Politic

Deputatul Anișoara Radu – „Programul „gROwth este garanția dezvoltării și formării oricărui copil”

În calitatea sa de membru în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, deputatul PSD de Tulcea, Anișoara Radu susține aplicarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior”.

Iată ce spune politicianul tulcean despre acest program:

Comisia pentru Muncă și protecție socială din Camera Deputaților, al cărei membru sunt, a analizat și adoptat Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior” care are ca obiect înfiinţarea unui cont special de economisire sub formă de depozit ce  se adresează oricărui copil, cetăţean român, care nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Programul guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a fost elaborat după modelul instrumentelor de economisire pentru copii, existente în alte țări și contribuie la crearea unor condiții de dezvoltare și formare pentru toți copiii, de la naștere până la majorat, astfel încât, să le fie garantată egalitatea de șanse.

Programul îşi propune să-i stimuleze pe toţi părinţii, astfel încât, împreună cu statul, să contribuie la acest cont de economie al copiilor. În acest sens s-a instituit un mecanism simplu de deschidere a conturilor pentru fiecare copil din România.

Începând cu anul în curs (2019), titularii de cont vor beneficia de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei.

Sumele depuse în contul individual de economii, cu exceptia primei de la stat sunt purtătoare de dobândă, aceasta fiind de 3% pe an.

De acest program vor beneficia și copiii ocrotiți prin serviciile publice specializate, caz în care și depunerea minimă de 1200 lei va fi de la buget. Practic, pentru copiii din sistemul de protecție socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor 1800 lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

La împlinirea vârstei de 18 ani, titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al minorului, în anumite condiții, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

Sumele existente în contul individual de economii Junior pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, doar în cazul unor situații descrise expres în actul normativ (cazurile unor boli grave).

Un calcul simplu relevă faptul că pentru depuneri în valoare de 1200 lei în contul unui copil, după 18 ani, la majorat, suma totală care va putea fi retrasă va fi de 32.448 lei.”

Actualitate

To Top