Litoralul românesc

Comuna Lumina a pierdut 10 miliarde lei vechi din cauza Cosmote

Investitorul care vroia să construiască un heliport a fugit de antenele companiei de telefonie mobilă

Localitatea constănţeană Lumina a pierdut o investiţie de 10 miliarde de lei vechi, din cauza companiei de telefonie mobilă Cosmote. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu edilul comunei, Dumitru Chiru, care a detaliat păguboasa întâmplare. Acesta ne-a povestit că în ultimele 18 luni, compania de telefonie mobilă nu şi-a achitat impozitul pe construcţie. “După primele şase luni în care nu şi-au plătit datoriile, am reziliat contractul, conform prevederilor din document. Apoi le-am trimis scrisori peste scrisori prin care i-am anunţat că am reziliat contractul şi că din acel moment ocupă abuziv acel teren. Nu au răspuns decât într-un târziu. Apoi i-am chemat la negocieri, pentru a semna un nou contract şi i-am somat să îşi achite datoriile din urmă. Au venit de două ori la negocieri, ne-au luat în râs şi ne-au tratat cu o atitudine batjocoritoare”, ne-a declarat Dumitru Chiru.

Un articol de Andreea PAVEL

În locul antenelor Cosmote trebuia să fie un heliport

Edilul ne-a mai declarat faptul că terenul pe care se află releul Cosmote a intrat în atenţia unui investitor. Acesta avea de gând să investească 10 miliarde de lei vechi în construirea unui heliport pe care să aterizeze turiştii. “Investitorul a depus o cerere la primărie, iar noi urma să scoatem terenul la licitaţie. Ce licitaţie să mai organizăm, dacă antena Cosmote nu fusese ridicată de acolo? Le-am solicitat în nenumărate rânduri să vină să şi-o ia, pentru că stau abuziv, dar degeaba. Când a văzut investitorul că nu reuşim să ne rezolvăm problemele a plecat şi dus a fost. Aşa am pierdut 10 miliarde”, a declarat primarul.

Primarul cere companiei să plătească investiţia pierdută

Dumitru Chiru a hotărât să nu stea cu mâinile în sân şi să ceară despăgubiri companiei. Astfel, avocaţii primăriei au intentat proces reprezentanţilor Cosmote şi, pe lângă toate cheltuielile de judecată şi ridicarea antenei de pe terenul comunei, administraţia locală are de gând să le ceară acestora despăgubiri în valoare de 10 miliarde de lei vechi, adică exact suma pe care aceştia au pierdut-o o dată cu plecarea investitorului.  
“I-am dat în judecată şi am de gând să le cer despăgubiri pentru că am ratat o asemenea investiţie care, pe lângă faptul că aducea bani la bugetul local, ajuta şi la dezvoltarea şi modernizarea comunei. Nu ştiu dacă o să obţinem întreaga sumă, deşi aşa ar fi corect, dar măcar încercăm, pentru că pe noi ne-a afectat foarte mult acest incident”, a conchis primarul Dumitru Chiru.

Cosmote n-a plătit impozitul timp de 18 luni

Culmea ironiei, însăşi compania de telefonie mobilă este restantă de un an şi jumătate la primărie. Reprezentanţii Cosmote nu au plătit impozitul pe construcţie mai bine de 18 luni. Suma este ridicol de mică pentru gigantul în domeniul telefoniei mobile: puţin peste 10.000 RON. Cu toate acestea, reprezentanţii companiei nu s-au sinchisit să plătească cele 100 de milioane de lei vechi. Ştim cu toţii ce atitudine adoptă o companie de telefonie mobilă dacă întârziem cu plata facturii chiar şi o zi. Iată, însă, că atunci când vine vorba ca o astfel de companie să îşi achite datoriile, situaţia stă altfel şi consideră că lor totul li se cuvine. Inclusiv neplata “facturii”, fără repercusiuni…  

“Şi-au bătut joc de noi la negocieri”

Atitudinea ironică şi glumeaţă a reprezentanţilor companiei care au venit de două ori la Primăria Lumina, pentru negocierea unui nou contract, nu a fost deloc pe placul reprezentanţilor administraţiei locale din comuna Lumina. “De două ori au venit la negocieri, de două ori s-au purtat cu noi ca şi cum ei erau Dumnezeu şi noi fraierii. Le-am propus să îşi achite datoriile şi ulterior să reînnoim contractul, în condiţii pe care urma să le stabilim ulterior, împreună. Au zis că da, vom reînnoi contractul şi nici până în ziua de azi nici nu şi-au plătit datoria, nici nu au ridicat antena, nici nu au venit să negociem un alt contract. Sunt neserioşi şi am de gând să închei povestea asta o dată cu procesul”, a declarat primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top