Ştiri

Deputatul PNL Bogdan Huțucă îi cere socoteală Primului Ministru despre soarta nămolului de la Techirghiol

În data de 23 octombrie a.c., deputatul PNL de Constanța Bogdan Huțucă a făcut cea de a doua interpelare în Parlamentul României pe care a adresat-o direct premierului Mihai Tudose, pe tema nămolului de la Techirghiol. În același timp, deputatul Huțucă a declarat că nu se va opri din această inițiativă până nu va primi un răspuns coerent și decent din partea primului ministru.

 

Mai jos puteți citi integral interpelarea deputatului Bogdan Huțucă:

„Stimate domnule Prim-ministru,
În data de 17.05.2017 a avut loc o dezbatere publică organizată de Primăria oraşului Techirghiol cu participarea Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, tema fiind modul de acordare a licenţelor de explorare/exploatare a nămolului sapropelic terapeutic din lacul Techirghiol şi modul de valorificare a acestei resuse minerale curative.
Având în vedere faptul că informaţiile cu privire la condiţiile de formare şi de regenerare a nămolului sapropelic din Lacul Techirghiol sunt la nivelul anilor 1950 – 1960 se impune, în regim de urgenţă, o reactualizare a acestor date prin cele mai noi metode de cercetare ştiinţifică existente.
In acest sens, A.N.R.M. a organizat, cu sprijinul Primăriei Techirghiol, o întâlnire cu factorii interesaţi, în data de 28.06.2017, având ca subiect realizarea unui studiu ştiinţific complex, multidisciplinar, referitor la factorul natural terapeutic balnear <nămolul sapropelic> din Lacul Techirghiol.
În urma acestei întâlniri, A.N.R.M. a solicitat instituţiilor abilitate – Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marină, Institutul Naţional de Cercetare si Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” Constanţa, Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Direcţia Hidrografică Militară – constituirea unui consorţiu ştiinţific în vederea realizării unui studiu ştiinţific referitor la nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol, document din care să rezulte măsurile necesare care trebuie implementate pentru a asigura sănătatea, protecţia lacului şi conservarea calităţilor curative balneare ale nămolului sapropelic şi ale lacului Techirghiol.
Instituţiile de cercetare sus-menţionate şi-au arătat disponibilitatea şi au căzut de acord asupra domeniilor de competenţă, a lucrărilor de teren şi laborator necesare realizării acestui studiu, prin emiterea unor oferte către A.N.R.M. Finanţarea acestui studiu complex este asigurată de A.N.R.M.
Scopul acestui demers iniţiat de A.N.R.M. il reprezintă obţinerea tuturor informaţiilor necesare în vederea stabilirii condiţiilor imperative ce trebuie să se regăsească în contractele de licenţă de exploatare, pentru a asigura astfel protecţia şi prezervarea calităţilor curative ale lacului Techirghiol, prin continuitatea procesului de regenerare a resursei minerale balneare şi fără ca statul român să fie prejudiciat în urma procesului de exploatare.
Studiul ştiinţific va oferi datele necesare scopului sus-menţionat prin: determinarea parametrilor de sedimentare a nămolului sapropelic; determinarea condiţiilor necesare procesului de regenerare a nămolului sapropelic; determinarea cantităţilor optime ce pot fi exploatate; determinarea cantităţilor minime de returnare a nămolului sapropelic în lac, pentru asigurarea continuităţii procesului de regenerare a factorului curativ balnear; determinarea perimetrelor ce permit exploatarea; determinarea perimetrelor care necesită a fi conservate; determinarea zonei limită de comercializare a nămolului exploatat astfel încât să se garanteze returnarea nămolului sapropelic exploatat în lac pentru regenerarea acestuia; determinarea altor aspecte ce privesc protecţia şi sănătatea lacului, conservarea calităţilor curative balneare, gestionarea procesului de exploatare în mod durabil a acestei resurse minerale balneare.
Exploatarea şi utilizarea nămolului sapropelic într-un mod reglementat şi strict controlat a acestui factor natural curativ balnear asigură dezvoltarea serviciilor medicale balneare, dezvoltarea turismului balnear şi dezvoltarea economică integrată a zonei.
Având în vedere importanţa acestor lucrări ştiinţifice – de cercetare pentru definirea condiţiilor de exploatare – şi ţinând cont de importanţa majoră a acestui studiu în vederea protecţiei lacului şi a substanţei minerale curative, respectiv a nămolului sapropelic din Lacul Techirghiol, respectând, totodată, principiile unei dezvoltări durabile, vă solicit, domnule Prim Ministru, să formulaţi un răspuns următoarelor întrebări:
Care este starea actuală a studiului mai sus-menţionat?
Când vor fi demarate lucrările de cercetare propuse de consorţiul ştiinţific menţionat mai sus?
De ce nu au fost definitivate până la această dată formele contractuale necesare demarării acestui studiu ştiinţific complex, de importanţă deosebită atât pentru statul roman, cât şi pentru comunităţile locale riverane lacului Techirghiol?
Solicit răspuns scris.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top