Interviu

Constantin Camburi, primar Beidaud (Tulcea): „Trăim într-un focar de infecţie, drept pentru care rugăm Guvernul să nu îşi amintească de noi doar la alegeri”

Consilierii din Tulcea pregătesc un proiect la nivel judeţean pentru soluţionarea problemelor financiare ale primăriilor, în cazul gropilor de gunoi

 

Constantin Camburi, primarul comunei Beidaud, din judeţul Tulcea, îngroaşă rândurile primarilor care au de tras de pe urma indolenţei şi a lipsei de strategii a Guvernului României în ce priveşte obligaţia fiecărei localităţi de a-şi închide gropile de gunoi şi de a asigura permanentizarea unui serviciu de salubrizare. Şeful administraţiei locale ne-a adus la cunoştinţă faptul că, deşi a respectat indicaţiile sosite de la nivel central şi a urmat paşii procesului de închidere a celor trei gropi din comuna Beidaud, acesta s-a trezit cu o amendă de 3000 RON, care se reduce la jumătate dacă banii sunt achitaţi în 48 de ore. Dincolo de lipsa acută a banilor din bugetul administraţiei locale, comuna Beidaud se confruntă şi cu o lipsă de conştientizare şi de înţelegere a locuitorilor asupra importanţei colectării selective deşeurilor.

Un articol de Andreea PAVEL

Pe de altă parte, costurile necesare aplicării următoarelor indicaţii, ajung la aproape două miliarde de lei vechi: „Pentru 600 de familii trebuie să cumpăr 600 pubele, asta însemnând 600 milioane ROL. După aceea, suntem nevoiţi să asigurăm drumuri de acces pentru ca maşinile de gunoi să poată colecta deşeurile de la fiecare familie în parte, ceea ce înseamnă încă 700-800 milioane. O altă sumă de bani, nu ştiu exact cât, va fi investită în amenajările necesare acţiunii, la ieşirea din comună”, ne-a declarat Constantin Camburi. Bugetul primăriei este insuficient pentru investirea acestor bani în finalizarea proiectului: „Principala problemă este lipsa banilor. Dacă am avea bani, mâine am începe lucrările necesare. O urmă de speranţă se iveşte în proiectul centralelor eoliene, pe care ne bazăm ca sursă de finanţare, în viitor”. 

Amenzi peste amenzi de la Garda de Mediu

„Reprezentanţi ai Gărzii de Mediu au venit să verifice modul în care am respectat normele şi termenele impuse. Deşi din punctul nostru de vedere lucrările s-au efectuat în conformitate cu regulile ce trebuiau respectate, am primit o amendă de 3000 RON, sau 1500 RON în 48 de ore. Probabil din cauza lipsei banilor, de-acum nu ne vom mai putea încadra în termenele stabilite, drept pentru care voi mai primi o amendă, încă una şi tot aşa. O să renunţ la concediu şi voi achita amenzile primăriei din banii mei, pentru că administraţia locală n-are de unde să plătească astfel de amenzi”, ne-a declarat pe un ton ironic şi trist primarul din Beidaud.

Consiliul Judeţean Tulcea caută o strategie comună pentru respectarea legislaţiei UE

Pentru că banii lipsesc din bugetul fiecărei administraţii locale din Tulcea, consilierii s-au gândit că singura soluţie este aceea a găsirii unei strategii de finanţare la nivel judeţean. În urma acestui plan, primarii ar urma să fie susţinuţi financiar de CJT, în vederea facilitării respectării normelor şi termenelor Uniunii Europene, în cazul „groapa de gunoi”. La fel ca şi primarii constănţeni, Constantin Camburi şi-a exprimat la rându-i nemulţumirea faţă de oamenii politici ce ocupă funcţii decizionale la nivel central şi care îşi amintesc de edili doar când se apropie alegerile: „Rugămintea mea ar fi să ne susţină şi să îşi întoarcă privirea către noi atunci când ne confruntăm diverse obstacole, aşa cum ne-au promis în campanii. Aşa cum ne arată situaţia în care ne aflăm, se pare că au nevoie de noi numai la alegeri. Ar trebui să înţeleagă faptul că vorbim de sănătatea localnicilor, dat fiind faptul că trăim într-un focar de infecţie”.   

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top