Interviu

De Paște, Primăria Mangalia și Arhiepiscopia vor bate recordul la… poluare!

ÎPS Teodosie și preoții mangalioți vor da startul unei lansări de lampioane ce se va suprapune cu slujba de Înviere

În urmă cu mai bine de o lună, Primăria Mangalia a anunțat că, în noaptea de Înviere, va stabili un nou record, cu circa 13.000 de lampioane chinezești lansate simultan. După ce au dat comunicatul de presă, edilii au realizat că e extrem de dificil să cumperi atâtea lampioane, dar și să găsești, într-un oraș de dimensiunile Mangaliei, suficienți oameni pentru a asigura lansarea lor în timp util. Treziți din euforia inițială, ei au redus din dimensiunile evenimentului. Astfel, doar 5.000 de lampioane vor fi lansate, totul urmând a se desfășura în timpul slujbei de Înviere săvârșite de ÎPS Teodosie în Portul Turistic din Mangalia.

Cu o săptămână înainte de eveniment, în Primăria Mangalia domnea haosul. Nu se știa ora la care vor fi lansate lampioanele, nu fusese obținut aviz de la Autoritatea Aeronautică, nici măcar pompierii nu fuseseră informați. Cât despre muntele de gunoaie care va rămâne, când lampioanele vor cădea pe pământ (sau în mare), acesta nu era considerat o problemă.

Situația era asemănătoare, la Arhiepiscopie: Deși purtătorul de cuvânt al Primăriei ne asigurase că lansarea va fi anunțată, în timpul slujbei, de către preoți, aceștia nu știau nimic. Mai mult, Arhiepiscopia nu era deranjată de asocierea slujbei de Paște cu aprinderea lampioanelor (manifestare păgână, legată tradițional de adorarea Lunii, sau de Cultul Morților).

Un articol de Răzvan PETRE

 

Primăria Mangalia – Haosul la el acasă!

Pentru a lămuri condițiile în care va fi efectuată lansarea de lampioane, dar și eliminarea deșeurilor rezultate, ne-am adresat organizatorului – Primăria Mangalia. Am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al instituției, care ne-a declarat că aprinderea lampioanelor se va face „după slujba de Înviere, la ora 12 noaptea”. Când i-am atras atenţia că, la ora aceea, slujba este în plină desfăşurare, urmând a se termina în mod normal pe la ora 3 dimineaţa, el s-a fâstâcit, dar s-a scuzat, precizând că lansarea „va fi anunţată de preoţii de pe scenă”. Şi mai mare a fost uimirea purtătorului de cuvânt, când l-am întrebat dacă au fost obţinute autorizaţiile necesare. Prima lui replică a fost „De la cine?” Când am spus că lampioanele vor zbura, apoi vor cădea undeva, generând probleme de mediu, el ne-a retezat-o scurt: „Problema nu e de… asta, problema e de pompieri!” Pe care pompieri, aşa cum am verificat ulterior, nu-i anunţase nimeni. Reprezentantul ISU ne-a declarat că, până în data de 28 aprilie, fuseseră solicitaţi la o singură lansare de lampioane, organizată de studenţii de la ERASMUS, pe plaja din Vama Veche.

Cât despre renunţarea la tentativa de doborâre a recordului, se pare că nimeni nu s-a gândit, înainte de anunţarea ei, dacă se pot achiziţiona atât de multe lampioane, sau dacă în Mangalia poţi mobiliza câteva mii de oameni pentru a le lansa. După ce a subliniat aceste aspecte, purtătorul de cuvânt a menţionat „Poate că la anu o să fie mai bine..”

Poluaţi liniştiţi, autorităţile de mediu şi-au luat vacanţă

Pentru angajaţii autorităţilor de mediu, vacanţa de 1 Mai a început în jurul datei de 25 aprilie. Cu greu reuşeam să găsim pe cineva la telefon, iar atunci când ni se răspundea, aflam că toate persoanele cu care am fi avut nevoie să vorbim erau în concediu/în spital/pe teren, sau „prin instituţie, reveniţi mai târziu, poate se întorc în birou”. Stare de fapt care s-a prelungit până pe 1 Mai. Chiar şi aşa, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului am aflat că ei nu au treabă cu lampioanele, la Garda de Mediu am înregistrat o sesizare la care nu am primit niciun răspuns, iar la Apele Române, deşi am vorbit cu purtătorul de cuvânt, nu am primit nici azi răspuns la întrebările adresate în scris. (FOTO – Lampion ars, aruncat la gunoi pe plaja Modern din Constanţa)

Autoritatea Aeronautică: „Primăria Mangalia încalcă legea!”

Deşi trebuia, conform legii, să fie anunţaţi în prealabil, specialiştii Autorităţii Aeronautice Civile (AACR) au aflat de la noi despre lansarea de lampioane de la Mangalia. Spre deosebire de instituţiile de mediu din Constanţa, pe care le doare în cot, ei au stat peste program pentru a ne redacta un răspuns scris. Aşa cum ne-a declarat Simona Goldberger (purtătoarea de cuvânt a instituţiei), au procedat astfel în speranţa ca, prin intermediul presei, organizatorii unor astfel de manifestări să afle că trebuie să se adreseze mai întâi AACR. Din răspuns reiese că Primăria Mangalia ar fi trebuit să solicite cu cel puţin 7 zile în avans un aviz din partea AACR şi că ar fi trebuit să anunţe controlorii de zbor ai ROMATSA, înclusiv cu două ore înainte de lansare. Întrebaţi dacă Primăria Mangalia se situează înafara legii, dacă îi dă înainte cu lansarea lampioanelor fără a avea aviz, specialişti AACR au răspuns afirmativ.

Atât verbal, cât şi în scris, reprezentanţii AACR ne-au explicat pe larg pericolele pe care lampioanele le creează, de la confuzia produsă când mulţimea de OZN-uri de hârtie apare pe ecranele radar şi până la încucare piloţilor de aeronave.

ÎPS Teodosie, în rolul de prezentator la lansarea de lampioane

Aşa cum ne-a fost transmis de către purtătorul de cuvânt al Primăriei Mangalia, preoţii care vor oficia slujba de Înviere, în frunte cu arhiepiscopul Teodosie, vor fi cei care vor da startul lansării de lampioane. Într-un punct de vedere oficial, Arhiepiscopia ne-a comunicat că nu consideră că lampioanele vor tulbura slujba. Deşi tradiţia este ca lumina sfântă să fie dusă acasă, preoţii s-au alăturat voioşi acestei acţiuni care se intitulează, bizar: „Lumina care vine se întoarce la ceruri” (ca şi cum credincioşii mangalioţi ar participa la returnarea unui obiect defect). O altă confirmare a rolului secundar în care este plasat arhiepiscopul este aceea că, anul acesta, lumina sfântă nu se va pogorî la rugăciunile sale, ci va fi livrată, direct de la Ierusalim, de primarul Cristian Radu, care îi va putea adresa lui ÎPS Teodosie tradiţionalul „Veniţi de luaţi lumină!”

Lampioane interzise

Recordul pe care Primăria Mangalia a renunţat să îl mai bată este deţinut, în prezent, de un mall din Iaşi. Anterior, el a mai aperţinut unor locuri în care legislaţia de mediu nu există, sau e călcată în picioare: Thailanda, Polonia, India. Lipsa ţărilor mari este justificată prin faptul că, în cele mai multe dintre ele, lansarea lampioanelor este interzisă, sau descurajată. În Australia, importul şi comercializarea lampioanelor sunt interzise; în Austria este interzisă şi deţinerea lor; în Brazilia poţi face până la trei ani de puşcărie, iar în Germania, Argentina, Chile şi Columbia este sunt, de asemenea, interzise. În locurile cu frecvente focuri de pădure, dar şi în cele în care se practică creşterea animalelor, lampioanele sunt fie interzise prin lege, fie boicotate de publicul larg (cum este cazul în Mare Britanie).

În noaptea de Înviere, vântul va bate predominant din sector sudic, cu intensitate medie. Lampioanele care nu se vor opri în capul preoţilor, vor cădea în triunghiul cuprins între staţiunile Saturn şi Cap Aurora, respectiv pădurea Comorova, sau, cu puţin noroc, în Marea Neagră în dreptul aceluiaşi perimetru. 5.000 de lampioane înseamnă între 6 – 10.000 de metri pătraţi de hârtie ignifugată cu soluţie chimică şi câteva zeci de kilograme de sârmă, cauciuc şi reziduuri de combustibil. Partea frumoasă a evenimentului va putea fi urmărită, în transmisiune directă, pe TVR. (Video – Lansare de lampioane pe plaja Modern din Constanţa – lampioanele cad peste oameni, copaci şi stâlpii de electricitate)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top