Actualitate

Creșa Topolog – unde se termină grija reală și unde începe demagogia?

Pe 15 martie, USR Constanța și Stelian Ion au denunțat proiectul primăriei de a dezafecta o clădire pentru a face o parcare. Este vorba de fosta creșă de pe Aleea Topolog, abandonată în urmă cu 20 de ani și devenită între timp un focar de infecție. De partea lor, reprezentanții primăriei argumentează că oricât ar încerca, pe locul respectiv nu se mai poate face o altă creșă. De altfel, încă din 2019, în timpul mandatului lui Decebal Făgădău, s-au întreprins demersuri eșuate pentru păstrarea acestei destinații. Ironia supremă este că, o dată – de două ori pe săptămână, Stelian Ion se plânge că nu avem parcări, iar acum se plânge că se face o parcare.

Intenții bune

Fosta creșă numărul 6 de pe Aleea Topolog zace de mai bine de 15 ani în părăsire. Cu poarta ruptă, pereții acoperiți de grafitti, curtea murdară de gunoaie și plină de arbuști crescuți sălbatic, obiectivul a devenit un adevărat focar de infecție.
De-a lungul ultimilor ani, mai multe autorități au încercat igienizarea și revitalizarea creșei, dar fără rezultat. În 2019, consilierii locali au cerut primăriei să se implice. În același an, primăria condusă de Decebal Făgădău a demarat demersurile pentru reabilitarea și extinderea obiectivului – demersuri rămase fără rezultat. În 2021, și actualul primar (Vergil Chițac) s-a implicat în poveste, anunțând că își dorește revenirea în stare de utilizare a creșei și creșterea capacității acesteia la 200 de locuri.

Planurile nu țin pasul cu legislația

Probabil principalul motiv pentru care niciuna din precedentele administrații nu a reușit să finalizeze proiectul revitalizării Creșei nr. 6 ține de desele schimbări de legislație. Mai exact, Normativul privind proiectarea și construirea creșelor – care s-a schimbat de mai multe ori în ultimii ani.
Notabil, aceste norme s-au schimbat în iunie 2021 – la două luni după ce Vergil Chițac se declarase încrezător că se va putea reabilita clădirea Creșei nr.6, și că aceasta va putea avea 200 de locuri.
Având în vedere destinația clădirii, cerințele impuse de Ministerul Dezvoltării și Locuinței sunt foarte restrictive și specifică o sumedenie de criterii foarte greu de îndeplinit. De exemplu, la momentul în care Primăria și Consiliul Local au întocmit studiul de fezabilitate, se cerea ca terenul pe care să fie edificată o creșă nouă să aibă 100-120 mp/copil (Capitolul IV din Normativ).
La modificarea Normativului în 2021, s-a adăugat ca suprafața de teren pentru locul de joacă în aer liber să aibă minim 10 metri pătrați/copil pentru construcțiile noi (în schimb doar 5 metri – pentru construcțiile deja în exploatare).
Acestea sunt doar câteva exemple, normele impunând condiții speciale pentru volumul de aer per copil, suprafața/copil în sălile de mese, dar și materiale de construcție speciale, dimensiuni trepte, intrări, distanțe față de vecinătăți etc. De parcă toate aceste condiții nu erau suficiente, Normele au fost modificate, din nou, în 2023.

Soluția CNI – Misiune imposibilă…

În replică la atacul lui Stelian Ion, reprezentanții primăriei au declarat că instituția este conștientă de numărul insuficient de locuri în creșe – motiv pentru care a întreprins demersuri pentru construirea a două asemenea obiective. Referitor la fosta creșă din Aleea Topolog, ei au arătat că aceasta este nefuncțională de 15 ani și că toate tentativele de a se putea obține aviz pentru renovarea ei au eșuat, singura soluție fiind demolarea actualului edificiu.
O posibilă soluție ar fi ar fi fost predarea amplasamentului către Compania Națională de Investiții (CNI). Principalul avantaj al colaborării cu CNI este acela că această instituție are proiecte standardizate – de exemplu sălile de sport construite de companie în ultimii 10 ani. Și pentru creșe există un program similar, cu proiecte standardizate, conform declarațiilor CNI fiind în diferite stadii de executare 133 de astfel de obiective la nivel național.
Aplicarea soluției CNI ar fi însemnat, în primul rând, evitarea cheltuielilor de milioane de lei și a lunilor pierdute – pentru elaborarea unor studii și proiecte noi. Suplimentar, ar fi însemnat că noua creșă ar fi respectat din start toate cerințele din normativ și avizele necesare investiției ar fi venit pe bandă rulantă.
Din păcate, însă, și această variantă a picat: Proiectul-tip al CNI necesită un teren de minim 2.525 mp, în timp ce terenul Creșei nr. 6 are doar 2.037 de metri pătrați…

Dacă nu faci, e rău. Dacă faci – e și mai rău!

În momentul de față, întrucât toate demersurile pentru păstrarea destinației au eșuat, Primăria Constanța a decis demolarea imobilului care trebuia oricum demolat și identificarea unui alt teren pentru construirea unei creșe. În locul clădirii demolate urmează să se facă o parcare rezidențială. Povestea scandalului pornit pe tema Creșei nr. 6 are și o latură amuzantă: USR și Stelian Ion se dau de ceasul morții că se elimină un focar de infecție prin demolarea unei creșe nefuncțională de 15 ani și că se înlocuiește imobilul părăsit cu o parcare. În urmă cu o săptămână în schimb, aceiași USR și Stelian Ion se dădeau de ceasul morții că nu avem suficiente parcări!


În medie, o dată la 10 zile, Stelian Ion se plânge că nu avem parcări. Dar și când primăria decide să se facă o parcare nouă (care automat se face pe un amplasament care anterior avea altă destinație, căci altfel parcarea nu ar mai fi „nouă”), USR și Stelian Ion sunt tot nemulțumiți…
Practic, având în vedere suprafața de 2.000 mp, cerințele mai vechi (100 mp/copil) și cele mai noi din normativ (10 mp/copil la locul de joacă) primăria probabil ar fi putut realiza… un fel de creșă în Aleea Topolog: Una ce ar fi costat zeci de milioane de lei și care ar fi avut circa 10-20 de locuri – situație în care mai mult ca sigur USR și Stelian Ion ar fi protestat că e prea scumpă, sau că are prea puține locuri și nu se justifică investiția…

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top