Fără categorie

Comisia prezintă o foaie de parcurs vizând eficientizarea și rentabilizarea supravegherii maritime

Bruxelles, 21 octombrie 2010

Comisia Europeană a stabilit astăzi măsuri concrete vizând creșterea eficacității și a rentabilității supravegherii mărilor europene. Într-o foaie de parcurs, Comisia explică modul de a pune în legătură autoritățile competente ale statelor membre din toate sectoarele maritime – cum sunt gărzile de coastă, autoritățile responsabile cu monitorizarea traficului, cu monitorizarea mediului, cu prevenirea poluării, cu pescuitul, cu controlul la frontieră, autoritățile fiscale, autoritățile responsabile cu aplicarea legii în general și forțele navale ‑ pentru a permite schimbul de date privind supravegherea maritimă pe care acestea le dețin. Această creștere a nivelului cooperării ar permite, de asemenea, abordarea mai eficientă și în timp real a evenimentelor care au loc pe mare. „Foaia de parcurs privind stabilirea unui mediu comun în vederea schimbului de informații (‹‹CISE››) pentru supravegherea domeniului maritim al UE” reprezintă o inițiativă în cadrul…

Bruxelles, 21 octombrie 2010

Comisia Europeană a stabilit astăzi măsuri concrete vizând creșterea eficacității și a rentabilității supravegherii mărilor europene. Într-o foaie de parcurs, Comisia explică modul de a pune în legătură autoritățile competente ale statelor membre din toate sectoarele maritime – cum sunt gărzile de coastă, autoritățile responsabile cu monitorizarea traficului, cu monitorizarea mediului, cu prevenirea poluării, cu pescuitul, cu controlul la frontieră, autoritățile fiscale, autoritățile responsabile cu aplicarea legii în general și forțele navale ‑ pentru a permite schimbul de date privind supravegherea maritimă pe care acestea le dețin. Această creștere a nivelului cooperării ar permite, de asemenea, abordarea mai eficientă și în timp real a evenimentelor care au loc pe mare. „Foaia de parcurs privind stabilirea unui mediu comun în vederea schimbului de informații (‹‹CISE››) pentru supravegherea domeniului maritim al UE” reprezintă o inițiativă în cadrul politicii maritime integrate a UE, care susține o abordare integrată a gestionării și a guvernanței oceanelor, mărilor și zonelor de coastă și încurajează interacțiunea între toate politicile UE legate de domeniul maritim.

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a declarat: „Integrarea supravegherii maritime ne va permite să ne protejăm interesele maritime în fața oricăror amenințări, să facem față mai bine evenimentelor de pe mare care se petrec în timp real (precum accidentele ori deversările) și să ne îmbunătățim capacitatea de prevenire și reacție.”

Țările UE asigură supravegherea maritimă în prezent și vor continua să o facă și în viitor. Cu toate acestea, autoritățile responsabile cu supravegherea din întreaga Europă nu pot beneficia într-o măsură suficientă de informațiile pe care le deține fiecare dintre ele. Integrarea supravegherii maritime ar avea o serie de avantaje pentru întreaga UE. Autoritățile responsabile cu operațiunile de căutare și salvare vor putea beneficia de un acces rapid la informații mai bune atunci când sunt în pericol viețile oamenilor aflați pe mare. Gărzile de coastă, poliția și forțele navale pot face schimb de informații pentru a preveni și combate mai bine tot felul/orice tip de/toate tipurile de activități ilegale desfășurate pe mare sau pentru a proteja navele comerciale și ambarcațiunile de pescuit împotriva atacurilor sau a altor amenințări pe mare. Autoritățile responsabile cu protecția mediului și cele responsabile cu prevenirea poluării și intervenția în caz de poluare pot face schimb de informații cu autoritățile maritime responsabile cu traficul sau cu gărzile de coastă, permițând astfel o mai bună prevenire, interceptare sau eliminare a diferitelor tipuri de poluare pe mare.

Schimbul electronic de informații maritime între sectoare și între țări se va face prin intermediul unui sistem digital de schimb de date bazat pe mijloace de comunicare moderne și sigure.

Creșterea eficacității și a rentabilității în ceea ce privește asigurarea condițiilor fundamentale pentru desfășurarea unor activități sigure și durabile pe mare contribuie în mod esențial la realizarea unei creșteri economice solide, având în vedere că 90% din comerțul extern al Europei se realizează pe mare, că flota de pescuit a UE este formată din aproximativ 84 000 de nave și că regiunile maritime ale UE reprezintă aproximativ 40% din PIB‑ul și din populația acesteia.

Foaia de parcurs propune crearea rețelei CISE în șase etape:

  • identificarea tuturor comunităților de utilizatori;
  • cartografierea seturilor de date și analiza decalajului existent în materie de schimb de date;
  • definirea unor niveluri comune de clasificare a datelor;
  • elaborarea cadrului de sprijin pentru CISE;
  • definirea drepturilor de acces;
  • crearea unui cadru juridic coerent.

 

Aceste șase etape stau la baza acțiunilor viitoare. O serie de proiecte-pilot de cooperare se află deja în derulare, iar până în 2014 ar putea fi pus în practică un sistem complet de schimb de informații între diferitele sisteme de supraveghere maritimă.

Foaia de parcurs a fost validată de statele membre ale UE în cursul unei consultări extensive și reprezintă urmarea primei comunicări a Comisiei din octombrie 2009 cu privire la acest subiect, conform solicitării Consiliului din noiembrie 2009. La cererea Consiliului, foaia de parcurs va fi ajustată până la sfârșitul anului 2011.

Pentru informații suplimentare:

Link la site-ul dedicat afacerilor maritime:

http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/surveillance_en.html

Comunicarea COM/2009/538 „Către integrarea supravegherii maritime: Un mediu comun în vederea schimbului de informații pentru domeniul maritim al UE”

 

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top