În România exista în prezent doua Ortodoxii. Sau, mai corect spus, doua aripi ale aceluiasi trup, cu orientare total contrara în ce priveste dialogul ecumenic (relatiile oficiale dintre diverse biserici). Liderii Bisericii Ortodoxe Române (e vorba de membrii Sfântului Sinod si întreaga administratie construita pe aceasta structura) se pronunta oficial în favoarea dialogului diplomatic si de cult cu alte confesiuni crestine si mai ales cu Biserica Catolica.
Cei mai multi dintre calugarii din cele peste 10000 de manastiri din România accepta dialogul ecumenic doar formal, în virtutea ascultarii neconditionate fata de superiorul direct si fata de liderii Bisericii. În realitate, mai multi calugari-între ei chiar duhovnici foarte apreciati si lideri informali ai Bisericii-resping cu totul ecumenismul, considerându-l o erezie.
Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU
Lucrarea “Singur Ortodoxia” este o colectie de interviuri cu Parintele Arsenie, în special pe tema ecumenismului si a relatiei dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica. Parintele este foarte dur la adresa acestui curent, pe care îl considera periculos pentru Biserica Ortodoxa. El considera ca doar Biserica Ortodoxa este depozitara crestinismului autentic, prin dogmele si riturile sale si orice legaturi cu alte confesiuni religioase pot fi periculoase. Mergând pe aceeasi linie, Parintele Arsenie îi considera pe catolici eretici. Din lucrare reiese, pe de o parte intentia de a aduce argumente teologice si istorice pentru întâietatea Bisericii Ortodoxe si pe de alta parte exprimarea cât mai clara a refuzului miscarii ecumenice, în formele actuale de manifestare.
“Singur Ortodoxia” a fost editata în regie proprie (fara a apela la serviciile unei edituri), de catre un admirator al Parintelui Arsenie din Constanta. El i-a adresat întrebarile, a redactat textul, l-a dat spre supervizare Parintelui Arsenie si apoi l-a tiparit, fara a dori ca numele sau sa apara pe coperta cartii (acesta este motivul pentru care nici noi nu îl publicam).
Înainte de tiparire, autorul a postat textul pe internet, astfel ca un “întreprinzator” din Chisinau a profitat si a scos pe piata o varianta piratata, sub titlul “Ortodoxia este singura”. Cartea a fost vânduta în Republica Moldova si România.
“Singur Ortodoxia” a fost distribuita în mediul religios, în manastiri si biserici din întreaga tara. Cartea a fost întâmpinata cu destule rezerve de majoritatea liderilor Bisericii Ortodoxe. În Mitropolia Moldovei ea a fost chiar interzisa. Motivul pare sa îl constituie câteva paragrafe ale lucrarii, în care Parintele Arsenie îl acuza pe Mitropolitul Daniel (chiar daca nu îi mentioneaza numele) ca ar avea legaturi cu cercurile masonice. În orice caz, Mitropolitul a ordonat sa fie scoase de la vânzare toate exemplarele de la manastirile si bisericile din Eparhia Moldovei.
Calugarul razvratit împotriva catolicilor
Obstea nu a stiut nimic dinainte despre o asemenea slujba în incinta manastirii, dar vazând ce se-ntâmpla, un grup de trei calugari ortodocsi în frunte cu ieromonahul Antim s-au opus, mai întâi la preacuviosul Victorin, dar vazând ca acesta ezita, au mers înaintea ereticilor si au închis usile catedralei. Catolicii s-au mirat foarte de aceasta initiativa si s-au retras. Dar peste putin timp apare IPS Daniel, care, dupa ce-l mustra bine pe staret pentru razvratire si neorânduiala, opreste dintr-un gest pe Antim de a se mai împartasi si anunta ca cei care-l vor urma în vor fi supusi canonisirii (excluderea din Biserica-n.red.). Apoi messa s-a facut netulburata în trapeza manastirii si delegatia a plecat linistita mai departe, dupa ce a fost asigurata ca acea scena nu se va mai întâmpla de acum încolo.