Consiliul European

De la Ana la Caiafa

Se zguduie Ierusalimul. Templul vuieste, oamenii se agita. Se striga, se fac proclamatii, se tes intrigi. Toata lumea face politica, construieste si rastoarna Sisteme si persoanele care le compun. Nu mai exista neutri. Toata lumea are opinie, toti vor sa se faca ceva. Asta da criza! Miroase a rascoala, dar toti si-au lasat furcile acasa. În numele vreunei sarbatori, sau al zilelor de post si cumpatare, ce pica mai ales miercurea si vinerea, nimeni nu vrea sa se mânjeasca de sânge. Solutia? – Pilat! El este reprezentantul unei puteri dinafara, este necunoscator de lupta noastra, ba, mai mult, este de datoria lui sa mentina ordinea si calmul aparent si sa aplice legea „la sânge”… Si asa intra în lupta Curtea Constitutionala a României!

Un articol de RÃZVAN PETRE

Cine este Curtea? Curtea Constitutionala este o institutie alcatuita din 9 judecatori, independenti si inamovibili, cu mandate de 9 ani. Dintr-o ambitie de a echilibra Puterile în stat, legiuitorii au hotarât ca cei 9 sa fie numiti, câte 3, de Presedinte, Camera Deputatilor si Senat. La ultima reorganizare a Curtii, nu putini au fost cei care au tipat ca aceasta ar avea potentialul de a deveni un soi de organism represiv al PSD, data fiind componenta sa.
Cu ce se ocupa Curtea? Curtea Constitutionala emite decizii. Câteodata, mai da si avize, care sunt, practic, apa de ploaie. Singurul rol concret al curtii este acela de a veghea ca legile noi sa fie conforme cu Constitutia, la care s-ar adauga un rol mai mult decât ambiguu, de a solutiona conflictele dintre autoritati. Chiar si asa, notiunea de „sesizare din oficiu”, sau de „autosesizare”, lipseste. Desi sunt obligati, prin lege, sa îsi ia lunar niste salarii babane, cei 9 judecatori nu sunt obligati sa munceasca, decât daca sunt sesizati de Presedinte, Premier, sau de un numar impresionant de parlamentari. O scurta trecere în revista a Art.146 din Constitutie ne reveleaza ca institutia despre care scriu aici, care este chemata sa ia decizii, are, de fapt, urmatoarele atributii: „se pronunta”, „hotaraste”, „vegheaza”, „constata”, „da aviz”, „verifica”.
Curtea în actualul context. La data de 5 aprilie, Curtea Constitutionala a emis faimosul Aviz care a precedat suspendarea presedintelui Basescu. Abili în chestiuni de imagine, oamenii presedintelui au prezentat Avizul ca fiind în favoarea lui Basescu. Adversarii, fara sa se mai preocupe de imagine, s-au prevalat de caracterul consultativ al actului, pentru a merge mai departe cu suspendarea. O greseala, pentru ca textul respectiv este atât de ambiguu încât permite orice interpretare. Mai mult, dupa ce constata ca Basescu a încalcat Constitutia (doar ca nu chiar asa de grav), dând astfel dreptate celor care cereau suspendarea, Curtea se trezeste vorbind neîntrebata, atunci când noteaza în Aviz ca „Ramâne ca Parlamentul sa decida”. În continuare, onorabila institutie se face ca nu vede mutilarea legii referendumului, si nu are nimic de comentat când Parlamentul i se substituie în rolul de decizie privind rezultatele consultarii populare.
Avem, în concluzie, 9 magistrati numiti pe functie, în majoritate, de Ion Iliescu si PSD, posibil santajabili (vezi scandalul SRI), plus o gramada de functionari, care îsi iau salariul de pomana. Exceptând agitatia ultimei luni, Curtea Constitutionala s-a întrunit, pe probleme concrete, doar de patru ori, de la începutul anului. 4 sedinte, 4 salarii papate de judecatori si angajati – o sinecura. În încercarea de a pune Curtea la treaba, însusi purtatorul de cuvânt, neoficial, al Bisericii Ortodoxe, ÎPS Bartolomeu, a reiterat, saptamâna trecuta, necesitatea ca aceasta institutie sa îsi intre în rolul de arbitru al celorlalte institutii. Fara succes, se pare. Caci Curtea, asemenea unui Pilat modern, e mai preocupata sa se spele pe mâini, decât sa faca dreptate si sa vegheze la aplicarea univoca a legii.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top