Actualitate

Comuna Topalu, punct de atracție turistic. Cum ajungi la reciful neojurasic

Pe malul drept al Dunării, pe drumul județean 223, în apropiere de orașul Cernavodă, comuna Topalu reprezintă un veritabil punct de atracție turistic pentru orice călător.  

Prima care te întâmpină este Cetatea Capidava, fortul construit pe vremea împăratului Traian, ca parte din sistemul roman defensiv. Capidava, care înseamnă „cetatea de la cotitură“, se află pe un masiv stâncos, de unde Dunărea poate fi observată până hăt-departe. Cetatea a intrat, începând cu vara lui 2021, în circuitul turistic după ce a trecut printr-un proces amplu de reabilitare.

Odată ajuns în satul Topalu, turistul trebuie neapărat să viziteze singurul muzeu rural de artă din România. Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ are în patrimoniu o colecție de 228 de opere donată de medicul Gheorghe Vintilă ((1898, Topalu – 1978, Constanţa) în anul 1960. Printre acestea se numără lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han etc.

Nu în ultimul rând, reciful neojurasic de la Topalu nu trebuie să lipsească din traseul turistic al celui care vizitează această minunată comună constănțeană. Reciful Neojurasic Topalu, ca monument al naturii, a fost declarat arie protejată prin Decizia Consiliului Popular Constanța 31/1980, iar la nivel național, aria este menționată în Legea 5/2000.

Reciful neojurasic de la Topalu reprezintă cea mai clară secțiune de formațiuni de natură coraligenă ale jurasicului superior (Neojurasicului) din România. Acest complex coraligen este constituit dintr-o succesiune de calcare diferențiate litologic. Structura calcarelor coraligene masive de aici este asemănătoare și cu cea a recifilor dezvoltați în zonele Alpilor, în marginea platformei epicontinentale hercinice. De un mare interes științific sunt structurile de origine algală – stromatolite – care ca frecvență, varietate și dimensiuni sunt până în prezent unice în Europa.

Reciful neojurasic de la Topalu este situat pe malul drept al Dunării, între localitatea Topalu și Tichilești.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top