Litoralul românesc

Controalele Poliţiei de Frontieră alungă turiştii străini din România

Două nave de croazieră de cinci stele sub pavilion străin şi una sub pavilion românesc, care efectuau trasee turistice pe Dunăre, au fost oprite de Poliţia de frontieră Galaţi.  

Un articol de Andreea PAVEL

Reprezentanţii vaselor susţin că aceste controale au reprezentat un abuz, dat fiind faptul că, atunci când nu există sesizări clare privind existenţa vreunor probleme, control trebuie făcut doar la intrarea sau ieşirea din ţară şi în portul de destinaţie, doar atunci când este cazul. Turiştii străini au fost surprinşi neplăcut de intervenţia poliţiei şi iată cum se confirmă, din nou, faptul că România nu ştie să-şi valorifice potenţialul turistic.

Navele de lux, pline de turişti străini, nu aveau ca punct de oprire portul Galaţi, ci pe cel tulcean, unde exista un birou de control. Pe de altă parte, şefii Poliţiei de Frontieră Galaţi precizează faptul că au greşit doar în cazul navei Amadeus Clasic, sub pavilion românesc, despre care au recunoscut că nu trebuia oprită. Pentru celelalte două, River Cloud (pavilion elveţian) şi Victoria (pavilion maltez), Vasile Năstase, ofiţer de relaţii cu presa în cadrul Poliţiei de Frontieră, susţine că s-a acţionat conform unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului din 2001. Referitor la acest caz, Vasile Năstase a declarat pentru o televiziune naţională, următoarele: “Poliţiştii au avut o justificare într-un articol din ordonanţa de Guvern 105/2001. Potrivit art.27, alineat 7, navele sub pavilion străin care navighează în tranzit fără oprire pe Dunărea interioară sau pe canalul Dunăre Marea Neagră sunt supuse controlului în portul Călăraşi, respectiv în portul Galaţi”.

Din cauza taxelor, americanii se refugiază la bulgari

Se ştie despre croazierele pe Dunăre că sunt la foarte mare căutare, mai ales în ceea ce priveşte turiştii străini. Totuşi, astfel de exemple şi experienţe, pot pune în dificultate turiştii în momentul în care ar mai fi puşi să viziteze România încă o dată. Vasele de croazieră luate în discuţie sunt de cinci stele şi oferă servicii de foarte bună calitate pentru mii de turişti. În traseul navelor intră şi vizitarea diferitelor obiective de pe traseu.

Iată că de această dată, acest lucru nu a fost posibil, tocmai din cauza atitudinii ostile a reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră. Un alt exemplu ar fi acela în care România a pierdut o bună parte din turiştii americani, care preferau croazierele pe Dunăre, din cauza taxelor de canal percepute pe Canalul Dunăre – Marea Neagră. Taxele ajung la un număr de 15! Cetăţenii americani au preferat astfel alte locuri de relaxare, unul dintre acestea fiind Bulgaria, unde se opresc la Silistra şi sunt transportaţi cu autocarul la Nisipurile de Aur.  În ceea ce priveşte controlul oficialităţilor din alte ţări, Serbia ar fi un bun exemplu pentru români. O ţară foarte puţin flexibilă în acest domeniu, până de curând. Totuşi, aici navele sunt supuse unei singure verificări şi aceea în punctual de oprire. În Austria, în perioada Campionatului European, vasele de croazieră au fost anunţate oficial de posibilitatea unui control inopinat, pentru asigurarea unei securităţi sporite, însă, cu toate acestea, în cele din urmă nu a existat nici unul.

Străinii fug de verificări

Nicolae Lovin, comandantul navei sub pavilion românesc, “Amadeus”, susţine, însă, contrariul. Acesta consideră că toate controalele effectuate de poliţiştii de la Galaţi nu îşi găsesc justificarea şi mai mult decât atât, intră în contradicţie cu uzanţele navale din ţară şi străinătate. Lovin precizează faptul că, în condiţiile în care există un punct de control în portul de destinaţie, nu este permisă oprirea nici unei nave de pasageri în marş, indifferent dacă este sub pavilion românesc, ori străin. Comandantul a adăugat de asemenea, faptul că turiştii străini sunt puşi astfel în situaţii delicate şi că aceste acţiuni nejustificate ale poliţiei nu fac decât să alunge turiştii din România, către alte ţări unde autorităţile sunt mult mai flexibile. Lovin a punctat în finalul declaraţiei că situaţia devine cu atât mai revoltătoare, cu cât nu a existat nici o sesizare precisă cu privire la navele luate în colimatoriu de Poliţia de Frontieră.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top