Litoralul românesc

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor îşi ascunde inutilitatea sub preşul UE

DEZVĂLUIRI prezintă punctul de vedere al CSA faţă de explozia tarifelor RCA

Ziarul DEZVĂLUIRI a publicat o anchetă referitoare la activitatea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), implicit la utilitatea acestei instituţii în ce priveşte controlul asupra activităţii firmelor de asigurări. Înaintea publicării articolului, Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice, editor al publicaţiei, a trimis departamentului de relaţii cu presa o solicitare în temeiul Legii 544 din 2001, prin care informaţii de interes public pentru completarea anchetei.

Un articol de Andreea PAVEL, Ştefan Doru COPOŢ

Conform legii, în termen de 10 zile de la primirea acestei adrese, CSA trebuia să răspundă în scris, indiferent dacă aveau sau nu răspunsurile solicitărilor, urmând ca în termenul rămas până la cele 30 de zile prevăzute de lege, să dea un răspuns final. Deşi nu au respectat termenul de 10 zile, într-un final, reprezentanţii CSA s-au sinchisit să răspundă în scris, probabil şi din cauza faptului că între timp, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au mai publicat o completare la articolul iniţial.

Întrebările ce vizau activitatea CSA, au fost evitate

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Comunicare şi Relaţii Mass – Media, din cadrul CSA,  nu au răspuns punctual întrebărilor noastre, ci au trimis un punct de vedere general, în care au aruncat majorarea tarifelor RCA în cârca legislaţiei europene şi a faptului că o eventuală daună nu putea fi acoperită de fostele tarife. Calculul reprezentanţilor CSA este corect, doar teoretic, în cazul în care toţi asiguraţii unei firme de asigurări ar trebui să folosească RCA simultan. Acest lucru este foarte puţin probabil, însă. Pe de altă parte, întrebările jurnaliştilor făceau mai mult referire la modalitatea prin care CSA controlează şi reglementează activitatea firmelor de asigurări. Reprezentanţii CSA au răspuns precum o firmă de asigurări şi nicidecum asemenea unui organism de control şi supraveghere, ce se vrea a fi:

Fără număr de la CSA, pentru frustraţii de RCA

“După  cum bine ştiţi, de la data intrării României în UE, pe lângă  alte servicii din sectorul financiar, tarifele la primele RCA au fost liberalizate. Tarifele de primă pentru RCA notificate de către societăţile de asigurare au crescut pentru anul 2010, comparativ cu 2009, în medie cu 15 %. Asigurătorii RCA îşi stabilesc tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, în baza unor calcule actuariale, ce utilizează informaţii deţinute despre propriul portofoliu. Tarifele de primă sunt astfel stabilite încât să permită acoperirea tuturor obligaţiilor ce rezultă din emiterea acestor poliţe. În acest fel, societăţile de asigurare au posibilitatea de a stabili tarife diferenţiate pentru fiecare categorie de vehicul în funcţie de anumite criterii identificate în propria baza de date, respectiv: vârsta asiguratului, domiciliul acestuia, daunalitatea înregistrată etc. Societăţile de asigurări îşi stabilesc un tarif de bază şi, de asemenea, un sistem de corectare a primei de asigurare de bază în funcţie de propriile criterii stabilite pentru creşterea/descreşterea primelor de asigurare. Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), acoperă răspunderea civilă pentru prejudiciile produse prin accidente de vehicule de către vehiculul asigurat. În baza asigurarii RCA asiguratorul are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat. În consecinţă, daunele produse autovehiculului vinovat de producerea evenimentului nu se acopera prin asigurare RCA. Pentru daunele produse propriului vehicul se pot acorda despăgubiri în baza unei asigurări facultative de tip CASCO. Despăgubirea acordată pentru un vehicul avariat nu poate fi mai mare decât valoarea vehiculului la momentul producerii evenimentului. De asemenea, trebuie să aveţi în vedere împrejurarea că în situaţia producerii unui eveniment, despăgubirile ce pot fi acordate sunt mult mai mari în comparaţie cu primele achitate. Limitele de despăgubire pentru asigurarea obligatorie RCA, menţionate în Normele emise de CSA, sunt stabilite conform Directivelor Europene în domeniu. De altfel, întreaga reglementare în aceea ce priveşte asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto respectă legislaţia europeană în domeniu”.
La întrebarea “Aţi avut sesizări privind anumite practici neconcurenţiale legate de faptul că toate firmele de asigurări din România au ridicat simultan şi substanţial preţul acestor poliţe RCA”, Catrinel Frîncu, nu ne-a răspuns nici afirmativ, nici negativ. Oare pentru că sunt extreme de multe sesizări venite pe adresa CSA?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top