Fără categorie

Comisia Europeană a lansat o consultare publică asupra modernizării Directivei privind calificările profesionale

Bruxelles, 22 iunie 2011- În consultare cu părţile interesate, Comisia Europeană îşi propune să modernizeze Directiva privind calificările profesionale (Directive 2005/36/EC).

Cartea verde deschisă acum pentru consultări are scopul de a strânge opiniile părţilor interesate cu privire la modernizarea Directivei, obiectivul principal fiind acela de a facilita mobilitatea cetăţenilor UE în scopuri profesionale. Iniţiativa se numără printre cele 12 pârghii de creştere propuse în Actul privind piaţa unică prezentat de Comisiei. În Cartea verde, Comisia evidenţiază posibilele soluţii pentru creşterea mobilităţii. Astfel, se are în vedere introducerea unui card profesional strâns legat de Sistemul de informare al pieţei interne (IMI) care ar putea facilita simţitor recunoaşterea calificărilor profesionale într-un alt stat membru. Un astfel de card i-ar putea permite profesionistului să-şi demonstreze acreditările (calificările necesare, autorizaţia de exercitare a profesiei) faţă de auto…

Bruxelles, 22 iunie 2011- În consultare cu părţile interesate, Comisia Europeană îşi propune să modernizeze Directiva privind calificările profesionale (Directive 2005/36/EC).

Cartea verde deschisă acum pentru consultări are scopul de a strânge opiniile părţilor interesate cu privire la modernizarea Directivei, obiectivul principal fiind acela de a facilita mobilitatea cetăţenilor UE în scopuri profesionale. Iniţiativa se numără printre cele 12 pârghii de creştere propuse în Actul privind piaţa unică prezentat de Comisiei. În Cartea verde, Comisia evidenţiază posibilele soluţii pentru creşterea mobilităţii. Astfel, se are în vedere introducerea unui card profesional strâns legat de Sistemul de informare al pieţei interne (IMI) care ar putea facilita simţitor recunoaşterea calificărilor profesionale într-un alt stat membru. Un astfel de card i-ar putea permite profesionistului să-şi demonstreze acreditările (calificările necesare, autorizaţia de exercitare a profesiei) faţă de autorităţile de resort, angajatorii şi consumatorii din alt stat membru decât statul membru de origine al acestuia. De asemenea, părţile interesate sunt invitate să îşi exprime opiniile cu privire la crearea unor noi platforme comune pentru a facilita mobilitatea profesioniştilor în cazul cărora nu există recunoaştere automată, prin elaborarea unor seturi de criterii convenite de comun acord în materie de calificări profesionale. Cerinţele minime de formare pentru anumite profesii (de exemplu, pentru unele profesii din domeniul sănătăţii şi pentru arhitecţi) ar putea fi şi ele reformate. Astfel, ar putea fi necesară modificarea cerinţelor în ceea ce priveşte durata şi conţinutul formării, dar şi în privinţa aptitudinilor lingvistice pentru profesiile din domeniul sănătăţii.

Părţile interesate sunt invitate să îşi exprime opiniile în cadrul consultării până în data de 20 septembrie 2011. Comisia va organiza apoi o conferinţă la nivel înalt în data de 7 noiembrie 2011. Prezentarea unei propuneri legislative este prevăzută pentru luna decembrie 2011.

Documentul de consultare este disponibil la adresa -click aici

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top