Politic

Deputatul George Șișcu susține instituirea Zilei Naționale a Tezaurului Uman Viu pentru a răsplăti și întări rolul păstrătorilor de tradiții

Deputatul George Șișcu a votat recent în Camera Deputaților pentru instituirea Zilei Naționale a Tezaurului Uman Viu și a explicat importanța acestei inițiative pentru cultura românească. Ca dobrogean, el se simte privilegiat să fie contemporan cu aceste comori vii și a dorit să contribuie prin votul său la întărirea rolului lor în societatea noastră. Tezaurele umane vii sunt persoanele care păstrează și transmit patrimoniul cultural imaterial al unei țări, inclusiv tradiții orale, expresii artistice, practici sociale, ritualuri, evenimente festive, cunoștințe și abilități legate de artizanat tradițional de natură și univers. Acestea sunt elemente importante ale culturii noastre și ne definesc ca popor.

„Am votat săptămâna aceasta în Camera Deputaților pentru inițiativa instituirii, pe data de 30 noiembrie, a Zilei Naționale a Tezaurului Uman Viu. Gestul nostru vine să îi răsplătească în chip simbolic pe toți românii care sunt păstrători, purtători, creatori și transmițători de elemente ale patrimoniului cultural imaterial. Ca dobrogean, fiu al unei regiuni atât de bogate din punctul de vedere al tradițiilor multietnice, mă bucur că am putut contribui prin votul meu la întărirea rolului acestor comori vii cu care suntem privilegiați să fim contemporani.
Patrimoniul cultural imaterial include tradiții orale, expresii artistice, practici sociale, ritualuri, evenimente festive, cunoștințe și abilități legate de artizanat tradițional de natură și univers. Prin urmare, tezaurele umane vii sunt persoanele care păstrează și transmit aceste elemente culturale importante.
Conceptul de tezaure umane vii a fost introdus în 1993 de către UNESCO, iar Programul, instituit și de România prin intermediul Ministerului Culturii, cuprinde persoanele selectate pe baza unor criterii stricte, care includ contribuția lor semnificativă la păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial, precum și angajamentul lor de a educa și a instrui tinerii în domeniul lor de expertiză. Odată desemnate, tezaurele umane vii beneficiază de sprijin financiar, tehnic și educațional pentru a-și continua activitatea și a-și împărtăși cunoștințele și abilitățile cu comunitățile locale și internaționale”, a transmis deputatul tulcean.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top