Opinii

Cum au început primarii constănţeni anul 2012?

Cu toate că primarii sunt învinovăţiţi an de an că nu sunt în stare să acceseze suficiente fonduri europene, aceştia se străduiesc să învingă birocraţia, să găsească soluţii pentru cofinanţare şi să găsească portiţe deschise în ministerele de resort, pentru a le fi aprobate proiectele. Cea mai mare curiozitate se naşte din faptul că, în timp ce România este acuzată că nu absoarbe fondurile europene, majoritatea proiectelor primarilor este declarată eligibilă, dar nefinanţabilă. Se pare că în 2011, primarii au fost mai norocoşi decât în anii precedenţi şi au reuşit să obţină finanţare pentru mai multe proiecte europene.
Bunul mers al lucrurilor a continuat pentru edilii constănţeni, dat fiind faptul că majoritatea a început anul 2012 cu dreptul. Cu chef de muncă pentru continuarea proiectelor şi demararea altora şi cu iniţiative din cele mai îndrăzneţe, edilii au trecut la treabă încă din primele săptămâni ale lunii ianuarie. Astfel, vă prezentăm în această ediţie câteva dintre principalele priorităţi ale acestora.

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

Piste de biciclişti, canalizare şi păduri la Poarta Albă

Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă, se pregăteşte pentru amenajarea unor piste de biciclişti pe raza localităţii: „Trebuie să pregătim contractul de finanţare şi organizarea licitaţiei”, a declarat edilul. Acesta a menţionat că proiectul este deosebit de important pentru administraţia locală, având în vedere faptul că drumul care traversează comuna este intens circulat şi riscul accidentelor este foarte mare. Investiţia costă primăria 1,5 milioane de lei, iar banii vor fi asiguraţi de Administrarea Fondului de Mediu. Aceeaşi instituţie este partenerul administraţiei locale în cadrul unui proiect care prevede împădurirea unei zone de pe raza comunei, pe o perioadă de cinci ani. Costurile pentru această iniţiativă se ridică la trei milioane de lei. O sumă de bani mai mare, de aproape nouă milioane de lei, este aşteptată în curând pentru implementarea reţelei de canalizare: „Cofinanţarea noastră este de 800 de mii de lei. Mai rămâne doar să semnăm contractul cu AFM, pentru că finanţarea propriu-zisă a fost aprobată”, a conchis primarul Delicoti.

Străzi asfaltate şi drum între Nicolae Bălcescu şi Dorobanţu

La fel de în vervă a început anul şi Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu.
Acesta aşteaptă cu sufletul la gură banii necesari asfaltării a 11 kilometri de străzi din localitate. Gospodar din fire, primarul a reuşit în primul mandat să schimbe faţa comunei pe care o administrează, fiind întrebat de multe ori ce va mai face, în condiţiile în care… a făcut cam tot ce trebuia făcut în localitate: „Bani şi sănătate să avem, că de făcut se găseşte mereu câte ceva. Modernizarea unei comunităţi nu înseamnă numai să asfaltezi, să faci o canalizare şi o biserică. Prioritatea noastră este să asigurăm confortul tuturor localnicilor, indiferent de vârstă, sau categorie socială. Astfel, vrem să construim drumul dintre Nicolae Bălcescu şi satul Dorobanţu, apoi să asfaltăm străzile şi tot aşa. E drept că am realizat multe în localitate, dar niciodată nu este de ajuns pentru că timpul trece, societatea se schimbă şi la fel se schimbă şi nevoile localnicilor”, a declarat primarul Viorel Bălan. Asfaltarea străzilor va fi demarată în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
De asemenea, primarul se bucură şi de avansarea rapidă a lucrărilor la construirea bazei sportive, care, din câte se pare, va fi finalizată în vară.
În localitate este prevăzută şi construirea drumului Nicolae Bălcescu – sat Dorobanţu, un drum de exploatare pentru utilajele agricole, proiect pe Măsura 125 privind dezvoltarea infrastructurii. Finanţarea investiţiei se ridică la un milion de euro, sumă asigurată din fonduri europene, potrivit primarului Viorel Bălan.

Localnicii din Agigea vor avea centru medical de permanenţă

Prioritatea primarului comunei Agigea, Cristian Cârjaliu, este crearea unui centru de permanenţă în cadrul căruia, localnicii să primească îngrijiri medicale şi consultaţii, aşa cum se cuvine. În prezent, serviciile medicale se desfăşoară în câteva cămăruţe improvizate, pe post de cabinete. Valoarea investiţiei se ridică la două milioane de RON şi va fi suportată integral de Primăria Agigea: „Această investiţie este o prioritate pentru noi, având în vedere că cei 10.000 de locuitori ai comunei noastre trebuie să fie trataţi şi îngrijiţi corespunzător, într-un centru spaţios şi dotat corespunzător. Am avut ceva probleme cu fostul amplasament, având în vedere că a fost ocupat abuziv de fostul viceprimar. Având în vedere că începerea construirii centrului este urgentă, am ales alt loc pentru ridicarea clădirii. În acest timp, ne vom judeca şi cu fostul viceprimar”, a declarat primarul Cristian Cârjaliu. Investiţia urmează să fie demarată după stabilirea bugetului local, adică începând cu luna februarie a acestui an. În locul actualului dispensar Primăria Agigea va construi Casa Pensionarului, o clădire cu parter şi etaj, care va găzdui şi biblioteca localităţii. Tot pentru 2012, primarul şi-a propus extinderea şcolii cu clasele I-VIII „Ion Borcea”. „Având în vedere că, conform noii Legi a Educaţiei,  începând cu toamna anului 2012, clasa 0, adică grupa pregătitoare, se mută la şcoală, nu putem amâna extinderea şcolii cu încă cinci clase. Investiţia va fi susţinută financiar de bugetul local”, a mai declarat Cristian Cârjaliu.

Localitatea Ovidiu va fi înfrumuseţată cu un parc în valoare de 700.000 euro

Administraţia locală din Ovidiu se va mândri cu amenajarea unui parc imens, ce va traversa localitatea de-a lungul străzii Poiana, la capătul căreia se află lacul Siutghiol. Investiţia, în valoare de 700.000 de euro, se va realiza cu ajutorul financiar provenit din fondurile de mediu. În prezent, proiectul se află în evaluare, dar şansele de a fi declarat eligibil sunt mari. Dat fiind faptul că lucrările de amenajare ale parcului vor fi demarate de-abia în câteva luni, finalizarea proiectului va fi în urma alegerilor locale de anul acesta. Chiar şi aşa, şansele primarului Dumitru Bocai de a tăia panglica de la inaugurarea parcului, în calitate de edil, sunt aproape maxime. Parcul va avea locuri de joacă, bănci pentru odihnă, multă verdeaţă, pomi şi tot ceea ce este necesar pentru ca vârstnicii şi copiii, dar şi ceilalţi locuitori să se bucure şi să se relaxeze într-un spaţiu  verde, confortabil şi dotat corespunzător. Tot în ce priveşte dezvoltarea infrstructurii localităţii, administraţia publică este la un pas de semnarea unui contract de finanţare pentru asfaltarea a 37 de străzi şi pentru efectuarea lucrărilor adiacente, cum ar fi trotuare, borduri şi scurgeri pentru apa pluvială.

Casă morturară, alimentare cu gaze şi 65 de kilometri de canalizare în comuna Lumina

Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina, a început anul 2012, la fel cum a finalizat anul 2011: în vervă. În curând, administraţia locală va preda cei 65 de kilometri de canalizare realizaţi, către SC RAJA SA. Lucrările pentru realizarea acestei investiţii au durat doi ani şi s-au ridicat la 240 de miliarde de lei, bani proveniţi din Fonduri de Mediu. „Eu am să o predau direct către RAJA în administrare, însă rămâne în proprietatea Primăriei. Acum s-a făcut canalizarea stradală şi staţia de epurare, urmând ca ulterior să se efectueze racordurile pentru fiecare gospodărie”, a declarat primarul Dumitru Chiru. Cât despre proiectul care prevede alimentarea cu gaze a comunei, primarul susţine că acesta se află pe ultima sută de metri, având în vedere că 60% dintre gospodării sunt deja racordate la gaze. Nu în ultimul rând, au fost finalizate şi lucrările de racordare la sistemul de energie electrică din cartierele noi. De curând, Primăria a demarat, cu fonduri proprii, punerea fundaţiei la casa mortuară din comună. Aceasta va fi finalizată, cel mai probabil, într-un an şi este amplasată în curtea bisericii din apropierea Primăriei Lumina.

Primarul Mihai Soare reduce infracţiunile în comuna Siliştea, prin înfiinţarea serviciului de pază

Una dintre priorităţile primarului Mihai Soare, din comuna Siliştea, este siguranţa cetăţenilor din localitate. Astfel, începând cu luna decembrie a anului trecut, acesta a repus pe picioare serviciul de pază, reînfiinţând Direcţia de Pază. Măsura a fost absolut necesară, având în vedere că fenomenul de infracţionalitate a căpătat o amploare semnificativă în urma desfiinţării postului de Poliţie din Siliştea. Pe timpul nopţii, o patrulă auto va supraveghea localitatea, iar pe timpul zilei, un agent va avea grijă de grădiniţă, şcoală şi de restul domeniului public. În acelaşi timp, tot în vederea limitării infracţionalităţii, Primăria Siliştea a demarat un program important de montare a câtorva camere video, prin care eventualele infracţiuni comise pe raza comunei să fie monitorizate iar siguranţa cetăţenilor să sporească.

Primăria Cerchezu se pregăteşte de pietruirea a 10 km de drumuri

Cu un buget sărac şi cu angajaţi puţini, primarul comunei Cerchezu, Ion Constantinescu, îşi dă silinţa să realizeze, pe cât posibil, mici investiţii pentru dezvoltarea localităţii pe care o administrează. „Cei 4,5 km de drumuri au fost finalizaţi, urmând ca în primăvara anului viitor să se continue pietruirea a încă 10 km de drum”, a declarat Ion Constantinescu. Valoarea investiţiei pe care şi-a propus-o primarul pentru începutul acestui an se ridică la 900.000 RON şi sprijinul financiar va veni, probabil de la Consiliul Judeţean Constanţa. Lucrările la cei 4,5 km de drumuri au fost executate de către Regia Autonomă Judeţeană de drumuri şi poduri Constanţa  (RAJDP) şi cu sprijinul financiar acordat de către Consiliul Judeţean Constanţa (CJC). „Mulţumesc, pe această cale, Consiliului Judeţean, pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului şi sperăm ca şi anul viitor să ne fie alături”, a conchis primarul comunei Cerchezu.

Titu Neague a început anul 2012 cu inaugurările a două investiţii în Bărăganu

Pentru un primar, nu poate exista un mod mai fericit de a începe un nou an, decât prin a sărbători inaugurările proiectelor finalizate la sfârşitul anului precedent. Este cazul primarului comunei Bărăganu, Titu Neague, care a început anul 2012 printr-o triplă inaugurare. Este vorba de marcarea finalizării dispensarului, farmaciei şi a postului de Poliţie. Evenimentele vor avea loc la sfârşitul lunii ianuarie, ori începutul lunii februarie. Lucrările au fost demarate încă din toamna anului 2011. Astfel, de-acum încolo toţi localnicii comunei Bărăganu se vor putea bucura de condiţii decente atunci când vor apela la servicii medicale, ori la ajutorul poliţiei. „Nu am construit o nouă clădire, însă am reabilitat una în aşa fel încât să fie ca şi nouă, astfel oamenii vor avea parte de cele mai bune servicii, iar angajaţii vor putea lucra în condiţii decente”, a declarat primarul comunei Bărăganu. Poate una dintre cele mai mari realizări pentru administraţia locală din comună, dar şi pentru localnici, este faptul că de-acum încolo, oamenii îşi vor procura medicamentele necesare chiar din Bărăganu. Un investitor s-a arătat interesat să deschidă un punct farmaceutic în localitate, iar primarul i-a acordat tot sprijinul necesar demarării investiţiei. Astfel, în curând, farmacia va deveni funcţională în curând, după ce se vor  finaliza instalarea centralei termice şi ultimele amenajări interioare.

Gheorghe Grameni, dezamăgit de bugetul pe 2012, al comunei Mihai Viteazu

Degeaba este primarul este gospodar şi se strofoacă să demareze proiecte, dacă bugetul local este sărac şi insuficient pentru investiţi. Este şi cazul primarului comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Acesta s-a declarat foarte nemulţumit şi dezamăgit de bugetul alocat primăriei pe care o administrează. „Avem un buget foarte mic, mai mic şi decât în 2011, care a fost mai mic decât în 2010. Primim din ce în ce mai puţini bani şi suntem nevoiţi să ne descurcăm cum putem. Nu putem vorbi de investiţii noi în 2012, pentru că preţurile şi taxele au crescut, în timp ce bugetul a scăzut. Din sumele provenite din echilibrare şi din cele defalcate pe 2012, am primit de la Trezoreria Constanţa, conform formulelor de calcul, cu 600.000 lei mai puţini bani ca în anul 2011. Cum să mă descurc eu cu aceşti bani?”, se întreabă retoric primarul comunei Mihai Viteazu.  
Unul dintre proiectele mult aşteptate de Gheorghe Grameni este introducerea reţelei de apă potabilă, dat fiind faptul că trei sferturi din populaţie nu beneficiază de acest lucru, iar conducta de apă este veche de 42 de ani. Primarul a depus un proiect prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru construirea conductei de apă, la care aşteaptă încă răspuns.

Promovarea oraşului Murfatlar şi dezvoltarea turismului, prioritatea primarului Gheorghe Cojocaru

În curând, pe dealul Tibişir, din oraşul Murfatlar, vor exista litere volumetrice cu denumirea localităţii. Realizarea proiectului de cooperare transfrontalieră “Utilizarea responsabilă a resurselor naturale şi încurajarea dezvoltării durabile a formelor alternative de turism” ar schimba faţa oraşului. Acesta este realizat în parteneriat cu municipalitatea General Toshevo, din Dobrich (Bulgaria). Printre altele, în proiect este prevăzută şi  realizarea a nouă totemuri. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 120.000 de euro. Primarul oraşului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a mai precizat că în cadrul Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului urmează să fie semnate ale trei proiecte în valoare de 5,4 milioane de euro, ce prevăd asfaltarea a 26 de străzi în oraşul Murfatlar, a 13 străzi în satul Siminoc şi reabilitarea drumului comunal 27.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top