Actualitate

Comuna Ceamurlia de Jos va beneficia de un iluminat public modern. Iată detaliile proiectului

Consilierii locali ai comunei tulcene Ceamurlia de Jos au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Eficientizarea și modernizarea iluminatului public în Comuna Ceamurlia de Jos, Județul Tulcea”.

Astfel, indicatori maximali, respectiv valoarea totală a obiectivului de investiții, exprimată în lei, este de 1.042.113,65 de lei, din care C+M- 565.250,00 de lei.

Proiectul presupune eficientizarea și modernizarea sistemului de iluminat public prin înlocuirea aparatelor de iluminat existente cu aparate de iluminat cu tehnologia LED și completarea cu aparate de iluminat cu tehnologia LED pe stâlpii existenți folosind infrastructura existentă (stâlpi, rețea, etc.).

Astfel, conform documentației tehnice, se vor demonta 230 de bucăți de aparate de iluminat existente și se vor monta 312 bucăți de aparate de iluminat cu tehnologia LED pe stâlpii existenți, ținând cont de clasa sistemului de iluminat în care sunt încadrate străzile. Se va implementa, de asemenea, un sistem de telegestiune pentru fiecare aparat de iluminat. Aparatele de iluminat tip LED vor funcționa în regim de 100 % pentru un număr de 2.000 de ore, iar pentru un număr de 2.150 de ore vor fi dimate în regim de 70 % a fluxului luminos.

„Creșterea eficienței energetice poate conduce la o reducere cu 30% a numărului total de accidente pe timp de noapte pentru drumurile urbane și cu 45% pe cele rurale. Asigurarea iluminatului corespunzător reduce de asemenea și numărul de agresiuni fizice, conducând la creșterea încrederii populației pe timpul nopții”, se arată în documentația tehnică.

În acest moment, sistemul de iluminat public existent este în stare avansată de deteriorare, cu corpuri de iluminat public vechi, cu lămpi deteriorate sau lipsă. Există, de asemenea, o multitudine de tipuri de soluții (rețele, stâlpi, aparate de iluminat, culoare a luminii), chiar și pe aceeași stradă fapt ce conduce la un aspect dezordonat și neunitar. În concluzie, iluminatul stradal și pietonal este deficitar.

„Sistemul de iluminat public existent în localitățile Ceamurlia de Jos și Lunca a fost proiectat și realizat în conformitate cu prescripțiile Normativului republican PE 136/1998 (în vigoare înainte de anul 1990), la parametrii tehnico-funcționali inferiori cerințelor de performanță agreat pe plan internațional”, se mai arată în documentație.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top