Ştiri

Constantinescu şi Duţu – acuzaţii şi injurii

După despărţirea de PD-L, Stelian Duţu plănuieşte întoarcerea în politica mare, prin reconfirmarea mandatului său în Parlamentul României, de data aceasta, ca independent.

 

Un articol de Răzvan PETRE

Decizia sa de a candida într-una din circumscripţiile sudice ale judeţului Constanţa a ridicat de la început o serie de semne de întrebare, prin târg circulând zvonul că Duţu ar avea susţinerea din umbră a Partidului Social-Democrat. Aceste speculaţii au fost alimentate de schimbarea, pe ultima sută de metri, a contracandidatului lui Duţu din partea PSD, în această postură fiind „teleportat” un politician cu popularitate zero, adus la Constanţa după ce a fost refuzat de filiala brăileană a partidului. Această reorientare aparentă în relaţia Duţu-PSD vine după ani de zile în care fostul lider democrat şi cu Nicuşor Constantinescu s-au aflat la cuţite, disputele dintre cei doi degenerând, adesea, în confruntări feroce, care s-au lăsat cu plângeri penale şi declaraţii publice pline de venin. Ziarul DEZVĂLUIRI face acum o trecere în revistă a celor mai tensionate momente, de pe vremea când Stelian Duţu şi Nicuşor Constantinescu se războiau prin sălile de judecată şi prin paginile ziarelor.

Rădăcinile conflictului

Disputele dintre cei doi lideri politici îşi au sursa în perioada pe care cei doi au petrecut-o la şefia Consiliului Judeţean, fiecare dintre ei opinând că celălalt este un manager incompetent, răspunzător de pierderea unor fonduri şi de fapte penale. Cea mai lungă bătălie dintre Duţu şi Constantinescu a avut ca subiect soarta regiei judeţene de apă. Programul de privatizare a regiei, precum şi „evaporarea” fondurilor de realizare a unei staţii de epurare (împreună cu firma grecească ce trebuia să efectueze lucrările) au dat prilejul unor aprige dispute, în care Duţu şi Constantinescu nu s-au menajat deloc. Un alt subiect „fierbinte” în relaţia dintre cei doi s-a consumat când Duţu l-a numit pe Arhiepiscopul Teodosie „agent electoral al PSD”. În replică, Constantinescu l-a etichetat pe Duţu „ateu convins”, „maidanez politic”şi „secretar de partid cu mentalităţi de Ştefan Gheorghiu”.

De departe, cel mai puternic scandal a avut şi cel mai mărunt subiect – montarea unor panouri stradale. După ce Constantinescu l-a acuzat direct pe Duţu că a băgat banii de proiect în buzunar, acesta a replicat, numindu-l mincinos şi tâmpit.

„Escrocherii marca Stelian Duţu”

În ciuda faptului că Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, i-a reproşat lui Duţu subtilizarea unor fonduri de milioane de euro, unul din cele mai tari scandaluri s-a iscat pentru o miză mult mai mică este vorba de un proiect RESIDE, finanţat din resurse PHARE, prin care CJC ar fi trebuit să amplaseze în dreptul siturilor arheologice panouri luminoase care să indice locaţia şi traseul până la aceste vestigii arheologice. Proiectul, în valoare de aproape 60.000 de euro, nu a fost finalizat, Constantinescu acuzându-l pe Stelian Duţu că şi-a însuşit banii: „El, cinstitul, neprihănitul, Zorro-ul pe lumea aceasta, şi-a băgat în buzunar, împreună cu ceilalţi semnatari ai proiectului, 59.818 euro, cât era valoarea devizului, iar panourile nu există, nici măcar nu au fost realizate!”

Replica lui Duţu, consemnată de ziarele vremii a fost la fel de radicală: „Este o minciună ordinară. Nicuşor Constantinescu arată doar ce-i convine din acel contract. În legătură cu sumele avansate, există rapoarte care au fost trimise la Bruxelles. Nicuşor Constantinescu este un tâmpit şi face parte dintr-o gaşcă mizerabilă”.

Scandalul plicurilor cu bani

O altă acuzaţie adusă de Nicuşor Constantnescu lui Stelian Duţu este aceea de mituire a aleşilor locali şi judeţeni pentru a-l susţine la şefia Consiliului Judeţean, sau pentru a-şi schimba culoarea politică. O primă etapă a acestui scandal s-a consumat când o serie de primari au părăsit PSD-ul, Constantinescu acuzându-l pe Duţu că i-a „motivat” pe aceştia, inclusiv prin agitarea unor dosare penale. A doua etapă a fost cea a desemnării preşedintelui Consiliului Judeţean, în urmă cu patru ani. Constantinescu a ieşit la rampă atunci, declarând că dinspre partea lui Duţu „se fac presiuni si promisiuni cu plicuri”, pentru ca unii consilieri judeţeni să răspundă afirmativ invitaţiei democraţilor de a bate palma cu şefii Partidului Democrat.

„Nicuşor şi gaşca lui de nemernici”

„Îl voi da în judecată, pentru toate nemerniciile comise, pe el şi pe acei membri ai comisiei care au respins privatizarea RAJA. Îi voi intenta multe alte procese, iar Nicuşor Constantinescu şi gaşca lui de nemernici vor plăti cu vârf şi îndesat!” Acestea erau cuvintele lui Stelian Duţu, după demararea anchetei privind „rătăcirea” unor fonduri destinate regiei de apă. La acel moment, privatizarea RAJA, precum şi implementarea unui proiect cu bani europeni intraseră în vizorul organelor statului, după ce Nicuşor Constantinescu înaintase acestora o plângere penală privindu-l pe Duţu. „Decizia de începere a urmăririi penale a venit din cauza lipsei de documente, care i-a indus în eroare pe procurorii DNA”, a fost apărarea lui Duţu, el menţionând că în spatele afacerii se afla rivalul său de la şefia CJ: „Constantinescu a ascuns sau a distrus documente ale Consiliului Judeţean!”

De notat că disputa avea loc într-o perioadă în care încă nu se ajunsese la cuvinte grele şi acuzaţii grave, Nicuşor Constantinescu numindu-l, pe un ton formal, pe adversarul său „Domnul Duţu”: „Nu s-au virat sumele de la RAJA, intrate în contul CJC, banii fiind folosiţi în alte scopuri. Am fost anunţaţi săptămâna trecută că s-a instituit sechestru asigurator pe bunurile domnului Stelian Duţu şi că procurorii continuă cercetările în această deturnare de fonduri şi abuz în serviciu”.

Constantinescu, despre „maidanezul politic Stelian Duţu”

O altă confruntare din războiul Duţu-Constantinescu s-a consumat cu ocazia declaraţiilor lui Duţu, în legătură cu presupusa activitate electorală a ÎPS Teodosie. Cu acel prilej, Nicuşor Constantinescu a făcut recurs la trecutul politic al lui Duţu, de la activitatea sa în PCR şi până la traseismul post-decembrist. În opinia şefului CJ, Duţu – „Fostul secretar de primărie la Năvodari (membru al PCR)” – a rămas îndoctrinat cu lecţiile învăţământului politico-ideologic de la Ştefan Gheorghiu. Opinia exprimată de Constantinescu cu acel prilej a fost că Stelian Duţu nu este decât un „maidanez politic, aflat într-o majoră criză de imagine”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top