Fără categorie

Consiliul Judeţean Tulcea vrea să redea Delta pescarilor autohtoni

CJT încearcă să pună capăt braconajului

În cursul săptămânii trecute, Consiliul Judeţean Tulcea a fost gazda unei întâlniri de lucru la care au participat reprezentanţii primăriilor a căror teritoriu administrativ este amplasat pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” sau în vecinătatea acestuia, Prefectul Judeţului Tulcea, Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi şefii serviciilor deconcentrate cu atribuţii în combaterea braconajului. La întâlnire au participat şi senatorii judeţului Tulcea, Ion Bara şi Trifon Belacurencu. Subiectul dezbaterii a fost prezentarea Ordonanţei de Urgenţă pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei „Delta Dunării” emisă de Guvernul României în decembrie 2010.

Un articol de Andreea PAVEL

În deschidere, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, a prezentat istoricul acestui act şi toate demersurile întreprinse de Consiliul Judeţean Tulcea pentru a atrage atenţia autorităţilor centrale asupra problemelor cu care se confruntă oamenii care trăiesc în Delta Dunării, precum şi asupra unei mai eficiente gestionări a resurselor din această zonă. Ordonanţa de Urgenţă pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei „Delta Dunării” aduce modificări importante asupra modului de gestionare a resursei piscicole. „ Este un model care a funcţionat bine în deltă în perioada 1911-1947. Prin măsurile întreprinse, dorim să-i redăm demnitatea pescarului, care să-şi câştige pâinea în funcţie de randamentul pe care îl are, să aibă dreptul şi accesul la resursă. Vrem o dezvoltare durabilă, care să confere şanse egale pentru toţi”, a declarat Victor Tarhon. Îngrijorării unor primari că taxa instituită de CJT pentru pescuitul comercial este prea mare, respectiv de 2500 lei/an, a răspuns secretarul judeţului Tulcea, Constantin Cabuz, care a subliniat faptul că 75% din aceste sume colectate se vor întoarce la colectivităţile locale: 50% potrivit prevederilor Hotărârii Consiliului Judeţean Tulcea nr.144/17.12.2010,  iar 25% potrivit  prevederilor O.G 27/1996, republicată, privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în localităţi din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, pentru subvenţionarea preţului la energie electrică, încălzire şi alimentare cu apă potabilă pentru consumurile casnice menajere. Paula Giurea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Tulcea, a explicat jurnaliştilor  DEZVĂLUIRI, cum îi va ajuta pe pescari această schimbare: “Fiecare pescar profesionist va primi, în schimbul taxei, o parte dintr-un luciu de apă. Astfel, ei vor putea să îşi administreze singuri balta şi resursele piscicole. Au prioritate în obţinerea acestui drept, locuitorii din Tulcea”, a conchis Paula Giurea.

Caravană pentru informarea publicului

Întrucât subiectul este de extremă noutate, iar schimbarea unor obiceiuri care i-au atras judeţului Tulcea renumele de „patrie a braconierilor” a ridicat destule întrebări, conducerea Consiliului Judeţean Tulcea a iniţiat o caravană a informării publice care se va desfăşura în perioada 11 ianuarie – 16 ianuarie, după cum urmează: în oraşul Isaccea, pe data de 11 ianuarie şi în municipiul Tulcea, pe 12 ianuarie, în oraşul Sulina, pe 13 ianuarie, în localitatea Murighiol, pe data de 14 ianuarie, în localitatea Crişan, pe data de 15 ianuarie, în localitatea Jurilovca, pe 16 ianuarie. „Dorim ca toată lumea să afle prevederile Ordonanţei de Urgenţă pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei „Delta Dunării” direct de la noi, pentru că grija faţă de om, grija faţă de pescar şi grija faţă de resurse au fost în centrul preocupărilor noastre. Nu facem altceva decât să-i redăm balta pescarului şi să îl facem propriul său stăpân”, a mai menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top