Desfășurată la București în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, dezbaterea „Mobilitatea forței de muncă, un element de bază în echilibrul pieței muncii” a reunit reprezentanți ai Direcției Generale de Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene, ai Eurofound, precum și experți EURES din statele membre.
Prezentă la această conferință, deputatul PSD de Tulcea, Anișoara Radu a făcut unele remarci în legătură cu tema discuțiilor. Iată ce spune deputatul tulcean:
„Tema conferinței de la București a vizat unul din drepturile fundamentale garantate cetăţenilor europeni, în fapt, libertatea lucrătorilor de a căuta un loc de muncă în orice stat membru conform pregătirii și experienței cu beneficii egale cu ale celorlalți competitori.
Una dintre prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene se referă la mobilitatea forței de muncă și la accesul la muncă în condiții egale, aceștia fiind factorii care pot genera creștere și competitivitate internă a Uniunii Europene.
Consider că aplicarea corectă și fără părtinire a reglementărilor europene privind mobilitatea, liberă circulație a oamenilor care lucrează în cadrul UE, securitatea socială și transpunerea noii legislații pe coordonate egale pentru toți lucrătorii Uniunii, cu respectarea strictă a drepturilor acestora, garantează condiții de concurență echitabilă.
Libertatea lucrătorilor de a căuta un loc de muncă în orice stat membru este un drept stabilit în Tratatele constitutive ale Uniunii Europene și este parte integrantă a conceptului de cetăţenie europeană, a drepturilor şi obligaţiilor ce rezultă din calitatea de cetăţean european și un instrument esențial în realizarea Pieței Unice, care reprezintă un spațiu fără frontiere interne precum și un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie, în interiorul căreia este asigurată libera circulaţie a persoanelor.
În cadrul dezbaterilor au fost discutate foarte multe aspect care vizează obiectivele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, și mă refer mai ales la identificarea și analizarea factorilor care determină mobilitatea externă a forței de muncă, dar și nevoia , respective potențiale măsuri care s-ar putea lua pentru ca rata de revenire acasă, în România a lucrărilor noștri să înceapă să fie pozitivă. S-a mai discutat despre reducerea/eliminarea muncii la negru, fără forme legale care diminuează multe dintre drepturile lucrătorilor pe piata unică a muncii, evitarea discriminării și a abuzurilor de orice fel.”