Afaceri Europene

Congresul FNSP de la Sinaia, boicotat de sindicaliştii constănţeni

Preşedintele Petre Costel şi secretarul general Mircea Burlacu, contestaţi cu vehemenţă de portuari

Pe data de 19 aprilie Federația Națională a Sindicatelor Portuare Constanţa organizează Congresul ordinar în urma căruia se va decide cine va conduce destinele federaţiei sindicale pentru încă cinci ani. Se va vota pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte, secretar general, primvicepreşedinte şi vicepreşedinţi de secţiuni. Conducerea FNSP a luat însă decizia stranie de a organiza adunarea tocmai la Sinaia. O parte importantă din liderii sindicatelor înscrise în FNSP Constanţa atacă dur actuala conducere şi declară că nu au de gând să participe la o întâlnire-simulacru, menită de fapt să păstreze actuala conducere. Se vorbeşte că preşedintele Petre Costel şi secretarul general Mircea Burlacu au decis să organizeze Congresul departe de Constanţa, mai ferit de ochii lumi şi implicit ai presei şi să evite în acelaşi timp şi prezenţa unor lideri sindicali care le contestă activitatea. FNSP nu suportă în niciun fel deplasarea membrilor la Sinaia iar preţul de cazare de la Hotelul RINA, pentru trei nopţi este de 5 milioane de lei. La asta se adaugă şi fiecare prânz sau cină care costă câte 50 de lei fiecare. Reporterii ziarului DEZVĂLUIRI  au discutat cu o parte dintre liderii unor sindicate constănţene iar aceştia spun că nu se merită cheltuiala, cu atât mai mult cu cât Petre Costel şi Burlacu Mircea au avut grijă să nu aibă contracandidaţi, asigurându-şi practic fotoliile de conducere pentru încă un mandat.

Un articol de Cristian CEALERA și
Ștefan KOSTOFF

Ruptura este evidentă

Febra pregătirilor pentru deplasarea la marele congres al FNSP de la Sinaia nu i-a cuprins însă pe liderii unor sindicate importante din Portul Constanța. Nemulțumirile acestora se vor concretiza prin simpla boicotare a Congresului. Declarat persona non grata de către șefii actuali ai FNSP, liderul de sindicat al angajaților societății portuare Decirom- Stanciu Silviu (foto) împreună cu alți lideri de sindicate de la nivelul întregii platforme portuare, are de ales. Ori va coagula o altă și nouă structură sindicală cu o mai mare reprezentativitate la nivelul Portului Constanța, alta decât FNSP, aceasta din urmă fiind considerată de majoritatea sindicaliștilor o structură învechită și nereprezentativă pentru mulți, ori va încerca să schimbe fața compromisă a actualei federații.
Deocamdată, considerat cel mai vocal dintre cei aflați în „opoziție”, sindicalistul Stanciu a intentat un proces celor de la FNSP în condițiile în care acesta consideră că i s-a interzis abuziv candidatura la funcțiile de conducere ale FNSP. Stanciu susține că prin modificarea abuzivă a statutului federației și prin „eliminarea” propriuzisă a sa și a sindicatului pe care îl reprezintă din cadrul FNSP s-a produs o mare eroare și un imens abuz. „Dacă voi a avea câștig de cauză va urma o perioadă foarte grea pentru actuala conducere a FNSP. Dacă nu vor respecta hotărârile luate de către membrii de sindicat și nu vor modifica statutul așa încât beneficiari să fie toate organizațiile sindicale membre și nu numai conducerea federației, vom manifesta și vom protesta, până pensionarul Petre Costel și „parașutatul” Mircea Burlacu vor dispărea din Portul Constanța definitiv și pentru totdeauna.”- a declarat în exclusivitate pentru ziarul DEZVĂLUIRI liderul sindicatului Decirom, Silviu Stanciu.

Opoziția sindicală îngroașă rândurile- portuarii ies din anonimat

Mutarea congresului la Sinaia nemulțumește foarte multă lume. Se consideră o încercare grosolană de obstrucționare a sindicaliștilor de a putea fi prezenți și de a putea alege. Reporterii DEZVĂLUIRI au discutat despre acest aspect cu mai mulți lideri de sindicat din Portul Constanța:

Iulian Martinaş – lider sindical Romtrans – „Noi nu mergem la Sinaia, cheltuiala este foarte mare şi nu are niciun rost. Domnii din conducerea Federaţiei au luat decizia în Biroul Permanent, fără să ne consulte şi pe noi. Mai mult, ei nu suportă nicio cheltuială. Nu se pune problema să mergem, să cheltuim cam 60 de milioane de lei vechi. Mai bine, cu banii ăştia ne ajutăm membrii noştri de sindicat. De ce să mergem? Ca să îi votăm din nou pe ei, pe Petre Costel şi pe Burlacu? E o aberaţie. Se aleg practic între ei pentru că doar ei au voie să candideze. Noi oricum am anunţat că ne retragem din Federaţie. În mod intenţionat, nu am plătit cotizaţia pe ultimele trei luni şi potrivit statutului, în acest caz, trebuie să fim excluşi. Aşa că nici nu mai are rost să mai facem o cerere expresă de retragere.”

Vasile Ifrim – lider sindical SLP Umex – „Scurt şi cuprinzător, nu participăm. Au dus acest congres „la dracu-n praznic”, unde au vrut ei, aşa că nu participăm, nu ne interesează”

Amet Emin– lider sindical MIM – Nu participăm la congres, situaţia financiară nu ne permite. Au luat o decizie abuzivă şi fără cap. Cine are bani merge, cine nu are bani stă acasă. Este păcat, este o plamă dată sindicatului nostru, Îşi fac treaba, ei cu acoliţii lor  şi nu vrem să fim părtaşi la aşa ceva. Dacă aş merge acolo, m-aş jigni în primul rând pe mine şi pe membrii sindicatului, pe colegii mei şi nu pot face aşa ceva. Luăm în calcul varianta de a ne retrage din FNSP, pentru că nu ne mai identificăm cu această federaţie. Ei şi-au făcut efectiv o clică şi ne iau „la mişto” pe noi toţi ceilalţi, aşa că nu are niciun rost să mergem mai departe, împreună. Ei sunt acum ca într-un partid. Nu  vor să lase pe alţii cu idei mai bune. Se dau la pace, au creat o maşină de vot care să le servească interesele… Când toate sunt scumpe în România, ei măresc taxele, îşi pun pază, interfon… Noi nu vrem să fim marionete. Ne-au trădat, s-au dat la pace cu patronii… Liderul FNSP are şapte clase şi este pus politic. Mă bat pentru oricine dar nu accept să fim trădaţi. Actuala conducere FNSP nu are nicio idee de viitor, nicio viziune. Nu vreau să îi mai văd. Vicele care a fost înaintea mea, când nu a mai făcut cu ei, a fost atacat, ameninţat cu dosare penale. Au vândut clubul Portul iar acum se pregătesc să facă acelaşi lucru şi cu stadionul. Au făcut potlogării mari. Acesta este motivul pentru care nu vor alt preşedinte, ca să nu se afle ce au făcut ei în trecut. Eu pe banii sindicatului nu merg la un astfel de congres. Nu îmi bat joc de colegii mei”

FNSP- subiect de glume de „port”!

Recent sediul Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, aflat în incinta clădirii vechii Burse din Portul Constanța, s-a înnoit cu un sistem de supraveghere nou. Astfel, nimeni nu mai poate intra în sediul federației dacă nu este verificat prin camera de luat vederi atașată interfonului montat la ușa instituției. Așa că portuarii au constatat că, șefii FNSP și-au montat „cititorul de muie” (muie= față, în argoul de port! n.r.) și asta pentru a nu mai lăsa „neaveniții”  în incinta birourilor. În acest mod, accesul celor din opoziția portuară la biroul președintelui sau secretarului general a fost blocat, de data asta de tot. Mulți însă se întreabă cât a costat acest sistem, și din ce bani a fost achiziționat. Poate că din acea cheltuială puteau fi acoperite costurile deplasării la Sinaia a mai multor sindicaliști….asta dacă alegerile erau pe bune!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top