Actualitate

Consiliul Județean Constanța, liderul unui proiect de dezvoltare a afacerilor în turism și cultură, la Marea Neagră

Consiliul Județean Constanța (CJC) a prezentat proiectul transfrontalier „Patrimoniul cultural comun – Sursă de dezvoltare a antreprenorialului în Bazinul Mării Negre”, în cadrul căruia instituția constănțeană este lider de parteneriat. Alături de CJC, proiectul îi reunește pe Asociația Bulgară pentru Transferul Tehnologiei și Inovației din Bulgaria, Autoritatea Guvernamentală a Districtului Enez din Turcia și Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova.

Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat în data de 17 septembrie 2018, în acest moment ajungându-se la etapa de licitație publică.

Finanțarea se realizează din fonduri europene prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Prioritatea 1 – Promovarea mediului de afaceri și a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre, Obiectivul Specific 1.1 – Promovarea în comun a mediului de afaceri și a antreprenoriatului în sectoarele turismului și culturii, cu o valoare totală de 939.544,00 euro, din care contribuția proprie a Consiliului Județean Constanța este de 27.287,52 euro (aproximativ 130.570,78 lei, conform curs InforEuro pentru luna decembrie 1 euro = 4,785 RON). Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni (18.09.2018 – 17.09.2020).

Obiectivul general al proiectului constă în promovarea în comun a afacerilor și antreprenoriatului în sectoarele de turism şi cultură în regiunile partenere din Bazinul Mării Negre.

„Prin implementarea acestui proiect se urmărește crearea și dotarea unei infrastructuri cu echipamente de cercetare și expunere muzeală a patrimoniului cultural și natural, submers și clasic astfel încât, la finalizarea proiectului, partenerii să beneficieze de echipamente (ex. echipamente de scufundare și expunere clasică și digitală), promovate într-o manieră modernă (album și hărți digitale, festival, site și un eveniment comun)”, se arată în documentele de promovare a proiectului.

Concret, prin această investiție se dorește, din perspectiva activităților Consiliului Județean Constanța, dezvoltarea infrastructurii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, aferentă patrimoniului submers, prin dotarea laboratorului de cercetare subacvatică cu echipamente specifice, de cercetare (costume umede, costume uscate, computer de scufundare, scan side, barcă cu peridoc, ROV – vehicul subacvatic, hărţi digitale, autovehicul, ochelari VR, aparat de proiecție holografică, website dedicat proiectului, plachete, etc).

Prezent la conferința de prezentare a proiectului, din 12 decembrie, arheologul Cătălin Dobrinescu a subliniat că „prin intermediul acestui proiect se va realiza o primă expoziție cu materiale arheologice și holograme care vor aduce publicului o parte din istoria subacvatică a zonei noastre”.

De asemenea, arheologul a arătat că în cei trei ani de existență, Laboratorul de cercetare subacvatică  a descoperit diverse situri arheologice în zona țărmului constănțean, în special în zona Cazinoului din Constanța. „Aici sunt descoperite câteva artefacte din perioada antică și medievală (grecești, romane) și premodernă (otomane). Acest proiect vine să ne sprijine cu echipament de ultimă oră în domeniul arheologiei subacvatice, echipamente care sunt indispensabile cercetării. Suntem primul birou de arheologie subacvatică din România, iar rolul nostru este de a descoperi situri arheologice, subacvatice.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top