Comisia Europeană

Comisia de Etică a Universității ”Ovidius” binecuvântează HOȚIA! Pr. Bogdan Chiriluță, ”avertisment scris” pentru că a fraudat examenul de conferențiar!

Lectorul univ. dr. Grigore Gabriel, Prof. univ. dr. Lupu Mitică, Prof. univ. dr. Vlad Eduard, Prof. univ. dr. Mirea Mariana, Prof. univ. dr. Circo Eduard, asist. univ. dr. Grigorian Mircea și Gelep Dan (student) sunt membrii Comisiei de Etică a Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC), oameni puși să apere etica și deontologia profesională.

Un articol de Călin GAVRILAŞ

Numai că, în unele situații, onoarea pălește în fața intereselor, a influențelor și altor meschinării care-i fac pe unii universitari să fie complici la degradarea învățământului românesc. Acest lucru reiese și din cazul conferențiarului Bogdan Chiriluță (Facultatea de Teologie) acuzat de plagiat și de fraudarea examenului pentru ocuparea postului universitar.

Mâna dreaptă a lui Teodosie, Bogdan Chiriluță, spălat de comisia de etică a UOC

În luna februarie a acestui an, cei șapte membri ai comisiei de etică au analizat Raportul Comisiei de Specialitate din cadrul Facultății de Teologie cu privire la articolul publicat în Dezvăluiri în care arătam că Bogdan Chiriluță a fraudat examenul de conferențiar. Articolul poate fi lecturat aici:

http://www.dezvaluiri.ro/investigatii/investigatii/511572-hotie-la-teologie-pr-bogdan-chiriluta-mana-dreapta-a-inculpatului-teodosie-a-fraudat-examenul-de-conferentiar-universitar
Deși dovezile de plagiat grosolan în cazul cărții „Rolul Bisericii Ortodoxe Române în Procesul de Integrare a României în Uniunea Europeană” (editura Arhiepiscopiei Tomisului, 2015), le-am prezentat pe larg în articolul de mai sus, comisia de etică a luat doar măsura avertismentului scris în cazul autorului. Nu doar cartea aceasta, dar și mai multe articole și studii inexistente, apar pe lista de lucrări publicate de către Chiriluță, în vederea participării la concursul pentru ocuparea postului de conferențiar, disciplina Studiul Noului Testament, la Facultatea de Teologie (2015).
Conform Codului de Etică și Deontologie Profesională a UOC, măsura avertismentului scris este cea mai ușoară sancțiune ce se poate lua pentru încălcarea eticii profesionale sau abateri de la disciplină (art.49). Probabil, plagiatul sau falsul în declarații nu sunt considerate abateri suficient de grave de către distinșii membrii ai comisiei…

Pr. Prof. Univ. Nechita Vasile: ”Teodosie m-a amenințat că-mi retrage binecuvântarea! Dacă plec de aici, plec cu fruntea sus!”

Comisia de Specialitate din cadrul Facultății de Teologie din Constanța a fost cea care trebuia să întocmească un raport cu privire la acuzațiile ce i se aduc conferențiarului Chiriluță Bogdan. Numai că, din cei trei membri ai comisiei ( Prof. Univ. Vasile Nechita, Conf. Univ. Adrian Vasile și Lector Univ. Stelian Manolache), doar doi și-au asumat raportul, al treilea membru făcând opinie separată.
Prof. Univ. Dr. Vasile Nechita este cel care, într-un raport separat, asumat doar de el însuși analizează punct cu punct situația lui Chiriluță, demonstrând, ca și publicația noastră, că acea carte este plagiată, conținând pasaje luate copy/paste din lucrări vechi, iar mai multe articole NU sunt de găsit în nicio bibliotecă, iar altele prezintă mari semne de întrebare cu privire la data apariției lor.
Raportul profesorului universitar a stârnit furia Arhiepiscopului – Inculpat Teodosie Petrescu, care l-a amenințat cu retragerea binecuvântării de a mai preda la Facultatea de Teologie din Constanța, ceea ce echivalează cu concedierea acestuia. Nechita Vasile ne-a confirmat această amenințare şi ne-a spus că: ”Prefer să plec cu fruntea sus de la Constanța în cazul în care sunt dat afară!” Ce ziceți domnilor profesori, membri ai comisiei de etică?

Supușii inculpatului Teodosie, explicații penibile pentru fraudele lui Chiriluță!

Comisia de Etică a UOC a fost oarbă, probabil, la raportul de 10 pagini a Prof. Univ. Nechita Vasile, în schimb a luat în considerare celălalt raport, asumat de ceilalți doi membri ai Comisiei de Specialitate din cadrul Facultății de Teologie.
Preotul Conf. Univ. Adrian Vasile și Preotul Lector Univ. Stelian Manolache s-au umplut de penibil încercând să explice cum cartea „Rolul Bisericii Ortodoxe Române în Procesul de Integrare a României în Uniunea Europeană” are ”un caracter informativ, nefiind o lucrare elaborată pe baza criteriilor și metodologiei științifice, ci mai degrabă o culegere de texte deja publicate pe diverse platforme on line de specialitate”.
Mai departe, distinșii profesori, supuși în ascultare canonică inculpatului Teodosie Petrescu, afirmă că ”lucrarea nu are un caracter de noutate în spațiul teologic românesc și din aceste motive autorul nu a acreditat-o spre diseminare în librării, fiind printată într-un tiraj redus”.
Explicațiile celor doi (ar fi interesant de analizat şi lucrările acestor profesori!) continuă, frizând orice logică și bun simț elementar, dar și Codul Penal, în clipa în care afirmă că oricum această lucrare (din cele 5 care se află pe lista din dosarul de ocupare a postului de conferențiar) nu-l împiedicau pe Chiriluță Bogdan să ocupe postul pentru că-i erau suficiente 3 lucrări!
În legătură cu articolele inexistente, dar pe care conferențiarul le-a trecut ca tipărite în diferite reviste (Pontica sau Anuarul Marinei), aceeași Adrian Vasile și Stelian Manolache îi găsesc o explicație uluitoare: „presupunem faptul că această situație regretabilă este consecința unei carențe de comunicare susținută dintre autor și colegiul editorial al publicațiilor”.
Concluzia celor doi, este că ”NU consideră justificată acuzația de fraudare a examenului pentru postul de conferențiar universitar și nici acuzația de furt intelectual la adresa acuzatului.”
Așadar, apropiatul lui Teodosie scapă basma curată într-un caz care este nu numai de competența UOC, dar și a instituțiilor statului, deoarece se încalcă art. 141 din legea 8 (legea drepturilor de autor) și art. 326 din Codul Penal, cu privire la falsul în declarații. Totodată, și cei 7 membri ai Comisiei de Etică sunt complici la săvârșirea acestor infracțiuni.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top