Litoralul românesc

În schimbul efectuării antrenamentelor, reprezentanţii NATO repară garduri şi reabilitează instituţiile publice

Americanii profită de situaţia deplorabilă a comunelor din Dobrogea

Între lunile august – octombrie 2009, mai multe trupe de militari români şi americani se antrenează în judeţele Tulcea şi Constanţa. La mijloc este vorba de americanii din cadrul Forţei Operaţionale de Est (TFE – Aerodromul Mihail Kogălniceanu), care beneficiază în derularea activităţilor de tot sprijinul autorităţilor locale, zonale sau centrale. Ceea cea se desfăşoară în această perioadă sunt misiuni de recunoaştere şi antrenamente specificie trupelor de infanterie cu muniţie de manevră şi petarde, dar şi 30 de vehicule blindate.pentru a-şi putea derula nestingherit activitatea, americanii au bătut palma cu mai mulţi şefi ai administraţiilor locale din judeţele Constanţa şi Tulcea, în vederea asigurării punerii la dispoziţie a păşunilor necesare. Reprezentanţii TFE, din cadrul Aerodromului Mihail Kogălniceanu, şi-au justificat prezenţa în judeţele Dobrogei, astfel: „Trupele partenere se pregătescu în comun pentru a perfecţiona tehnici de supravieţuire specifice zonelor de conflict, pentru a lucra eficient în echipe, pentru a spori siguranţa în teatrele de operaţii şi a ne proteja naţiunile în cazul unor potenţiale ameninţări”.

Un articol de Andreea PAVEL

Dat fiind acest context, înţelegerea contractuală dintre Ministerul Apărării din România şi reprezentanţii americani conţine prevederi cu care puteam considera că americanii „au scăpat uşor”. În schimbul concesionărilor păşunilor către armatele româno-americane din cadrul TFE, primarii se vor alege ba cu un gard reparat, ba cu o şcoală reabilitată, o grădiniţă sau un dispensar renovat. Culmea ironiei, deşi investiţiile sunt infime faţă de ceea ce primesc americanii în schimbul acestora, primarii s-au arătat foarte mulţumiţi de „mana cerească” sosită din partea TFE. Alţii, însă sunt dezamăgiţi de faptul că sosirea trupelor a lăsat în urmă, în locul investiţiilor, alte pagube produse de aceştia. Vă redăm în rândurile ce urmează declaraţiile câtorva şefi ai administraţiilor locale din Tulcea şi Constanţa. De reţinut este faptul că din cauza acordului semnat la nivel central, primarii n-au avut nici un cuvânt de spus faţă de sosirea trupelor.

Cristian Vitali Finoghen, primar Sarichioi (Tulcea): „În patru ani au pus un singur gard împrejmuitor la şcoală”

Cristian Vitali Finoghen, primarul comunei Sarichioi, din Tulcea ne-a povestit că trecerea trupelor americane spre satul Visterna a distrus drumul comunal de legătură. Amuzat, edilul ne-a vorbit şi despre modul în care au reparat americanii gropile de care se făceau vinovaţi: „După ce au distrus drumul, l-au reparat: din mai multe gropi, s-a făcut doar una, deci celelalte au dispărut”. Singura răsplată a americanilor în schimbul posibilităţii de a-şi desfăşura antrenamentele pe păşunile din Sarichioi (de mai bine de trei ani), a fost construirea unui gard împrejmuitor la şcoala din Visterna.: „Ministerul Apărării ar trebui să-i condiţioneze mai mult. La noi mai vine un medic din partea lor, măsoară o tensiune,o glicemie, iar acum au pus un gard împrejmuitor. În mandatul celuilalt primar n-au făcut nimic”, este de părere Cristian Vitali Finoghen, primarul comunei tulcene, Sarichioi.

 

 

Constantin Camburi, primar Beidaud (Tulcea): „N-am fi avut niciodată bani pentru reabilitarea dispensarului”

Constantin Camburi, primarul comunei Beidaud, din judeţul Tulcea, consideră că americanii au venit cu gânduri bune: „Noi suntem la început, am fost invitaţi în comuna Mihail Kogălniceanu să semnăm un protocol şi am înţeles că vom primi din partea trupelor americane o sponsorizare, care va consta în reabilitarea dispensarului medical. În schimb, noi le punem la dispoziţie câteva păşuni pentru aplicaţii şi simulări. Ne dorim mult să păstrăm o relaţie de prietenie şi colaborare cu ei, spre bunăstarea locuitorilor comunei”, a declarat Constantin Camburi. Cât despre banii necesari în vederea reabilitării dispensarului, suma ajunge la 2-3 miliarde de lei vechi. Edilul ne-a declarat că n-ar fi avut niciodată această sumă de bani, drept pentru care sosirea americanilor este foarte binevenită pentru locuitorii din comuna Beidaud.

Marius Eugen Berbec, primar Vulturu (Constanţa): „Colaborarea cu americanii poate însemna ieşirea din anonimat”

Marius Eugen Berbec, primarul comunei Vulturu (reprezentativă pentru judeţul Constanţa) ne.a povestit despre semnarea unui protocol ce prevede asigurarea punerii la dispoziţia americanilor a câtorva păşuni aflate în proprietatea publică a localităţii. În schimbul acestui lucrum încă neoficial, s-a pus în discuţie reabilitarea grădiniţei din comună. Despre prezenţa americanilor pe teritoriul comunei Vulturu, primarul Marius Eugen Berbec ne-a declarat că nu poate fi decât un lucru de bun augur, impactul asupra locuitorilor putând avea numai urmări constructive, începând cu „ieşirea din anonimat” a comunei şi cu oferirea mai multor şanse către un viitor mai bun, pentru „vlăstarii noştri, speranţele comunei Vulturu”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top