Opinii

Datorie de opt miliarde lăsată de fosta administraţie, la Comana

Deşi Comana se numără printre cele mai sărace comune din judeţul Constanţa, aceasta a primit pentru anul acesta un buget de doar 1,3 miliarde lei vechi. Ion Adam, primarul localităţii, crede că acest lucru poate fi pus doar pe seama culorilor politice diferite. Lăsând deoparte, totuşi, politichia, Comana chiar se confruntă cu o situaţie delicată.

Un articol de Andreea PAVEL, Sebastian TARCEA

Conform spuselor edilului, doar salariile anagajaţilor primăriei ajung la 450 milioane ROL, iar cele ale profesorilor la 600 milioane ROL. Pe lângă acestea, comuna are o rată lunară de 200 milioane lei vechi. Aceşti bani sunt achitaţi încă din timpul fostei administraţii, când fostul primar a cumpărat un excavator şi un microbuz pentru copii. Automobilul ar fi putut reveni comunei fără a se plăti nici un leu, pentru că ar fi fost obţinut de la Ministerul Educaţiei. Nu se ştie din ce motive aceasta a refuzat şi a preferat să scoată bani din buzunarul bugetului pentru acest lucru. Acum, primarul comunei, Ion Adam, a reuşit să obţină un microbuz gratuit: „Acum avem două. În schimb, pentru unul dintre ele trebuie să plătesc. Ca să fac economii am cumulat funcţiile din Primărie, numărul de anagajaţi este minim”.

Primarul susţine că banii nu îi ajung nici să plătească studiile de fezabilitate, care sunt în plină derulare: „Am un proiect pentru şapte kilometri de drum, grădiniţă şi o dotare de cămin cultural. Pentru canalizare şi iluminat nu primesc puncte, pentru că am sub 2000 de locuitori. Îmi trebuie 770 milioane ROL  şi pentru întocmirea Planului Urbanistic General, acum să vedem ce va fi. Iar duminică am o întâlnire cu cetăţenii, în cadrul căreia am de gând să le prezint situaţia exact aşa cum este. N-am de gând să-i mint, iar ei trebuie să ştie cum stă treaba, pentru că ei sunt principalii afectaţi”.

O altă problemă este gunoiul ce trebuie colectat şi transportat la Albeşti. Primarul ne-a declarat că pentru acest lucru trebuie angajată o firmă specializată în domeniu, dar pentru că bugetul este de-a dreptul anemic, edilul Ion Adam se vede nevoit să găsească soluţii anexe. Pe lângă aceste lucruri, comuna Comana trebuie să contribuie anual cu 70 milioane lei vechi pentru întocmirea actelor de identitate în localitatea Negru Vodă, să asigura 200 tone de lemne anual şi să organizeze diferite serbări precum Ziua comunei, spectacole, întruniri etc. Măcar optimismul şi zâmbetul de pe buzele localnicilor să fie singurele lucruri care să nu piară din comună, dacă bani oricum nu sunt.  

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top