Ştiri

Deputatul PNL Bogdan Huțucă face precizări vizavi de prevederile Legii 29/2018 privind amnistia fiscală

Deputat PNL de Constanța, Bogdan Huțucă, inițiatorul Legii 29/2018 ce prevede anularea unor obligații fiscale pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, notarii publici și cei care obțin venituri din activități independente, explică promovarea acestui act normativ. Mai jos vă prezentăm punctul său de vedere în ceea ce privește actul normativ menționat:

Din anul 2008 ANAF a tolerat plata impozitului pe venit de către persoanele fizice dezvoltatori imobiliari, la notarii publici, la valoarea contractului de vânzare – cumpărare.
În anul 2016, după aproape 8 ani de zile, ANAF își schimbă modul de interpretare a legii și stabilește că impozitul pe venit se plătește la un venit anual determinat ca diferență între venituri și cheltuieli. Acest impozit pe venit poate fi mai mare sau mai mic decât cel plătit la notar în funcție de marja de profit a dezvoltatorului.
Mai clar, ANAF consideră că veniturile obținute de aceste persoane sunt dintr-o activitate independentă în condițiile în care:

  • ani de zile nu i-a înregistrat fiscal ca plătitori de impozit pe venit întrucât a considerat că aceste vânzări de imobile sunt din patrimoniul personal al persoanei fizice și nu dintr-o activitate independentă. În schimb i-au înregistrat ca plătitori de TVA, considerând că (dpv al TVA) vânzările de imobile reprezintă o activitate economică;
  • au fost controlați în mod constant și le-au fost rambursate sume de bani reprezentând TVA de la bugetul statului.  Cu ocazia controlului nu s-a constatat că impozitul pe venit a fost încadrat greșit și nu le-au compensat din sumele de rambursat eventuale sume de plată;
  • ANAF a avut toate informațiile despre toate vânzările de imobile în baza unei declarații depuse periodic de notarii publici.

ANAF nu a luat nicio măsură;

  • la întrebările puse către ANAF privind ce fel de impozit pe venit se plătește s-a confirmat că se plătește impozitul pe venit la notar;
  • în ipoteza în care impozitul pe venit din activități independente (venituri – cheltuieli) ar fi mai mare decât impozitul pe venit plătit la notar ANAF nu putea compensa ceea ce s-a plătit deja la notar întrucât nu exista o procedură legală în acest sens (impozitul plătit la notar alimenta atât bugetul statului, cât și bugetul primăriilor);
  • legea (Codul de procedură fiscală) prevede că ANAF este obligat să comunice contribuabilului ce sarcină fiscală trebuie să plătească (”rolul activ al ANAF”). Nu a făcut-o.

Concluzie:

Pentru că ANAF nu a aplicat legea într-un mod accesibil și previzibil pentru contribuabil o soluție corectă este promovarea prevederilor Legii 29/2018, în sensul de a nu mai schimba regimul fiscal al tranzacțiilor efectuate înainte de publicarea legii.
Legea prevede și anularea TVA pentru persoanele fizice ce desfășoară activități agricole. Cu acest subiect a fost amendată legea de către senatorul Teodorovici. Un proiect de lege similar face obiectul unei inițiative PNL, dar aceasta nu a fost încă dezbatută.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top