Profil de Primar

Cultul musulman îi baga lui Basescu mortul în casa

Scandalul mediatic generat de dezbaterile pe teme religioase a mai facut o victima. Chiar atunci când se parea ca discutia se terminase, ea a reînceput cu puternice atacuri împotriva presedintelui Basescu, acuzat ca, prin promulgarea Legii Cultelor, se facea vinovat el însusi de încalcarea drepturilor omului. Ceea ce pare a fi o lupta a societatii civile împotriva inchizitiei crestin ortodoxe si a celor ce o întretin are, de fapt, radacini mai adânci. Samânta scandalului a fost sadita de cultul musulman, care a introdus în textul de lege pasajul de la care a pornit toata dezbaterea. În mod cel putin ciudat, nimeni nu a dat vina pe musulmani, o serie de organizatii neguvenamentale si culte neoprotestante profitând, chiar, de petarda aruncata de musulmani, pentru a lansa atacuri dure împotriva ortodoxiei, si, în ultima instanta, împotriva lui Basescu.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Bumerangul musulman folosit împotriva lui Basescu

Scandalul a demarat odata cu supunerea la vot, în Parlament, a proiectului de lege. O serie de organizatii neguvernamentale au sesizat alesii ca prevederile articolului 13 din Legea Cultelor pot duce la constituirea unei adevarate inchizitii. Societatea civila a organizat, apoi, o serie de actiuni si manifestari menite a pune presiune asupra parlamentarilor, prin sensibilizarea opiniei publice, în legatura cu falsele probleme pe care le ridicasera aceste organizatii. A urmat actiunea initiata în nume personal, dar cu largul sprijin al acelorasi organizatii, de profesorul Moise, împotriva icoanelor ortodoxe din scoli. Atunci când lucrurile pareau sa intre pe un fagas normal, protestele au fost reluate, de data asta si cu sprijinul unor culte si cu largi ecouri si acuzatii internationale. Ceea ce fusese pâna acum o lupta pe tema libertatii de constiinta, a devenit, dupa 1 ianuarie 2007, un instrument de lupta politica, îndreptat împotriva presedintelui Basescu.
Pe tot parcursul scandalului, adversarii legii cultelor au denuntat o inevitabila inchizitie ortodoxa împotriva manifestarilor si simbolurilor neconforme cu morala crestina. Desi stiau foarte bine ca ceea ce incriminau era o idee promovata de musulmani, activistii societatii civile au terorizat populatia cu ideea ca statul si biserica ortodoxa sunt dusmanii libertatii de expresie. Cele mai virulente atacuri au fost îndreptate împotriva lui Traian Basescu, portretizat ca un inchizitor-sef. Vina lui Basescu? A A promulgat Legea Cultelor – un act pur formal. Nimeni nu s-a mâniat pe Parlament, care a votat legea, cu un singur vot împotriva. Nimeni a acuzat Cultul Musulman ca vrea sa sugrume libertatea de expresie. Nimeni nu a acuzat Guvernul lui Tariceanu, care a initiat si sustinut proiectul de lege. În Razboiul dintre Palate, amendamentul musulman si Legea Cultelor, ca un tot, au devenit arme politice împotriva lui Basescu. Presedintele a avut, în ultima vreme, o serie de remarci dure la adresa statului turc. Pe de alta parte, este un fapt cunoscut ca Cultul Musulman are legaturi din cele mai strânse, si mai diverse, cu statul turc, care îi ofera sustinere morala si financiara. În acest sens, nu poate fi exclusa ideea ca musulmanii din România actioneaza ca un bici turcesc, menit a-l pedepsi pe Basescu pentru orientarea sa anti-Ankara. E demn de notat, de asemenea, ca nici una din vocile ce s-au ridicat împotriva unei eventuale inchizitii ortodoxe nu a acuzat pe reprezentantii Cultului Musulman ca le ridica mingea la plasa inchizitorilor. Sa fie acesta un semn ca musulmanii au aruncat înadins marul discordiei în capul ortodocsilor si în directia lui Basescu?

Un adevar neconvenabil

Acuzatiile aruncate împotriva lui Basescu variaza, de cele mai multe ori, de la ridicol, la isterie. El este acuzat ca a promulgat o lege care vine împotriva libertatii de expresie, si care creeaza discriminari, cu referire directa la favorizarea Bisericii Ortodoxe Române. Desi interzice manifestarile si actele ce pot aduce atingere simbolurilor religioase, legea nu prevede pedepse sau sanctiuni pentru cei ce savârsesc aceste acte, ceea ce face interdictia nula. Desi recunosc acest lucru, organizatiile ce lupta împotriva Legii Cultelor raspândesc panica, mintind populatia ca tricouri, trupe rock si lucrari artistice vor fi interzise, iar cei ce se opun interdictiei vor fi pedepsiti. Mai mult, ei fac abstractie de textul legii, atunci când o califica drept discriminatorie. Nici unul din dusmanii declarati ai legii, si, regretabil, nimeni din presa, nu a facut public un lucru: În chiar articolul 1 al legii, este condamnata discriminarea pe criterii religioase – „Nimeni nu poate fi supus vreunei discriminari, urmarit sau pus într-o situatie de inferioritate pentru credinta, apartenenta sau neapartenenta sa la o grupare, asociatie religioasa sau un cult”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top