Fără categorie

Consiliul European de primăvară şi propunerile Comisiei Europene pentru aderarea UE la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pe agenda reuniunii Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene din 22 martie

Consiliul European de primăvară (25-26 martie) şi liniile generale propuse de Comisia Europeană pentru aderarea Uniunii la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sunt două dintre subiectele care au figurat pe agenda reuniunii Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene organizată, luni, 22 martie, de către Departamentul pentru Afaceri Europene.

            O altă temă de discuţie a vizat noile reguli adoptate de executivul comunitar pentru facilitarea efectuării de apeluri telefonice mobile şi a trimiterii şi primirii de mesaje text de către pasagerii şi echipajele aflate la bordul navelor din apele teritoriale ale UE atunci când aceştia nu se află în raza de acoperire a reţelelor de telefonie mobilă terestre.

            În contextul pregătirii participării României la Consiliul European, participanţii la reuniune au abordat principalele două subiecte aflate pe agendă, respectiv noua Strategie a Uniunii Europene pentru creştere economică şi ocuparea fo…

Consiliul European de primăvară (25-26 martie) şi liniile generale propuse de Comisia Europeană pentru aderarea Uniunii la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sunt două dintre subiectele care au figurat pe agenda reuniunii Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene organizată, luni, 22 martie, de către Departamentul pentru Afaceri Europene.

            O altă temă de discuţie a vizat noile reguli adoptate de executivul comunitar pentru facilitarea efectuării de apeluri telefonice mobile şi a trimiterii şi primirii de mesaje text de către pasagerii şi echipajele aflate la bordul navelor din apele teritoriale ale UE atunci când aceştia nu se află în raza de acoperire a reţelelor de telefonie mobilă terestre.

            În contextul pregătirii participării României la Consiliul European, participanţii la reuniune au abordat principalele două subiecte aflate pe agendă, respectiv noua Strategie a Uniunii Europene pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă (UE 2020) şi poziţia UE în negocierile internaţionale privind schimbările climatice (post-Copenhaga). În contextul discutării viitoarei strategii UE 2020, şefii de stat şi de guvern europeni vor avea şi un schimb de opinii asupra situaţiei economice curente şi a coordonării retragerii măsurilor de susţinere vizând redresarea economică.

            În privinţa noii strategii europene pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă, pe baza comunicării Comisiei intitulată „Europa 2020 – o strategie pentru creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii”, statele membre vor fi invitate să convină asupra cadrului general al acesteia, în care subiectul guvernanţei ocupă un loc central, şi să agreeze un număr de obiective cantitative la nivelul UE, care să fie ulterior transformate în obiective naţionale diferenţiate.

            În acest context, Consiliul European va evalua eforturile depuse până în prezent de Uniunea Europeană şi statele membre pentru depăşirea actualei crize economice. În această privinţă, prezintă o importanţă deosebită chestiuni precum coordonarea strategiilor de ieşire din planurile de sprijin şi dezvoltarea măsurilor pentru supravegherea şi reglementarea sectoarelor financiare la nivel european. Totodată, Consiliul European va prilejui o discuţie preliminară pentru pregătirea reuniunii la nivel înalt G20 de la Toronto (iunie 2010).

            Referitor la poziţia Uniunii în negocierile internaţionale privind schimbările climatice (post-Copenhaga), Consiliul European va evalua situaţia actuală din perspectiva activităţilor ulterioare Conferinţei de la Copenhaga, atât în ceea ce priveşte procesul internaţional de negociere, cât şi relaţiile Uniunii cu partenerii săi strategici.

            Un alt subiect abordat la reuniunea Comitetului de coordonare a vizat liniile generale propuse de Comisia Europeană pentru aderarea Uniunii la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Tratatul de la Lisabona conţine temeiul juridic pentru aderarea UE la acest instrument, ceea ce va contribui la consolidarea sistemului Uniunii de protecţie a drepturilor fundamentale.

            Departamentul pentru Afaceri Europene a prezentat noile reguli introduse de Comisia Europeană cu privire la facilitarea folosirii telefoanelor mobile la bordul navelor din apele teritoriale ale UE atunci când acestea nu se află în raza de acoperire a reţelelor de telefonie mobilă terestre. Noile reguli armonizează cerinţele tehnice şi juridice pentru serviciile de comunicaţii la bord şi deschid calea pentru aplicaţii inovatoare precum monitorizarea la distanţă a containerelor aflate la bord. De asemenea, noile prevederi vor spori certitudinea juridică şi vor crea noi oportunităţi economice pentru furnizorii de servicii care doresc să ofere o conectivitate mobilă maritimă continuă dincolo de graniţe.

O decizie recent adoptată de Comisie garantează disponibilitatea frecvenţelor radio GSM de 900 MHz şi/sau 1800 MHz pentru serviciile de comunicaţii la bord, în condiţii tehnice şi operaţionale armonizate. De asemenea, decizia asigură faptul că serviciile mobile la bordul navelor nu se interferează cu cele terestre, astfel încât utilizatorii din zonele de coastă să nu fie conectaţi accidental la sistemele de comunicaţii de la bordul navelor.

Executivul comunitar a adoptat şi o recomandare în ceea ce priveşte liberalizarea de către statele membre ale UE a regimurilor de autorizare astfel încât orice operator de servicii la bordul navelor care este autorizat într-o ţară să poată furniza servicii în apele teritoriale ale altor ţări din UE fără a mai necesita licenţe suplimentare.

Împreună, aceste două măsuri vor ajuta pasagerii şi echipajele navelor să ţină mai uşor legătura cu familia şi prietenii atunci când sunt pe mare, prin intermediul propriilor telefoane mobile. Conectivitatea maritimă continuă va permite în acelaşi timp  monitorizarea în timp real a bunurilor transportate, prin intermediul unor senzori la distanţă. De exemplu, se pot monitoriza de la distanţă temperatura şi umiditatea unui container, astfel încât calitatea mărfurilor aflate pe nave să poată fi controlată în orice moment.

Statele membre ale UE vor avea la dispoziţie 12 luni pentru a face loc serviciilor de comunicaţii mobile la bordul navelor în benzile de frecvenţă radio în cauză şi pentru a-şi modifica legislaţia naţională astfel încât să se conformeze deciziei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top