Jurnalistul Dan Drăniceanu, candidat PSD la Primăria Tulcea, vorbeşte despre decizia de a candida şi despre disciplina de partid
Jurnalistul Dan Drăniceanu, director şi acţionar majoritar al cotidianului “Obiectiv” a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că va candida la Primăria Tulcea. S-a înscris în PSD, a fost numit preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale şi, foarte repede, a fost ales preşedinte al acestei structuri a partidului. Vestea i-a luat prin surprindere pe toţi politicienii din Tulcea, căci nimeni nu se aştepta ca un jurnalist să candideze la Primărie. Dan Drăniceanu a anunţat că se retrage de la conducerea ziarului Obiectiv şi ia în calcul posibilitatea de a renunţa şi la acţiunile pe care le deţine. Jurnalistul-candidat la Primărie consideră că are de partea lui popularitatea şi, în acelaşi timp, cunoaşterea tuturor dedesubturilor politicii. Ziarul DEZVĂLUIRI a realizat primul interviu cu Dan Drăniceanu, după ce acesta şi-a anunţat intenţia de a candida.
Reporter: Cum aţi luat decizia de a candida la Primăria Tulcea?
Dan Drăniceanu: De 20 de ani lucrez în presă, sunt membru fondator la Radio Galaţi şi ziarul Obiectiv şi de fiecare dată mi-am pus speranţele în fel de fel de oameni politici. A venit momentul să îmi pun speranţe în mine însumi, pentru că toţi ceilalţi m-au dezamăgit, de când lucrez în presă.
Reporter: E prima oară când vă gândiţi să intraţi în politică?
Dan Drăniceanu: E prima oară. Nu am fost membru al nici unui partid politic şi, după cum bine ştim, atunci când lucrezi în presă ştii toate dedesubturile politicii. Dezamăgirile pe care le-am avut de-a lungul timpului, atunci când mi-am pus speranţele în diverşi politicieni au fost de ajuns şi mi-am zis să iau această decizie şi să fac eu ceea ce cred în politică.
Reporter: Intenţia jurnalistului Dan Diaconescu de a candida la Preşedinţie a fost un imbold pentru dumneavoastră?
Dan Drăniceanu: Orice asemănare cu Dan Diaconescu este pur întâmplătoare.
Reporter: Cum va face faţă jurnalistul Drăniceanu la rigorile funcţiei de primar?
Dan Drăniceanu: Să mă dezbrac de haina ziaristului şi să îmbrac haina politicii a fost o decizie grea. Nu e pentru prima dată când mi se propune să intru în politică, dar acum paharul nemulţumirilor mele s-a umplut şi am hotărât să termin aici munca de ziarist.
Reporter: Care sunt punctele dumneavoastră tari? Dar cele slabe?
Dan Drăniceanu: Faptul că vin din societatea civilă şi din presă reprezintă un atuu pentru că nu îmi este străin mediul politic şi mă voi adapta foarte repede, ţinând cont mai ales de experienţa mea din ultimii ani. Sigur, în arena politică lucrurile se întâmplă un pic altfel, dar mă voi adapta şi îmi voi aduce prinosul de experienţă în politică.
Reporter: Vă întrebam şi de punctele slabe. Nu vă identificaţi şi minusuri?
Dan Drăniceanu: Da, poate că acea necesitate de a înghiţi o broască râioasă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, e un minus din acest punct de vedere. Cred că va trebui să găsesc o cale de mijloc. Mi-e greu să înghit, pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, o broască râioasă.
Reporter: Cum veţi face asta într-un partid politic, acolo unde se pune atâta accent pe disciplină, pe supunere faţă de şefi?
Dan Drăniceanu: Cred că inteligenţa e capacitatea de adaptare a individului şi voi găsi soluţii.
Reporter: Care sunt primele trei probleme ale oraşului Tulcea. Probleme care aşteaptă să fie rezolvate… .
Dan Drăniceanu: Le-aş contopi într-una singură: Un alt mod de a face administraţie locală. Tot timpul ajung primari în Tulcea oameni care nu au lucrat niciodată în mediul privat şi nu ştiu cum se fac lucrurile în mediul privat. Primarii fac bugetul, după care îl cheltuie. Nu e greu asta. E mult mai greu să construieşti un excedent bugetar şi, din acest excedent, să scazi taxele şi impozitele locale. Cred că trebuie schimbată puţin optica de cheltuire a banului public şi modul în care se folosesc resursele.
Reporter: Nu vă temeţi că v-aţi anunţat candidatura prea devreme şi că veţi fi supus unor atacuri?
Dan Drăniceanu: Timpul optim pentru un candidat pentru a ajunge la sufletele alegătorilor este cam doi ani de zile. Dat fiind faptul că nu plec de la zero din punct de vedere al notorietăţii, e rezonabil.
Reporter: Primăria a închis chioşcurile de difuzare a presei ale ziarului Obiectiv. Are acest lucru legătură cu viitoarea campanie electorală?
Dan Drăniceanu: Nu vreau să fiu subiectiv şi să spun că ne-au închis chioşcurile din acest motiv. Eu vă expun doar situaţia: întotdeauna, în ultimii şase ani, când în Tulcea un ziar a fost împotriva lui Constantin Hogea, el a fost şters. Ziarul “Acum” a fost desfiinţat, ziarul “Delta” se vinde în magazine de lenjerie intimă şi nu se simte nici el bine, din punct de vedere economic, iar ziarul “Obiectiv” se distribuie la periferia oraşului.
Reporter: Sunteţi în mod oficial candidat la Primăria Tulcea? Ce for al PSD v-a desemnat drept candidat?
Dan Drăniceanu: Am fost ales preşedinte al organizaţiei municipale şi mi-am exprimat în mod public dorinţa de a candida la Primăria Tulcea, dar etapele oficiale de desemnare a candidatului PSD la Primărie trebuie să respecte nişte reguli, în sensul că se desemnează candidatul care are cea mai mare notorietate într-un anumit moment, în urma unor sondaje. În momentul în care se vor face acele sondaje şi dacă va mai fi vreun doritor din partea PSD, să candideze, vom stabili atunci. Dar eu mi-am exprimat oficial dorinţa de a candida la Primăria Tulcea, din partea PSD.
Reporter: Cu ce fel de mesaj veniţi în campanie? Trebuie să ne aşteptăm la un discurs antisistem? Cum v-aţi gândit să vă construiţi mesajul electoral?
Dan Drăniceanu: Mesajul meu electoral se va concentra pe un alt punct de vedere pentru administraţia publică locală, dar nu e cazul să vi-l dezvălui acum pentru că este prea devreme, nu pentru că nu l-aş avea.
Reporter: Să spunem că sunt micile secrete ale campaniei?
Dan Drăniceanu: Nu vă spun în acest moment. Este prea devreme să-mi expun toate ideile privind campania electorală şi desemnarea ca şi candidat oficial pentru Primăria Tulcea. Dacă vreţi un slogan pe scurt ar fi “Sunt altceva” sau “E altceva”.
Reporter: Vă aşteptaţi ca mass-media locală să vă susţină sau dimpotrivă? Veţi fi atacat de către colegii de breaslă?
Dan Drăniceanu: Eu cred că voi fi susţinut, pentru că toţi colegii mei mă cunosc bine de ani de zile. Mă aştept la toate întrebările acide, pentru că, vorba aceea, am fost şi eu de partea cealaltă şi ştiu cum e, dar cred eu că nu am nicio problemă. Eu m-am retras din partea editorială a ziarului. Când am făcut pasul în politică, am renunţat la presă.
Reporter: Veţi continua să scrieţi?
Dan Drăniceanu: Voi scrie puncte de vedere, opinii, dar nu voi mai conduce ziarul. Nu mai facem şedinţe de redacţie, nu mai stabilim lista de subiecte şi modul în care le abordăm, băieţii sunt proprii lor stăpâni.
Reporter: Dar mai sunteţi acţionar majoritar la firma care editează ziarul?
Dan Drăniceanu: În principiu mă gândesc serios să cesionez aceste părţi sociale, în viitor. Mă gândesc, nu ştiu momentan ce o să fac. Dar ideea este că ies cu totul din partea asta şi intru cu totul în cealaltă parte.
A consemnat Mihai Răzvan ROTARU