi trimisă preferențial la secvențiere. După care ni se va spune că aceasta este „dominantă” – deși ea e dominantă numai între anomalii.

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top