Actualitate

Constanța a avut o vară atipică – acum ar putea fi momentul perfect pentru o vacanță la Mamaia!

Ca de fiecare dată, sfârșitul de sezon turistic la Mamaia vine cu oferte spectaculoase: Prețurile la multe servicii (de la cazare, la șezlonguri) scad simțitor, aglomerația pe drumuri și în stațiuni se mai domolește, iar anul acesta – spre deosebire de anii precedenți – și vremea promite să își dea concursul pentru un concediu de nota 10!

15 iulie – 15 august: Sezonul normal de plajă

În mod normal, clima sezonului cald la Constanța se prezintă după cum urmează: În mai-iunie, zilele perfecte de plajă alternează cu cele ploioase, iar peste 50% din cantitatea de precipitații anuală la Constanța este înregistrată în aceste două luni. Adesea, chiar în zilele însorite și uscate, nori de ploaie se ridică la capătul celulei de briză (către Dobrogea interioară), umbrind litoralul.
În iulie vină căldură, uneori sufocantă. Cel târziu la finele primei decade din iulie se instalează seceta – deci pentru cei ce au plaja ca principala distracție de vară începe și sezonul optim. Seceta persistă de cele mai multe ori până în septembrie, iar din august nopțile devin mai friguroase și zilele mai vântoase. Pe plajele cu apă mică valurile fac deliciul celor mici, iar pe cele cu ape adânci trebuie să fiți atenți la ele și la curenți.
În jurul sărbătorii de Sfânta Maria litoralul este adesea vizitat de câte o furtună puternică, iar aceasta anunță de cele mai multe ori finalul sezonului turistic. De obicei, după trecerea acestui episod furtunos, temperaturile nu mai urcă spre 30 de grade iar zilele cu vreme propice pentru plajă se împuținează.

Constanța a avut o vară pe dos

Prin contrast cu tiparul obișnuit al vremii prezentat în paragraful precedent, anul acesta Constanța a înregistrat o vară cu susul în jos: Perioada mai-iunie a fost una neobișnuit de secetoasă, cu doar 3-4 episoade de ploaie la Mamaia și Constanța și cantități totale de precipitații de circa 10 ori mai mici decât în mod normal.
Ploile de iunie s-au mutat în schimb în luna iulie – când la Constanța episoadele de vreme caldă au alternat cu invazii de aer rece, necaracteristice pentru această perioadă a anului. Luna august a debutat cu vreme rece și ploi mărunte, iar o săptămână mai târziu, pe 8 august, abia s-au înregistrat 21-22 de grade în oraș și 23 de grade pe plajă la Mamaia – probabil maxima cea mai scăzută din ultimii 100 de ani, pentru prima decadă a lui august, la Constanța…
Mai departe, evident – respectând tradiția acestei veri cu susul în jos – după 15 august vremea s-a încălzit, și putem deja anticipa un început de toamnă cu temperaturi plăcute și vreme de plajă.

De ce perioada următoare poate fi perfectă pentru concedii?

Oficial sezonul concediilor se termină la 15 august. După această dată, marea majoritate a operatorilor care oferă servicii turistice și conexe sunt încă activi, însă numărul turiștilor descrește semnificativ. Această scădere a cererii în piața serviciilor turistice de pe litoralul românesc provoacă o reacție promptă din partea operatorilor: Prețurile scad la majoritatea serviciilor, iar ofertele de genul „plătești X zile de cazare și primești Y zile în plus – gratis” se înmulțesc.
Concomitent, scade aglomerația: Pe plajă, la terase, pe esplanadă și – poate cel mai important – pe șosele. Dispar cozile de pe autostradă – la Fetești sau la intrarea în București. Dispar sau se diminuează și ambuteiajele deja tradiționale din Eforie Nord, de la intrarea în Constanța (dinspre stațiuni) sau din Stațiunea Mamaia. Practic, pentru fiecare zi de vacanță câștigi 30-60 de minute pe care ți le poți petrece într-un mod plăcut, în loc să te plictisești, la coadă, în mașină…
Ca bonus la aceste avantaje vine prognoza meteo: Finalul de vară cu susul în jos se prevede a fi unul călduros. Până la finele lunii august se prognozează temperaturi de 30-31 de grade zilnic în stațiunile de pe Litoral, iar vremea călduroasă e prognozată să rămână la Constanța până cel puțin în al doilea week-end din septembrie – practic până la începutul anului școlar. Ploi sunt anticipate doar în jurul datei de 1 septembrie, pe la mijlocul săptămânii viitoare, dar vremea este altfel plăcută, cu temperaturi zilnic spre 29-30 de grade pe plajă la Mamaia (temperaturi normale pe Litoral, în luna iulie).

Un articol de Răzvan PETRE

Articol scris ca urmare a colaborării ziarului Dezvăluiri.ro cu Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top