Comisia Europeană

Cruciada pentru ecumenism între cele doua Ortodoxii

Parintele Arsenie ataca dur miscarea ecumenica, iar pe catolici îi considera eretici

În România exista în prezent doua Ortodoxii. Sau, mai corect spus, doua aripi ale aceluiasi trup, cu orientare total contrara în ce priveste dialogul ecumenic (relatiile oficiale dintre diverse biserici). Liderii Bisericii Ortodoxe Române (e vorba de membrii Sfântului Sinod si întreaga administratie construita pe aceasta structura) se pronunta oficial în favoarea dialogului diplomatic si de cult cu alte confesiuni crestine si mai ales cu Biserica Catolica.
Cei mai multi dintre calugarii din cele peste 10000 de manastiri din România accepta dialogul ecumenic doar formal, în virtutea ascultarii neconditionate fata de superiorul direct si fata de liderii Bisericii. În realitate, mai multi calugari-între ei chiar duhovnici foarte apreciati si lideri informali ai Bisericii-resping cu totul ecumenismul, considerându-l o erezie.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU

Parintele Arsenie, împotriva catolicilor “eretici”

Ultima carte a celebrului duhovnic Parintele Arsenie Papacioc de la Manastirea Techirghiol, intitulata “Singur Ortodoxia”, a aprins spiritele în aceasta disputa, în momentul în care a fost scoasa de la difuzare din ordinul Mitropolitului Moldovei.
Lucrarea “Singur Ortodoxia” este o colectie de interviuri cu Parintele Arsenie, în special pe tema ecumenismului si a relatiei dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica. Parintele este foarte dur la adresa acestui curent, pe care îl considera periculos pentru Biserica Ortodoxa. El considera ca doar Biserica Ortodoxa este depozitara crestinismului autentic, prin dogmele si riturile sale si orice legaturi cu alte confesiuni religioase pot fi periculoase. Mergând pe aceeasi linie, Parintele Arsenie îi considera pe catolici eretici. Din lucrare reiese, pe de o parte intentia de a aduce argumente teologice si istorice pentru întâietatea Bisericii Ortodoxe si pe de alta parte exprimarea cât mai clara a refuzului miscarii ecumenice, în formele actuale de manifestare.
“Singur Ortodoxia” a fost editata în regie proprie (fara a apela la serviciile unei edituri), de catre un admirator al Parintelui Arsenie din Constanta. El i-a adresat întrebarile, a redactat textul, l-a dat spre supervizare Parintelui Arsenie si apoi l-a tiparit, fara a dori ca numele sau sa apara pe coperta cartii (acesta este motivul pentru care nici noi nu îl publicam).
Înainte de tiparire, autorul a postat textul pe internet, astfel ca un “întreprinzator” din Chisinau a profitat si a scos pe piata o varianta piratata, sub titlul “Ortodoxia este singura”. Cartea a fost vânduta în Republica Moldova si România.
“Singur Ortodoxia” a fost distribuita în mediul religios, în manastiri si biserici din întreaga tara. Cartea a fost întâmpinata cu destule rezerve de majoritatea liderilor Bisericii Ortodoxe. În Mitropolia Moldovei ea a fost chiar interzisa. Motivul pare sa îl constituie câteva paragrafe ale lucrarii, în care Parintele Arsenie îl acuza pe Mitropolitul Daniel (chiar daca nu îi mentioneaza numele) ca ar avea legaturi cu cercurile masonice. În orice caz, Mitropolitul a ordonat sa fie scoase de la vânzare toate exemplarele de la manastirile si bisericile din Eparhia Moldovei.

Patriarhia considera ca Parintele Arsenie este un marginal

Purtatorul de cuvânt al Patriarhiei Române, parintele Stoica, a încercat sa sustina ca acest conflict nu exista în interiorul Bisericii. Ca e vorba de opiniile unor persoane marginale. Pentru el, chiar si Parintele Arsenie Papacioc e un marginal. În rest, punctul de vedere oficial al Bisericii Ortodoxe Române: “Biserica Ortodoxa Româna s-a pronuntat de fiecare data pentru dialogul ecumenic. Noi suntem în continuare pentru relatii bune cu celelalte biserici, în spiritul dragostei crestine. Punctul de vedere al Parintelui Arsenie este unul personal. Astfel de opinii sunt putine si marginale în Biserica noastra. Si apoi, haideti sa ne orientam atentia asupra cartii în cauza. Nu are girul nici unei edituri. Din pacate, exista pe piata destule carti ce nu au girul Bisericii Ortodoxe Române si ofera ceea ce am putea numi literatura religioasa si nu puncte de vedere oficiale, îndreptatite”. Cât despre Mitropolitul Moldovei si cartea scoasa de la vânzare, a preferat sa se abtina.
“Marginalii” despre care vorbeste purtatorul de cuvânt al Patriarhiei au iesit deja la baioneta, pe internet. Câteva siteuri ultraortodoxe exprima puncte de vedere profund antiecumeniste si chiar îi ataca pe liderii BOR. Pe unul dintre ele, www.sihastru.net, am gasit relatarea unui incident ce s-a produs, în urma cu doi ani, la Manastirea Sihastria si care îl are drept artizan pe acelasi Mitropolit al Moldovei: „În luna octombrie a anului 2002 ne-am bucurat de binecuvântarea Sfântului Ioan Casian, adus la noi în tara de o delegatie catolica în frunte cu excelenta sa Bernard Panafieu. Un lucru bun, savârsit cum nu se cade mai rau. Sugestia indusa credinciosilor de rând a fost cea scontata: catolicii au si ei sfinte moaste, iar rugaciunile ierarhilor ortodocsi alaturi de cei catolici propaga în masa de credinciosi simtamântul apartenentei comune la . În momentul în care se împart valorile ortodoxiei la masa de negocieri sau se regizeaza scenarii de unitate confesionala cu happy end, sfârsitul începe odata cu aplauzele. Nu stim de ce în nu se vorbeste nimic despre de la manastirea Sihastria, ci doar de vizitele delegatiei catolice la manastirile Secu si Bistrita. Este bine totusi ca nu s-a încercat masluirea adevarului ci doar omiterea lui. Dar despre ce incident este vorba? Spre seara, delegatia catolica în frunte cu arhiepiscopul catolic al Marsiliei, Bernard P., în pelerinajul prin manastirile nemtene, a ajuns si la manastirea Sihastria, cu moastele Sfântului ortodox român Ioan Casian. Dis de dimineata, dupa ce au luat micul dejun, catolicii s-au pornit vârtos, în odajdii si cântari, spre catedrala cea nou construita pentru a savârsi Messa catolica.

Calugarul razvratit împotriva catolicilor

Obstea nu a stiut nimic dinainte despre o asemenea slujba în incinta manastirii, dar vazând ce se-ntâmpla, un grup de trei calugari ortodocsi în frunte cu ieromonahul Antim s-au opus, mai întâi la preacuviosul Victorin, dar vazând ca acesta ezita, au mers înaintea ereticilor si au închis usile catedralei. Catolicii s-au mirat foarte de aceasta initiativa si s-au retras. Dar peste putin timp apare IPS Daniel, care, dupa ce-l mustra bine pe staret pentru razvratire si neorânduiala, opreste dintr-un gest pe Antim de a se mai împartasi si anunta ca cei care-l vor urma în vor fi supusi canonisirii (excluderea din Biserica-n.red.). Apoi messa s-a facut netulburata în trapeza manastirii si delegatia a plecat linistita mai departe, dupa ce a fost asigurata ca acea scena nu se va mai întâmpla de acum încolo.

Moaste si vin

Bineînteles, la manastirile Secu si Bistrita, obstile au fost încântate (!?) si de sfintele moaste si de suita de le însotea, prilej de a se mai degusta din vinurile puse deoparte. Stam si ne întrebam cum a fost posibil ca dintr-atâtia stareti, ieromonahi, calugari, doar unul singur sa se ridice si sa faca ceva pentru a opri blestematia catolica sa-si faca loc prin manastiri, prin ultimele bastioane de ortodoxie din România. Credem ca acum raportul este invers, la un marturisitor sunt 12 iude care abia asteapta sa-l vânda. Marturisirea adevarului pentru astfel de caldicei este egala cu pierderea functiei, a gradului si autoritatii si pasibil de a fi trecut prin furcile reeducarii mitropolitane. Stim ca nu toti care tac sunt de acord cu eresul catolic, dar atâta vreme cât vor considera ca de a face ceva, ramân vrednici de plâns pentru comoditatea si împaciuirea lor, pentru ca toti vom fi întrebati la judecata care a fost valoarea noastra în Ortodoxie data de lucrarea întru Hristos si de roadele întru Biserica, si nu stim daca toti acesti vor putea da raspuns bun înaintea Judecatorului si a Sfintilor. În prezent, Antim a fost repus în drepturi si lucrurile au reintrat în ”. (Intertitlurile apartin redactiei)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top