Pensionarii îşi „vând” terenurile, dar continuă să plătească impozite
Cele mai grave probleme cu care se confruntă administraţia locală din comuna Crucea, reprezentată prin primarul Gheorghe Frigioi, sunt cele de ordin social. Deşi dezvoltarea localităţii se află de ani buni pe un trend ascendent, iar comuna se poate lăuda că ocupă un loc fruntaş în acest top, în Crucea există un segment mare de oameni care trăiesc din ajutor social sau care au venituri ce nu le pot asigura un trai decent. Astfel, în comună, există familii care trăiesc doar din ajutor social, ce nu depăşeşte 500 RON, şomeri al căror venit de asemenea nu depăşeşte aceeaşi sumă, sau bătrâni despre ale căror pensii mizere este de prisos a mai vorbi.
Primarul comunei Crucea ne-a povestit că din cauză că nu îşi pot procura medicamente sau nu îşi permit achiziţionarea unor alimente care să le asigure un trai decent, foarte mulţi bătrâni din localitate sunt nevoiţi să îşi vândă terenurile. Ca şi cum situaţia nu este destul de neagră, în aceste condiţii se găsesc afacerişti care să îşi rotunjească veniturile pe spatele necăjiţilor.
Un articol de Andreea PAVEL
„Bătrânii semnează un precontract”
Gheorghe Frigioi ne-a declarat că bătrânii disperaţi de sărăcie hotărăsc să îşi vândă şi ultima bucăţică de pământ pe care o au: „În mediul rural, în general, nu doar în comuna noastră, oamenii sunt convinşi să îşi vândă terenurile. Primesc poate o sumă bunicică, se încântă şi le vând. Ceea ce ei nu ştiu însă, este că nu semnează un contract de vânzare-cumpărare, ci un fel de precontract”, a declarat primarul din Crucea. Acest lucru se traduce astfel: bătrânul se angajează ca, după moartea acestuia terenul să rămână respectivului care l-a păcălit şi i-a achitat o sumă de bani. În tot acest timp însă, bătrânul rămâne proprietar pe teren şi, deci, este obligat să plătească impozitul pe teren, iar cel care a „cumpărat” terenul se poate folosi de el fără nici o problemă. Bătrânii nu ştiu însă acest mic detaliu, pe care clientul „uită” să îl menţioneze la semnarea precontractului şi nu mai achită impozitul la primărie. Şi se acumulează alte datorii… Primarul ne-a declarat că ori de câte ori a bănuit că oamenii din comună ar putea fi înşelaţi, a încercat să stea de vorbă cu ei şi să le explice ce îi aşteaptă după aşa-zisa vânzare a terenului. Astfel, pe unii a reuşit să îi ajute. Pentru alţii însă, lipsa banilor a fost atât de acută încât, au rămas surzi la sfaturile edilului.