Fără categorie

Concursul de Debut Literar UniCredit a desemnat castigatorii celei de-a patra editii

PrintAdauga la favorite

01.07.2011

Concursul de Debut Literar UniCredit a anuntat castigatorii celei de-a patra editii, pentru toate cele trei categorii de concurs: poezie, proza scurta si roman, in cadrul unei Festivitati de Premiere ce a avut loc aseara, la PAVILION UNICREDIT, incepand cu ora 18:00.

In acest an, numarul celor inscrisi a fost cu 30% mai mare decat anul trecut, insumand 186 de creatii literare, dintre care 18 au fost nominalizate la marile premii.

Astfel, sectiunea de poezie a avut doua nominalizari, iar castigatorul este Laurentiu BELIZAN, din Buzau, pentru volumul de poezii „Intre noi un zid pe luna”.

Paul Cernat, membru in juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat alegerea castigatorului: „Intre noi un zid de luna” este volumul unui poet talentat, cu bune lecturi, inclinat spre voluptati manieriste agrementate cu referinte culturale exotice – indeosebi extrem-orientale – ce vadesc o sensibilitate evazionista si estetizanta. Avind adesea un suport biografic, cotidian,…

PrintAdauga la favorite

01.07.2011

Concursul de Debut Literar UniCredit a anuntat castigatorii celei de-a patra editii, pentru toate cele trei categorii de concurs: poezie, proza scurta si roman, in cadrul unei Festivitati de Premiere ce a avut loc aseara, la PAVILION UNICREDIT, incepand cu ora 18:00.

In acest an, numarul celor inscrisi a fost cu 30% mai mare decat anul trecut, insumand 186 de creatii literare, dintre care 18 au fost nominalizate la marile premii.

Astfel, sectiunea de poezie a avut doua nominalizari, iar castigatorul este Laurentiu BELIZAN, din Buzau, pentru volumul de poezii „Intre noi un zid pe luna”.

Paul Cernat, membru in juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat alegerea castigatorului: „Intre noi un zid de luna” este volumul unui poet talentat, cu bune lecturi, inclinat spre voluptati manieriste agrementate cu referinte culturale exotice – indeosebi extrem-orientale – ce vadesc o sensibilitate evazionista si estetizanta. Avind adesea un suport biografic, cotidian, discursul sau liric se rasfata in metafore decorative elaborate, senzuale. Exista si un anumit sentimentalism juvenil care, tinut in friu, contribuie la feeling-ul poemelor, dar care risca uneori sa scape de sub control. Un mai bun dozaj al prea-plinului interior si al referintelor mitologice, ca si o exigenta sporita a selectiei textelor ar pune mai bine in valoare scenariile calofile ale tinarului autor care, pe linga imaginatia lirica, vadeste usurinta de a rula registre poematice diverse, pendulind de regula intre nostalgia unei copilarii „naturiste” si reveria urbana.”

La sectiunea de proza scurta, competitia a fost acerba, cu 11 lucrari nominalizate. Petru ALBU, din localitatea Simeria, judetul Hunedoara, a castigat, cu volumul „Trestii”.

Radu Paraschivescu, membru al juriului, explica de ce opera lui Petru Albu a fost desemnata castigatoare: „Volumul Trestii pare scris de un prozator versat, care a ucenicit de mult si cu folos. Naratiunile au nerv, imaginile clatesc ochiul mintii, cliseele au fugit in paduri. Eliptice sau nu, propozitiile denota o arta a gradarii proprie talentelor autentice. Comparatiile nu vireaza in registrul excesiv atat de des intalnit la debutanti. Cand le citesti, te miri si te bucuri deopotriva („Campia era tremuratoare ca o jelanie portugheza”). Intre prozele alerte, de cateva pagini, autorul a montat o bijuterie – Sisamnes – care inclina definitiv balanta. Este textul care poate ca ar fi adus victoria oricaruia dintre primele cinci volume selectionate.”

La aceasta categorie s-a acordat si o mentiune speciala lui Serban Mihai GEORGESCU, din Bucuresti, pentru volumul sau „Ghidul cititorului miotonic”, pentru ca este „textul cel mai bine scris si cel mai inteligent; din pacate, nu e proza scurta„, dupa cum explica Radu Paraschivescu.

La sectiunea roman, 6 opere literare au fost la un pas de premiul cel mare, dar una singura a castigat: „Nu ma atinge”, scrisa de Dumitra STOICA din Bucuresti.

Liviu Papadima, membru in juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat premierea romanului „Nu ma atinge”: „Exista utopii albe, imagini ale unei lumi ideale, tot asa cum exista distopii, utopii negre, vise sumbre ale cararilor viitorului. „Nu ma atinge” e o utopie suava si, deopotriva, plina de dramatism. In ea transpar, intr-o forma ingenios alegorizanta, framantarile si nelinistile prezentului nostru cel de toate zilele. Pretextul futurologic ofera autoarei un alibi consistent pentru a se detasa de incrancenarile doctrinare de care patimesc de regula judecatorii vremilor lor. Cartea e scrisa cu finete si chiar virtuozitate stilistica, oferindu-i cititorului o lectura de desfatare.”

Cei 3 autori castigatori isi vor vedea creatiile publicate in volum de citre Editura Humanitas si lansate in cadrul Targul International GAUDEAMUS Carte de invatatura, editia a 18-a, ce va avea loc in noiembrie 2011. In plus, toti castigatorii vor primi ca premiu un abonament lunar pentru un an la o publicatie preferata, oferita de HDS Inmedio, parteneri ai proiectului.

********

Despre UniCredit Tiriac Bank
UniCredit Tiriac Bank este o banca europeana de top ale carei activitati de sustinere cultural-artistica pun un accent deosebit pe zona artelor vizuale, acoperind totodata domeniul muzical si al literaturii, in spiritul traditiei Grupului UniCredit. Banca sustine financiar primul centru independent de arta si cultura, deschis sub numele PAVILION UNICREDIT, fiind, totodata, partener strategic al Bienalei Internationale de Arta Contemporana Bucuresti. Componenta cultural-artistica a strategiei de etica si responsabilitate a bancii se concretizeaza in implicarea sa in proiecte pe termen lung, pe care le finanteaza in calitate de partener principal – de exemplu, Festivalul si Concursul International George Enescu si Concursul de Debut Literar UniCredit.

Asociatia Catalist
Asociatia Catalist a fost infiintata in anul 2007 cu scopul promovarii culturii romanesti, a cartii in general, precum si sprijinirea viitorilor scriitori romani. Pe langa lansarea celei de-a treia editii a Concursului de Debut Literar UniCredit, asociatia a dezvoltat si proiecte ale caror obiective au constat in: dezvoltarea si mentinerea de parteneriate cu editurile romanesti, presa locala pentru recenzii de carte; promovarea culturii scrise, cresterea interesului publicului de a citi prin promovarea cartilor publicate de edituri, initierea si promovarea unui proiect inedit – un roman foileton publicat in mediul online si scris de cinci autori romani.

Pentru a primi prin email promotiile noastre, abonati-va la newsletter-ul nostru lunar.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top