Exclusiv

Cupa „Hagi Danone” a fost concepută şi creată de un artist constănţean

La doar 25 de ani, viitorul arhitect Dragoş Scurtulescu l-a impresionat pe Gică Hagi prin măiestrie şi autenticitate

Marea câştigătoare a turneului “Cupa Hagi Danone” este LPS Aripi Piteşti, care va reprezenta România la finala internaţională a Cupei Naţiunilor Danone din Africa de Sud. Cupa “Hagi Danone” este cel mai mare eveniment fotbalistic din România, dedicat copiilor cu vârste între 10 şi 12 ani şi se adresează atât cluburilor, cât şi şcolilor.
Ceea ce mulţi nu ştiu este faptul că noul trofeu, reprezentat de cupa propriu-zisă, a fost conceput de Dragoş Scurtulescu, fost elev al Liceului de Arte din Constanţa şi absolvent al Facultăţii  de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, din Bucureşti. Cum a ajuns Dragoş la cei doar 25 de ani să fie autorul unei lucrări de o asemenea anvergură, ce părere a avut Gică Hagi de cupă şi care sunt emoţiile prin care a trecut, vă invităm să citiţi în mini-interviul realizat cu artistul constănţean.

A consemnat Andreea PAVEL

Dezvăluiri: Cum ai ajuns să fii “autorul” trofeului care s-a înmânat la sfârşitul turneului “Cupa Hagi Danone”?
Dragoş Scurtulescu: O prietenă din Constanţa care a lucrat la firma de publicitate cu care am colaborat mi-a zis că au de realizat această cupă şi mi-a propus să mă ocup eu. Doar ce terminasem facultatea şi s-a gândit că aş putea concepe această cupă. M-a recomandat lor, iar ei la scurt timp m-au sunat şi mi-au propus să realizez un nou concept pentru o cupă. Mi-a placut ideea şi m-am apucat de concept. Am făcut câteva corecturi pe baza desenelor, le-a plăcut ceea ce am gândit şi am demarat realizarea ei.
După ce am realizat conceptul am căutat un sculptor pentru realizarea cupei şi l-am găsit în cadrul Facultăţii de Arte unde, în prezent, urmez cursurile unui master. I-am arătat schiţele şi a zis că-i de acord să colaborăm.

Dezv: Cum ţi-a venit ideea să renunţi la mânerele cupei? E prima cupă de acest gen?
D.S.: Nu-i prima. Din câte am văzut, ar mai fi cea de la campionatul mondial
Am avut în cap ideea de spirală şi pornind de la ea am amplificat acest concept: să fie o cupă cu o bază grea, iar la capătul ei să fie o minge. Baza mai mare având drept scop ideea de piedestal şi, deci, aveam nevoie de o bază grea pentru a putea susţine globul de cristal. M-am gândit ca această cupă să fie şi să arate mai mult ca un trofeu.

Dezv: Ai avut emoţii? Altfel spus, ai lucrat, practic, pentru Gică Hagi.
D.S.: Cele mai mari emoţii le-am trăit la turnarea trofeului. Scrisul volumetric “Cupa Hagi Danone” era primordial şi trebuia să iasă perfect din turnare. Acesta a fost motivul pentru care l-am gândit să fie puţin evazat, un unghi de 30 de grade, ca să nu întâmpinăm probleme la spargerea gogoşii ceramice.

Dezv
: Cât a durat să termini lucrarea?
D.S.: Conceptul cupei a fost unul singur, de la prima întâlnire am avut în cap ideea de spirală, a urmat apoi forma globului de cristal şi, implicit, prinderea lui. A durat cam  
două săptămâni până am decis cum să stea. Prinderea globului am decis-o împreună cu sculptorul Bogdan Efterie. După ce am finalizat şi prinderea globului, ne-am apucat să lucrăm în ceară. Astfel am vizualizat-o mai bine. Propriu-zis, totul a durat două luni şi jumătate. În tot acest timp s-a mai intervenit pe forma finală, oferindu-i plasticitate şi dinamicitate.

Dezv: E prima ta realizare de o asemenea anvergură?
D.S.: Da, este prima realizare de o asemenea anvergură şi mi-a făcut o mare plăcere, mai ales fiind constănţean.

Dezv
: Te-ai întâlnit cu Gică Hagi? I-a plăcut rezultatul final?
D.S.: Din păcate, nu. Nu m-am văzut cu el, personal. Dar am înţeles că a fost încântat de trofeu. “Sculpturalitatea trofeului nu se putea lăsa neexprimată”, “Se vede munca depusă şi unicitatea sa”, astea au fost câteva dintre impresiile organizatorilor. De aici şi concluzia că este un unicat.

Actualitate

To Top