Politic

Deputatul Antal Istvan: Avem nevoie de soluții pentru combaterea pestei porcine africane

La moţiunea simplă pentru demiterea ministrului Agriculturii Petre Daea, parlamentarii UDMR s-au abţinut, iar moţiunea a fost respinsă. Parlamentarul constănţean consideră că nu schimbarea ministrului este soluţia pentru rezolvarea crizei generate de pesta porcină africană, ci despăgubirea la valoare justă a persoanelor cărora li s-au sacrificat porcii şi găsirea unor soluţii de pentru utilizarea în industria de prelucrare a cărnii a materiei prime neafectate de virus, din producţia internă. Totodată, autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru informarea populaţiei în vederea combaterii răspândirii bolii.

”UDMR urgentează elaborarea și implementarea unui sistem de despăgubire mai rapid prin care fermierii să beneficieze de compensații corespunzătoare prețului de piață al animalelor pierdute din cauza pestei porcine africane. Totodată, cerem ministerului de resort să adopte măsurile necesare pentru o informare corespunzătoare a populației în vederea combaterii răspândirii pestei și să acționeze în scopul utilizării, în industria de prelucrare a cărnii, a materiei prime neafectate de virus, provenită din producția internă”, a declarat deputatul UDMR, Magyar Lóránd, în cadrul dezbaterii din plenul Camerei inferioare a Parlamentului a moțiunii simple inițiate de opoziție, împotriva ministrului Agriculturii, ca urmare a situației create de apariția pestei porcine africane în România.
În ceea ce privește votul legiuitorilor Uniunii, Magyar Lóránd, membru al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților, a precizat că moțiunea nu oferă o soluție pentru fermieri, iar răspunderea pentru gestionarea defectuoasă a crizei pestei porcine africane revine în primul rând Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, instituție care are în sarcină gestionarea situațiilor de criză, prin urmare parlamentarii UDMR s-au abținut de la vot.

Actualitate

To Top