Litoralul românesc

Colectarea selectivă a deşeurilor – de la opţiunea românească, la obligaţia europeană

În urmă cu o lună, administraţia locală din Cumpăna organiza o conferinţă de presă cu scopul promovării proiectului “Colectare selectivă şi construcţia unei staţii de sortare în Comuna Cumpăna, judeţul Constanţa”, fapt ce s-a materializat într-un real succes. Ulterior, edilul-şef, Mariana Gâju, a reluat întâlnirea cu jurnaliştii constănţeni, cu scopul de a transmite tuturor stadiul în care se află lucrarea.
Astfel, pe 18 mai a.c., la Casa de Cultură din Cumpăna a avut loc o şedinţă de informare în legătură implementarea proiectului, la care au luat parte Mariana Gâju, membrii echipei de implementare a proiectului, conducerea instituţiilor publice din localitate şi, desigur, intrarea a fost liberă pentru toţi locuitorii comunei.

Un articol de Andreea PAVEL

Proiectul propus de investiţii se referă la realizarea unui sistem complet, eficient şi durabil de gestionare a deşeurilor în comuna Cumpăna, care va avea ca efecte: protejarea mediului şi creşterea calităţii vieţii, dezvoltare economică şi turistică, beneficii sociale şi materiale, conformare legislativă. Valoarea totală a proiectului este de aproape un milion de euro, iar data de finalizare este 30 septembrie.  “Uniunea Europeană reprezintă o entitate politică, socială şi economică compusă din 27 ţări. Statele Membre au decis împreună, pe parcursul unui proces de extindere ce a durat 50 de ani, să construiască o zonă de stabilitate, democraţie şi dezvoltare durabilă, menţinând diversitatea culturală, toleranţa şi libertăţile individuale. Uniunea Europeană îşi propune să împărtăşească realizările şi valorile sale cu ţările şi popoarele de dincolo de graniţele ei”, a transmis, printer altele, locuitorilor comunei, edilul Mariana Gâju. Investiţia îşi propune ca în timpul derulării ei să se construiască 37 puncte de colectare selectivă în localitate, să fie achiziţionate 163 containere de 1,1 metri cubi şi 37 containere de 0,66 metri cubi, ce vor fi identificate pentru fiecare tip de deşeu: sticlă, plastic-metal, hârtie-carton, lemn-textile şi deşeuri nereciclabile. De asemenea, proiectul îşi mai propune achiziţionarea a două autocompactoare cu capacitatea de 12 metri cubi, respectiv 18 metri cubi şi construirea şi operaţionalizarea unei staţii de sortare de capacitate mică, care va realize separarea fracţiilor valorificabile material.

Lipsa de educaţie a românilor, cel mai greu obstacol

Deşi pare absurd, cel mai greu obstacol pe care îl va avea de trecut marea echipă implicată în cel mai recent proiect pentru protejarea mediului la Cumpăna, este reprezentat chiar de locuitorii pentru binele cărora se derulează investiţia.
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a vorbit în timpul conferinţei de presă despre necesitatea vitală ca oamenii să fie informaţi corect cu privire la investiţia ce va urma la ei în comună şi să fie, practic, reeducaţi în aruncarea gunoiului după criterii de selecţie a materialului din care e alcătuit.
Reprezentantul firmei Vizual a vorbit despre o analiză îndelungată, al cărei rezultat arată că diferenţa dintre deşeurile colectate în Cumpăna acum cinci ani şi cele colectate în ultimii cinci ani este foarte mare. În prezent, gunoiul din comună este predominant alcătuit din peturi.
De asemenea, acesta a afirmat că o conştientizare rapidă şi corectă a publicului cu privire la investiţie va reduce la jumătate cheltuielile pe care Primăria trebuie să le suporte.
Tot referitor la localnici, organizatorii întâlnirii au mai menţionat că aceştia trebuie să ştie faptul că vor plăti cu atât mai puţin pentru colectarea deşeurilor, cu cât vor selecta mai corect şi mai mult gunoiul înainte să-l arunce, adică plastic la plastic, hârtie la hârtie, sticlă la sticlă ş.a.m.d.
Pentru a trage un semnal de alarmă asupra gropii de gunoi de la ieşirea din comună, Mariana Gâju are de gând să îi ducă pe localnici pe câmp pentru a vedea starea în care acesta se află. Din păcate, în bugetul pentru conştientizarea populaţiei nu sunt prinşi şi bani alocaţi deplasărilor, drept pentru care primarul va fi nevoit fie să găsească o altă soluţie, fie să-i convingă pe cei care se ocupă de proiect, să renegocieze anumite aspecte

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top