COMUNICATE

Orfelinatele își rezervă dreptul de a selecta clientela

În judetul Constanta exista patru centre de plasament si înca opt centre si adaposturi destinate îngrijirii si reintegrarii în societate a copiilor abuzati, ori maltratati psihic si fizic. Desi un numar de 12 astfel de complexuri poate parea rezonabil, iata ca socoteala din târg chiar nu se potriveste cu cea de acasa. Cel mai recent studiu cu privire la situatia copiilor abandonati (2006) arata faptul ca în spitalele din Constanta si în centrele de plasament sunt parasiti anual sute de nou-nascuti. Îngrijirea unui copil în fiecare luna ajunge, conform spuselor Paulei Caruntu, Director Executiv Adjunct Economic a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), la aproximativ 1000 RON. Probabil aceste doua motive, sunt si cele care îi determina pe asistentii maternali sa convinga familiile care au grija de micuti temporar, sa îi înfieze.

Un articol de ANDREEA PAVEL

În urma cu câtiva ani, DGASPC prezenta o serie de statistici, conform carora, printre altele, fiecare centru de plasament adaposteste cu mult peste 100 de copii abandonati, acestia fiind repartizati câte 15-20 de copii într-o camera, iar educatorii nu faceau fata distribuirii atentiei si timpului necesar fiecarui copil aflat în grija lui. Situatia s-a schimbat însa, aproape radical, în fiecare centru de plasament aflându-se acum maxim 60 de copii. Firul logic al acestei evolutii este ca situatia sa-si mentina echilibrul, ori, într-un caz si mai fericit, numarul copiilor abandonati sa scada considerabil, iar micutii sa creasca în sânul familiilor naturale. Dar cum, în mod inexplicabil, situatia adolescentelor care devin mame peste noapte si a deja experimentatelor mame rrome se agraveaza direct proportional cu cresterea gradului de noutati tehnologice si modernizarea, si diversificarea cailor de informatii, iata ca centrele de plasament se vad puse în imposibilitatea de a-si pastra echilibrul numeric.

Protectia Copilului bate din usa-n usa pentru copiii care sunt “în plus”

De aceea, din ce în ce mai multi asistenti ai DGASPC îi roaga pe cei care dintr-un motiv sau altul au în grija un astfel de copil, sa-l înfieze. Într-o asemenea situatie se afla de aproape un an si doua luni, Stela Ciobanu, din satul Dorobanti, comuna Nicolae Balcescu. Femeia este mama a înca trei baieti în vârsta de 5, 14, respectiv 18 ani. În urma cu mai bine de un an, Stela s-a pomenit la usa cu o femei de origine turca, Bahara Amet, care era cunoscuta în sat pentru ca se umbla din sat în sat sa vânda diverse produse. De fiecare data era vazuta cu baiatul sau, pe atunci în vârsta de aproape sapte ani. Vânzatoarea a rugat-o într-o zi pe Stela Ciobanu sa aiba grija de copil, pentru ca trebuie sa plece la Bucuresti dupa marfa. De buna credinta, Ciobanu ia în grija copilul, cu conditia ca mama lui sa-l ia înapoi la întoarcere. Lucrurile nu s-au desfasurat nici pe departe conform întelegerii, iar Stela Ciobanu povesteste cum, mai bine de un an a stat cu grija în ceea ce priveste siguranta caminului sau, întructât micutul Imurah Amet este foarte neastâmparat. “Am avut mari probleme cu el. Mama mea este imobilizata la pat, noi aveam tot timpul grija de el, dar cum îl scapam putin nesupravegheat, chiar si o fractiune de secunda, se ducea si dadea drumul la gaze, la apa, spargea, trântea. E foarte rau…”, a adaugat mama “adoptiva”. Comportamentului baiatului a determinat-o pe Ciobanu sa apeleze la ajutorul DGASPC. Acestia din urma au rugat-o insistent sa-l înfieze pe micutul turc, dar vazând atitudinea ferma a femeii, asistentii institutiei i-au adus fel si fel de reprosuri: “Mi-au spus ca poate am avut vreun interes la copil, de l-am tinut atât timp, ca mi-a dat maica-sa bani, sau ca iau alocatia. Eu n-am primit un ban de pe urma copilului si nu am facut asta pentru bani!”. Au trecut doua luni de zile de la cererea femeii ca DGASPC sa preia copilul si nimeni nu a facut nimic. Între timp femeia s-a descurajat si crede ca nu se va prezenta nimeni care sa-l ia în plasament  pe micut. “Copiii mei s-au obisnuit cu Imurah, mai ales cel mai mic. Eu si sotul meu ne-am gândit la început ca asa cum cresc trei copii, mai poate creste unul, chiar daca veniturile noastre nu depasesc 1000 RON (atât cât se aloca unui singur copil într-un centru de plasament, n.red.). Dar face prostii si nu sta locului. O sa îl pastram pâna la urma, dar daca nu reusim sa-l potolim, o sa apelam din nou la Protectia Copilului”, încheie Stela Ciobanu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top