Ştiri

Colaborarea PNL-PSD deblocheaza proiectele judetului Constanta

Eliminarea Partidului Democrat de la guvernare si suspendarea presedintelui Basescu produce schimbari majore în administrarea Municipiului Constanta. Ludovic Orban l-a destituit pe directorul Administratiei Porturilor Maritime Constanta, Mircea Banias, si a dat ca iminenta schimbarea directorului Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile, Valentin Zeicu. În timpul vizitei efectuate la Constanta saptamâna trecuta, Ministrul Transporturilor a anuntat deblocarea tuturor proiectelor de investitii demarate în anii anteriori de Primaria Constanta si stopate de ministrii PD.

Colaborarea PNL-PSD, semioficiala

Criza politica din ultimele luni tinde sa contureze o noua alianta conjuncturala, menita sa contrabalanseze ascensiunea PD si a presedintelui Basescu în sondajele de opinie. Colaborarea PNL-PSD devine semioficiala si are toate sansele sa asigure stabilitatea Guvernului Tariceanu pâna la alegerile din 2008. Vizita de saptamâna trecuta a ministrului transporturilor, Ludovic Orban, a confirmat faptul ca Guvernul doreste sa deblocheze toate proiectele de investitii demarate în anii anteriori si sa sprijine Primaria Constanta în noile proiecte, prezentate de primarul Radu Mazare. Chiar daca conjuncturala, coalitia PNL-PSD începe astfel sa functioneze si la nivel local, nu numai în Parlament. În fapt, acesta este pretul platit de Guvernul Tariceanu pentru sustinerea parlamentara.

Aparent, orasul Constanta are o noua sansa de a atrage investitii si a se dezvolta. Problema principala este însa de natura institutionala, si tine de reglementarea raporturilor dintre administratia centrala si administratia locala. O revenire foarte posibila a lui Traian Basescu la Cotroceni si a Partidului Democrat la Guvern, în 2008, în calitate de principal partid de guvernamânt, va declansa din nou conflictul dintre Guvern si Primaria Constanta si va îngreuna derularea proiectelor de investitii.

Drumul costier si portul turistic, din nou în actualitate

În urma discutiilor avute cu primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, viceprimarii Nicolae Nemirschi si Gabi Stan, directorul CNAPMC, Constantin Matei, directorul ANR, Valentin Serbanescu, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti, deputatul PNL Gheorghe Dragomir si deputatul PSD Alexandru Mazare, Ludovic Orban a anuntat ca trei dintre proiectele initiate de Primarie si blocate de fostii ministri PD vor fi reluate în cel mai scurt timp.

Drumul costier, primul dintre aceste proiecte, va conecta Portul Tomis de statiunea Mamaia si va fi considerat soseaua de centura estica a municipiului Constanta. Lucrarile pentru pasarela si portul turistic din Mamaia vor fi de asemenea reluate în cel mai scurt timp, existând atât finantarea cât si acordul tuturor institutiilor implicate. Desi pâna relativ recent critica împreuna cu fostii colegi democrati baronii PSD, Ludovic Orban si-a schimbat radical pozitia, afirmând: "Am remarcat ca multe dintre proiectele Constantei au fost blocate, de multe ori, pe criterii politice. Nu numai ca nu ne vom opune, dar, în ceea ce ma priveste, le voi sustine si voi vorbi si cu ceilalti colegi ai mei sa sustinem toate proiectele utile pentru constanteni. Fac lucrul acesta pentru a arata ca noi, spre deosebire de altii, nu împartim cetatenii în doua categorii: cetateni condusi de primari de alta culoare politica si cetateni condusi de primari de-ai nostri."

Noi proiecte: ecluze si insule artificiale

Ministrul Transporturilor si-a exprimat sustinerea si pentru alte doua proiecte destul de ambitioase, menite, în viziunea primarului Radu Mazare, sa dea lovitura de gratie turismului bulgaresc. Este vorba în primul rând de construirea a sapte insulite artificiale, în dreptul statiunii Mamaia si a Portului Tomis. Un proiect la fel de spectaculos este si construirea unui sistem de ecluze care sa permita navelor de agrement sa exploateze turistic Lacul Tabacarie, Lacul Siutghiol si noul port turistic din Mamaia. Astfel, ambarcatiunile ar urma sa plece din fata noului Mall din Parcul Tabacarie, sa intre prin ecluze în Lacul Siutghiol si de acolo în Marea Neagra, printr-un canal navigabil. Ramâne însa de vazut ce se va întâmpla cu toate aceste proiecte, având în vedere mediul politic instabil.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top