Fără categorie

Declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, cu ocazia celei de-a 61-a aniversări a Declaraţiei Schuman

După experienţa devastatoare a Celui de-al Doilea Război Mondial, politicienii şi cetăţenii au devenit din ce în ce mai conştienţi de faptul că singurele căi către un viitor comun paşnic, democratic şi prosper sunt cooperarea la nivel european şi crearea unor instituţii şi reguli care să reglementeze această cooperare. Acestea şi alţi paşi către integrarea europeană au făcut ca roata istoriei să nu se întoarcă.

Până acum, drumul istoriei europene a fost într-adevăr marcat de succese şi realizări care au permis cetăţenilor şi mediului de afaceri să se bucure de beneficii concrete din partea Europei şi a libertăţilor acesteia şi să facă alegerile cele mai favorabile pentru bunăstarea şi prosperitatea lor. În acelaşi timp, Uniunea s-a extins de la şase la 27 de state membre şi s-au înregistrat progrese în pregătirea aderării altor noi membri. La nivel internaţional, Uniunea Europeană a devenit un actor politic şi economic credibil şi influenţează procesul globalizării, spre exe…

După experienţa devastatoare a Celui de-al Doilea Război Mondial, politicienii şi cetăţenii au devenit din ce în ce mai conştienţi de faptul că singurele căi către un viitor comun paşnic, democratic şi prosper sunt cooperarea la nivel european şi crearea unor instituţii şi reguli care să reglementeze această cooperare. Acestea şi alţi paşi către integrarea europeană au făcut ca roata istoriei să nu se întoarcă.

Până acum, drumul istoriei europene a fost într-adevăr marcat de succese şi realizări care au permis cetăţenilor şi mediului de afaceri să se bucure de beneficii concrete din partea Europei şi a libertăţilor acesteia şi să facă alegerile cele mai favorabile pentru bunăstarea şi prosperitatea lor. În acelaşi timp, Uniunea s-a extins de la şase la 27 de state membre şi s-au înregistrat progrese în pregătirea aderării altor noi membri. La nivel internaţional, Uniunea Europeană a devenit un actor politic şi economic credibil şi influenţează procesul globalizării, spre exemplu, la nivelul liderilor G20, prin intermediul relaţiilor bilaterale şi în cadrul Naţiunilor Unite.

Ultimii 61 de ani au fost marcaţi însă şi de perioade de crize. Acum, Uniunea Europeană îşi revine încet din cea mai gravă financiară şi economică de după anii 1930. Trebuie să soluţioneze criza datoriilor unor state membre şi efectele acesteia. În zona Vecinătăţii Sudice, au loc evoluţii şi tranziţii care pun în practică aspiraţiile democratice ale popoarelor din Sudul Mediteranei, zguduie societăţi întregi şi, fireşte, afectează şi UE: Uniunea Europeană a avut întotdeauna capacitatea să gestioneze crizele şi să iasă mai puternică din ele. Cred că Uniunea dovedeşte acest lucru o dată în plus, în faţa actualelor provocări: pe baza propunerii Comisiei, cele 27 de state membre au reuşit să adopte o strategie ambiţioasă care promovează o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Modificăm în totalitate modul de coordonare a politicilor economice şi bugetare. Completăm uniunea monetară cu noi măsuri pentru a crea o uniune economică veritabilă.

Relansăm Piaţa Unică în contextul celei de-a 20-a aniversări de la crearea ei pentru a-i exploata pe deplin potenţialul în materie de creştere economică şi creare de locuri de muncă. Suntem hotărâţi să susţinem tranziţiile democratice din lumea arabă în spiritul unui parteneriat pentru democraţie şi prosperitate împărtăşită. Adaptăm modul în care asigurăm circulaţia fără frontiere în Spaţiul Schengen şi o mai bună gestionare a imigraţiei, neabdicând însă de la principiile Schengen şi continuând să punem în evidenţă valorile libertăţii şi drepturilor omului. Acestea sunt exemple ale modului în care Uniunea Europeană şi-a păstrat şi sporit capacitatea de a acţiona în pofida sau graţie  diverselor provocări cu care se confruntă, în condiţiile în care Comisia Europeană  continuă să promoveze soluţii şi căi de progres pentru Uniunea Europeană.

Robert Schuman a fost un vizionar pragmatic. A ştiut că Europa nu se va construi într-o zi, ci în diferite etape şi prin realizări concrete. Îi datorăm lui şi altor părinţi fondatori să ne preţuim realizările, să le păstrăm şi să le dezvoltăm în continuare în spirit de solidaritate reciprocă şi responsabilitate şi în beneficiul cetăţenilor noştri..

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top