Politic

Conferință Pro România – Despre alegeri, fonduri europene și Cazinoul din Constanța

În conferința de presă susținută sâmbătă de liderii Pro Europa, Victor Ponta, Corina Crețu și Mihai Tudose, au fost atinse mai multe subiecte importante, de interes general și local pentru zona Dobrogei și a Constanței. Un capitol special a fost dedicat Cazinoului din Constanța, cei trei politicieni explicând de ce nu s-au accesat bani europeni și de ce cazinoul a ajuns o ruină, în loc să fie deja reabilitat.

Victor Ponta a deschis conferința de presă, referindu-se la campanie, oferta electorală a Pro România și proiectele partidului pe care îl conduce – stabilitate fiscală, o mai bună absorbție a fondurilor europene și descentralizarea administrativă, care să ușureze realizarea proiectelor importante: „Mai e fix o săptămâna până la alegeri. Cred că până acum noi, Pro România, am făcut o campanie decentă, de bun simț – nu am huiduit pe nimeni, nu ne-a huiduit nimeni. Am încercat pur și simplu că construim o alternativă.

Sunt la Constanța, unde oamenii au fost învățați să își facă propriile investiții, propriile afaceri. În 2015, când am adoptat Codul Fiscal, tot Eugen Teodorovici era ministru de finanțe și a zis că acel Cod e copilul lui. Ulterior, l-a omorât de mai multe ori. Nu mai avem stabilitate, predictibilitate în zona fiscală și asta afectează profund mediul de afaceri.

În ultimul an s-au schimbat multe în Pro România. Avem organizații, avem sedii, avem 18.600 de reprezentanți în practic toate secțiile de vot.

Îmi doresc ca cei care vor merge în Parlamentul European din partea Pro România să se lupte, să promoveze proiectele importante, și anume – bani mai mulți în noul buget european, renunțarea la MCV (n.red. Mecanismul de Cooperare și Verificare) și un proiect special, pentru viitorul buget al UE, să reușim să impunem ca pe Programul Operațional Regional să nu se mai lucreze cu guvernul, cu ministerul, (pentru că vedeți că la MDRAP sunt persoane care nu lucrează pentru România) ci să se facă agențiile de management la cele opt regiuni de dezvoltare.

Le mulțumesc colegilor de la Constanța care au reușit să facă foarte rapid o structură, ceea ce știu că nu e ușor. Sunt convins că la aceste alegeri vom lua peste 10% și că vom avea peste 3 mandate.”

Proiecte esențiale și o mai bună accesare a fondurilor europene

Referindu-se la proiectele importante în care s-a implicat în calitate de comisar european reprezentant al României în Comisia Europeană, Corina Crețu a declarat: „Îmi face mare plăcere să fiu la Constanța, alături de oameni profesioniști, capabili. Vreau să vă asigur că am câteva proiecte de suflet cu care mă mândresc și cu care voi putea spune că am făcut ceva important și pentru această regiune. Primul proiect pe care l-am aprobat în ianuarie 2015 a fost Autostrada Soarelui – porțiunea Cernavodă-Constanța. Am preluat creditul către Banca Mondială, în valoare de 300 de milioane de euro, solicitarea fiind depusă în acest sens de către România încă din 2013. În 2018 am semnat 60 milioane de euro pentru proiectul Dunăre-Marea Neagră-Midia. Ultima aprobare pe care am dat-o chiar luna trecută a fost legată de modernizarea ecluzelor de la Agigea, Năvodari și Cernavodă. Din păcate, autoritățile naționale nu au depus mai multe proiecte pe care să le putem aproba.

Dacă vorbim de Litoralul Mării Negre, vom observa că în Bulgaria s-au făcut stații de epurare a apelor uzate, ferme de fructe de mare – ambele tipuri de investiții pe fonduri europene.

Prin Planul Operativ s-au dat bani direct primăriilor reședință de județ. Toate au avut alocați la fel de mulți bani, inclusiv Constanța. Existând însă riscul să pierdem bani, s-a optat pentru principiul primul venit – primul servit. Și atunci Oradea sau alte municipii, care aveau deja proiectele pregătite, au accesat 300 de milioane de euro, iar alții, care nu erau pregătiți, nu au accesat nimic…”

Corina Crețu a fost completată de vicepreședintele pe politici guvernamentale al Pro România, fostul prim ministru Mihai Tudose: „Am discutat în noi 2017 cu D-na comisar european (n.red. Corina Crețu) despre Constanța, trebuia neapărat făcut spitalul regional de la Constanța, chiar dacă in extremis îl făceam pe cei 2% alocați apărării, pentru că avem aici portul cu baza navală și aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, care ne facilitau această abordare din perspectiva geo-strategică. Nu ar fi costat bugetul României nici un leu.

Avem nevoie de o interconexiune – turistică și economică – cu litoralul bulgăresc. De asemenea, este nevoie de o autostradă către Delta Dunării și de o nouă autostradă care să treacă pe la Podul de la Brăila-Măcin aflat în faza inițială a proiectului și care să lege Moldova cu Dobrogea și cu Portul Constanța. Prin grija doamnei Corina Crețu primele demersuri fuseseră făcute, se asigurase o finanțare de 15 miliarde cu BERD, și dacă lucrurile ar fi continuat pe același drum, astăzi am fi avut șantiere deschise și am fi fost cu toate aceste proiecte pe jumătate terminate.

Ne dorim să punem Constanța ca punct strategic pe harta României și să punem în practică aceste proiecte în timpul cel mai scurt.”

Cazinoul din Constanța, punct important pe agenda Pro România

Corina Crețu: „Am avut o discuție și cu primarul Constanței, dar și cu asociația Europa Nostra, care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural și al cărei președinte este Placido Domingo. Mesajul dânsului a fost public – Cazinoul din Constanța, care se află pe lista celor 7 celor mai periclitate edificii – să fie reabilitat cât mai curând. Eu i-am explicat d-lui Placido Domingo că acesta nu este ceea ce la UE se numește un proiect major (valoare peste 50 de milioane de euro), estimările Comisiei arătând că sunt necesare între 10-20 de milioane de euro, iar noi la comisie avem competență doar pentru proiectele de peste 50 de milioane de euro.

Cazinoul a trecut de la Primărie, la Consiliul Județean, apoi la Ministerul Dezvoltării, și această instabilitate a făcut ca locuitorii Constanței și turiștii să nu se poată bucura de o clădire reabilitată.”

Referindu-se la situația în care a ajuns cazinoul, Victor Ponta a declarat că impasul se datorește în bună măsură lui Liviu Dragnea, care ar fi insistat ca acesta să fie preluat de guvern – ceea ce s-a făcut, fără ca guvernul, prin Compania de Investiții, să poată rezolva problema reabilitării simbolului Constanței. În ceea ce privește situația actuală, Ponta a declarat: „Eu îl cunosc bine pe Decebal Făgădău. El are de ales – dacă vrea să facă treabă ca primar,sau dacă vrea să nu se certe cu pesediștii. Deocamdată a ales să nu se certe cu pesediștii, și atunci nu face nimic.

Comandat de Partidul Pro România, cod mandatar financiar coordonator 41190009

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top