Litoralul românesc

Cum încearcă rectorul Rugină să “liniștească” apele în Universitatea Ovidius?!

Apropiatele alegeri în toate structurile de conducere ale Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) agită foarte tare apele în rândul profesorilor din această instituție. Miza cea mai mare este, bineînțeles, cea pentru funcția de rector, acolo unde Sorin Rugină, actualul deținător al acestei funcții, și-a anunțat deja candidatura. Un alt posibil candidat este Cristian Moșnianu de la Facultatea de Istorie.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

 

Dar nu numai alegerile stârnesc emoții în Universitate, ci și controalele pe care Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) și Curtea de Conturi le-au efectuat aici la început de an. Tocmai pentru a-și liniști susținătorii și a le transmite că totul este bine și frumos în UOC, biroul de presă al universității a postat imediat ce comisia ARACIS a plecat din Constanța un comunicat de presă din care aflăm, printre altele că „Pe parcursul evaluării și la finalul acesteia, comisia a constatat că s-au făcut eforturi pentru încadrarea, la toate nivelurile, a standardelor de calitate și obținerea calificativului care să reflecte cât mai obiectiv stadiul actual al instituției, posibilitățile de evoluție și modernizare…..O primă concluzie, până la Raportul care va fi finalizat de Consiliul ARACIS, evidențiază evoluția pozitivă a fiecărei specializări evaluate, ceea ce ne dă speranța că Universitatea “Ovidius” din Constanța va deveni un pol al academismului din România.”
Așadar, „comisia a constatat” și „o primă concluzie” nouă ne-au sunat ca o modalitate de a te antepronunța cu privire la ce a găsit ARACIS aici, bineînțeles raportul final urmând să apară abia după alegerile din Universitate. Dincolo de cuvintele și frazele comunicatului, rămâne o primă impresie că ARACIS nu a găsit aici mari probleme, că profesorii pot avea în continuare încredere în managerul instituției care o va dulce pe înalte culmi. Doar că, anumite surse susțin că cei din comisia de control au luat cu ei cu câteva dosare ale unor profesori ce ridică semne de întrebare în legătură cu CV-ul și activitatea lor. Unul dintre cei vizați ar fi chiar un personaj despre care și “Dezvăluiri” a scris în urmă cu puțin timp.
Am întrebat și reprezentanții Universității despre acest comunicat liniștitor și am aflat că suntem rău intenționați și dăm dovadă de o lipsă elementară de cunoaștere a statutului ARACIS. Astfel, rectorul Sorin Rugină ne transmite că: “subliniem că nu poate fi vorba de nici un fel de antepronunțare sau vehicularea unui anumit tip de calificativ…am opinat că au fost apreciate eforturile noastre pentru încadrarea standardelor de calitate și obținerea calificativului care să reflecte cât mai obiectiv stadiul actual al instituției, posibilitățile de evoluție și modernizare…Am formulat o concluzie preliminară, bazată pe analize proprii vorbind în termeni precum posibilități de evoluție și modernizare sau speranță.” Dacă „a opinat” corect sau nu, puteți singuri să decideți citind comunicatul UOC.

Nici ARACIS nu a făcut mari eforturi să citească textul inițial, grăbindu-se să ne asigure cu aceleași cuvinte ca ale rectorului că „nu s-a făcut referire nici la un verdict final al procedurii de evaluare….Nu s-au emis opinii în numele evaluatorilor, s-a formulat numai o opinie preliminară.” Să sperăm că bârfa satului legată de anumite prietenii între oameni din Constanța și București, nu se confirmă. Vom vedea în clipa în care va sosi raportul ARACIS.

În final, vă lăsăm să savurați scrisoarea plină de recunoștință transmisă de Sorin Rugină către profesorii Universității după controlul ARACIS și înainte de venirea Curții de Conturi.

„Vă mulţumesc tuturor celor care aţi contribuit cu fapta, gândul şi sufletul la promovarea acestui mare examen, pe care nicio universitate din România nu l-a dat în condiţiile speciale în care am evoluat academic în ultimii 5 ani. Vă felicit pe toţi cei care v-aţi comportat ca adevăraţi universitari!
Echipa de evaluare, poate cea mai puternică, din câte au fost, a plecat convinsă de forţa noastră morală, de puterea pe care ne-o da unitatea, de valoarea incontestabilă pe care ne-o dau rezultatele şi mai ales de dorința noastră fermă de a deveni una dintre cele mai bune universităţi din ţară şi din regiune. Mulțumesc în mod deosebit celor ce au fost în prima linie: Carmen Maftei, Alexandru Bobe, Alina Lascu şi echipei DACIS care i-a secondat îndeaproape. Mulţumesc doamnelor şi domnilor prorectori, preşedintelui senatului, doamnelor şi domnilor decani, Direcţiei General Administrative, Resurselor umane, Direcţiei economice, Serviciului juridic pentru implicare şi devotament“, a transmis rectorul. De luni, începem o altă etapă, mult mai complexă și de durată, încercând să dovedim că suntem performanți (auditul Curții de Conturi), că suntem participanți corecți și valoroși în accesarea și derularea fondurilor europene (controlul proiectelor POSDRU), că suntem maturi și morali în derularea vieții noastre interne (alegerile structurilor de conducere) și promovarea imaginii instituției (analizele interne și ancheta DNA referitoare la cărțile scrise de deținuți). Vă aștept pe toți alături de mine să facem front comun în fața pericolelor potențiale ce ne amenință din afara, dar mai ales din interior. Este momentul acum să luăm atitudine fermă împotriva tuturor celor care denigrează universitatea, care încearcă prin orice mijloace să-i păteze imaginea cu greu reparată. Atacurile din presa apărută la nivel central în ultimele zile, de o violență verbală inacceptabilă, pe teme vechi, de mult rezolvate de rapoartele MEN și trecute la capitolul „istorie” de evaluarea recentă, nu fac decât să ne mobilizeze împotriva tuturor acelora, care din perspectiva propriului interes, sacrifică principiile fundamentale ale academismului. Veniți alături de mine să luptăm pentru „UN MEDIU ACADEMIC CURAT”, pentru valorile care trebuie sa ne caracterizeze: UNITATE, ONOARE, COMPETENȚĂ! „VIVAT, CRESCAT, FLOREAT” UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANȚA!“.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top