Interviu

Delta poate aduce României amenzi din partea UE

Integrarea României în Uniunea Europeana aduce cu sine o serie de avantaje, dar si foarte multe obligatii. Un fapt care s-a uitat în euforia momentului 1 ianuarie 2007 este acela ca, pentru ceva timp de acum încolo, tara noastra va fi atent monitorizata de oficialii Uniunii, neîndeplinirea obligatiilor asumate putându-se solda cu amenzi usturatoare, sau chiar cu excluderea din UE, prin clauza de salvgardare. La capitolul mediu, România se confrunta cu o serie de probleme spinoase. Dintre acestea, una care este mai rar amintita este cea a Deltei Dunarii.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Cei 45 de ani de comunism au lasat Deltei o mostenire dezastruoasa. Urmând visurile megalomane si indicatiile pretioase ale lui Ceausescu, specialistii în îmbunatatiri funciare au distrus ecosisteme si au compromis fragilul echilibru natural al Deltei. Mii de hectare de teren au fost „redate agriculturii” prin actiuni de indiguire, desecare si asanare a mlastinilor. Nenumarate canale, unele de zeci de metri latime, au fost taiate în inima deltei, pentru a facilita comunicarea si pentru a îmbunatati accesul echipelor de muncitori ce construiau socialismul. Nu în ultimul rând, populatia deltei si modul ei traditional de viata au avut de suferit. Rezultatele au fost din cele mai proaste. Unele specii de pesti si pasari au fost împinse la disparitie, prin distrugerea locurilor de reproducere si transformarea în pasuni si culturi a ariilor vitale. Lucrarile hidrotehnice au schimbat regimul hidric normal, canalele sapate au dus la colmatarea si eutrofizarea celor mai multe lacuri din peisajul deltaic, plajele de la Marea Neagra fiind private de sedimentele aduse de Dunare, intrând, astfel, într-un sever proces de degradare. Oamenii deltei au fost bagati la munca prin I.A.S.-uri neproductive si exploatatii piscicole prost gândite. Alienati de cultura si de traditiile lor, ei sunt acum o populatie fara repere, saracita de bolile tranzitiei, si incapabila sa se apere de rechinii deltei.

Joaca de-a reconstructia

Pentru Delta, intrarea în democratie a fost marcata de recunoasterea statutului sau de Rezervatie a Biosferei. Recunoscând greselile trecutului, românii si-au luat un angajament în fata Europei si a lumii, de a proteja acest loc unic, ce face parte din mostenirea naturala universala. Cuvântul la ordinea zilei este „Reconstructie”. Dincolo de cuvinte, singura schimbare notabila în delta este explozia asa-numitului „turism ecologic”. Fara prea mult sprijin din partea vreunei autoritati, o serie de investitori au profitat de cadrul natural magnific pentru a înjgheba mici afaceri, bazate pe aducerea turistilor amatori de vânatoare si pescuit. Din pacate, acest lucru nu a adus dupa sine nici macar o ridicare a nivelului de trai al localnicilor, profiturile cele mai grase scurgându-se în buzunarului unor rechini imobilari. Pentru oamenii de rând, singurul avantaj este cresterea valorii terenurilor, putine si sarace, ale Deltei. La fel de tragica este starea ecologica a Deltei. Desi poluarea a scazut, odata cu prabusirea colosilor industriali riverani, alti monstri ameninta fragilul ecosistem. Braconajul de nestavilit, pescuitul electric, ineficienta implementarii programelor de protectie a faunei si florei si dezinteresul criminal al autoritatilor, în special cele centrale, au facut ca starea generala a Deltei sa se deterioreze continuu. Autoritatilor le plac cuvintele mari, iar când vine vorba de delta, Ministere si Agentii se lauda ca aici este în plina desfasurare un proces de Reconstructie Ecologica. Dincolo de vorbe, nu se întâmpla, însa, mare lucru. Sute de hectare de teren ce ar trebui sa fie acoperite cu luciu de apa sunt folosite ca terenuri agricole, pe mentalitati ce tin de vremurile în care Ceausescu era sef. Diguri sunt sparte demonstrativ, în fata reprezentantilor straini, pentru a fi apoi refacute, dupa plecarea acestora. Cei chemati sa apere patrimoniul natural al Deltei se fac frati cu hotii, sau sunt implicati direct în retelele de braconieri si traficanti. Odata cu integrarea europeana, aceste adevaruri triste nu vor mai putea fi ascunse; oficialii de la Bruxelles nu vor mai fi putea fi pacaliti cu rapoarte fabricate si cu statistici mincinoase. Iar când vine vorba de sanctiuni, UE nu se jeneaza. Fie ca a fost vorba de state care nu au respectat obligatiile ce le reveneau ca state-membre, fie ca a fost vorba de municipalitati, Uniunea nu s-a rusinat sa îi taxeze pe cei ce au gresit. Acum, ca Delta nu mai este doar pamânt românesc, ci si european, inspectorii care vor veni sa evalueze stadiul de implementare al Reconstructiei Ecologice nu se vor mai îndupleca la promisiuni, si nu se vor mai dedulci la bucurii desarte. Vin vremuri grele pentru cei ce guverneaza destinele Deltei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top