Politic

Deputatul Şişcu are ultimele informaţii despre stadiul drumurilor expres Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța

Deputatul liberal George Şişcu a postat pe facebook un mesaj cu informaţii despre situaţia drumurilor expres Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța, ca urmare a numeroaselor întrebări primite pe această temă.
Şişcu preciyeayă că informaţiile sunt la zi și provin de la CNAIR, prin intermediul Directorului General Cristian Pistol.
Drumurile în discuție au rolul de a face legătura între noul pod peste Dunăre de la Brăila-Măcin și Tulcea, respectiv Tulcea și Constanța. În acest fel se va facilita accesul dinspre Moldova în Dobrogea de Nord și se vor îmbunătăți condițiile de trafic între Constanța și Tulcea (în prezent traficul este destul de congestionat și din cauza afluxului mare de autotrenuri cu cereale dinspre Ucraina).
În 2020 au fost semnate contractele pentru studiile de fezabilitate și proiectare, în valoare de aproape 3 milioane de euro, respectiv 3,6 milioane de euro pentru segmentele Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța, reamintește Șișcu.

Proiectul este în întârziere

„La circa trei ani de zile de la acel moment, lucrurile nu arată extraordinar de bine, câtă vreme încă nu avem pentru nici unul din cele două drumuri expres traseul final, nu au identificați proprietarii de teren, nu avem acord de mediu și nici începute studiile geo/topo/arheologice în teren. Cea mai mare întârziere a fost cauzată de identificarea soluțiilor de legare a acestui drum expres cu podul de peste Dunăre de la Brăila, precum și de problema intersecției variantelor de traseu a drumului Tulcea-Constanța cu ariile unor poligoane miliare ale Ministerului Apărării.
În limbajul tehnic al celor de CNAIR, ambele proiecte de drum expres se află în faza de analiză a AMC1, așa-numita Analiză Multicriterială de Traseu Etapa 1 (AMC1). Abia în faza următoare, AMC2, vom avea un traseu definitiv pentru Drumurile Expres Brăila-Tulcea și Tulcea-Constanța”, se arată în mesajul transmis de George Șișcu.

Ce urmează

După recepționarea documentației AMC2, pe traseele finale vor fi realizate studiile geotehnice, topografice și arheologice și, în paralel, vor fi elaborate documentațiile privind identificarea proprietarilor terenurilor de pe traseu, precum și documentațiile de mediu. Abia în urma recepționării și avizării acestor din urmă documentații se poate trece la emiterea Hotărârii de Guvern, avizării din partea Ministerului Transporturilor, în cadrul Consiliului Interministerial și se poate trece la realizarea proiectului tehnic de execuție și a documentației necesare obținerii autorizației de construire, arată sursa citată.
„În condițiile în care noi suntem departe de a fi gata cu documentația pentru a realiza licitații de execuție (dar aici mizez pe faptul că cei de la CNAIR vor înțelege că prestatorul poate fi impulsionat să accelereze munca!), nu aș dori să înaintez termene. Inițial, pentru contractele pentru documentații semnate în 2020, termenul de predare ar fi trebuit să fie de 24 de luni, dar ne apropiem de 36… Rămâne, evident, spinoasă și problema finanțării lucrărilor-propriu zise, iar aici avem o fereastră foarte mică de oportunitate privind apelurile pentru fondurile europene 2021-2027 și întâietate la alocarea fondurilor o vor avea proiectele mature. Realist, nici unul din cele două drumuri expres nu se încadrează în această categorie. Avem astăzi în România proiecte în lucru care depășesc de trei ori banii pe care îi avem la dispoziție din fonduri europene și naționale”, a mai spus deputatul liberal George Șișcu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top