Exclusiv

Cum arată prima lună după obținerea unui loc de muncă în străinătate

Acomodarea într-o țara străină nu este deloc ușoară. Pentru unii e dificilă iar pentru alții chiar imposibilă. Cert este că o rețetă a acomodării nu există. Depinde de cât de motivat ești să rămâi acolo, ce scopuri ți-ai pus în minte, dacă șederea este pe o perioadă mai scurtă, mai lungă sau pentru totdeauna.

 

Aproape totul este altfel într-o țara străină. De la oameni, la reguli, la cultură, la obiceiuri. În principiu totul este realizat astfel încât să ajute omul: acces facil la magazine, farmacii, spații comerciale, restaurante, semne de circulație, parcuri, alei și așa mai departe. La început te simți un străin, nu știi să te descurci din cauza limbii și pentru că totul din jurul tău e nou. După prima lună te interesezi de unde se încarcă o cartelă de telefon, de unde poți lua un mijloc de transport în comun ca să te poți deplasa, te interesezi de locuri unde poți face o plimbare seara sau unde poți să servești masa.

În privința limbii, una e să vorbești limba străină cum ai învățat-o în școală sau cum ai auzit-o la televizor și alta e limba care o vorbești când trăiești între cei care vorbesc nativ această limbă. În primele luni ai probleme de adaptabilitate dar totul se învață cu timpul.

După o lună de muncă în străinătate începi să te acomodezi cu locul de muncă și cu tot ceea ce te înconjoară. Începi să te trezești fără să te mai gândești că nimic din jur nu ți se pare familiar. Te acomodezi cu oamenii cu care intri în contact. Procesul de acomodare vine de la sine. Începi să comunici, începi să îți faci o strategie în a fi cumpătat cu banii, faci planuri și calcule.

La început te descurci mai greu cu străzile dar reușești să găsești un supermarket de unde să îți cumperi alimentele, îți găsești puncte de reper și cauți locuri unde ai putea să te relaxezi, să mănânci, să te plimbi. Construiești treptat o normalitate, o rutină, îți dezvolți noi hobby-uri și te mobilizezi să vezi partea bună a lucrurilor și să faci noi alegeri.

Te înarmezi cu multă răbdare, deoarece vor fi momente în care îți va fi dor de casă. Te așteaptă provocări, incertitudini dar și experiențe plăcute. Și chiar dacă ți-e dor de casă, te vei consola cu gândul că muncești și ești remunerat pe măsură, te bucuri de o țară civilizată și de experiența pe care o acumulezi în această nouă etapă a vieții tale. Nimeni nu spune că e ușor, dar ți se va părea totul posibil. Te vei adapta cu stilul lor de viață și vei începe să îmbrățișezi cultura lor.

E normal să fii nostalgic după viața de casă, mai ales dacă nu mergi însoțit. Incearci să profiți de timpul petrecut, să vizitezi tot ce poți, să afli lucruri noi despre locurile unde te afli, să începi să îți faci prieteni. Trebuie să iei totul ca o experiență fascinanata din care ai foarte multe de învățat.

E important, ca în orice altă situație, să vezi partea plină a paharului, să nu disperi în momentele de dor și greutate, să faci ceva diferit în fiecare zi, ceva pentru sufletul tău. Partea materială te ajută să economisești bani, capeți experiență într-un mediu internațional, calitatea vieții este una bună, reușești să le oferi copiilor tăi un viitor mai bun, te vei bucura de sentimentul că realizezi ceva prin muncă onestă și vei fi apreciat dacă faci o treabă bună. Te vei bucura de o viața mai calmă din punct de vedere al birocrației sau politicii. Nu rămâne decât să fii optimist și să faci ce îți stă în puteri să te simți un om fericit și împlinit.

Și daca te gandesti să muncești în străinătate, apelează cu încredere la o agenție de recrutare, precum infomunca.ro, care te poate ajuta sa îți găsești mai usor un loc de muncă în domeniul de care ești interesat.

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top