Consiliul European

Cohabitatio in integrum

„Prietenia e dupa potriveala sufletelor”, se spunea în romanul „Neamul Soimarestilor”, de Mihail Sadoveanu. În zilele din urma, aud din ce în ce mai des, ca pentru ca o relatie de cuplu sa dureze, trebuie ca cei doi sa fie, înainte de toate, buni prieteni. E un soi de blestem ce ma ajunge din urma, o vorba înteleapta, coapta în perioada când eu eram prea ocupat sa îmi traiesc viata, si pe care cei apropiati mi-o comunica abia acum. Dupa frustrarea initiala, ca sunt ultimul care afla, m-am mai linistit, dându-mi seama ca lucrurile nu stau chiar asa. Decât prietenia sterila ce poate sta la baza unei relatii de cuplu, este mult mai important ca fiecare dintre cei doi sa îsi înteleaga drepturile si îndatoririle, sa îsi asume responsabilitati. Asemenea, în relatiile dintre institutii, sunt mult mai important bazele constitutionale si legale care statueaza activitatea lor si relatiile dintre ele, decât simpatiile si afinitatile dintre persoanele ce le reprezinta.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Acum ori niciodata. 1916. Consiliu de coroana. Se decidea, la palat, intrarea României în Marele Razboi. Majoritatea, animata de francofilie, de înaltatoare sentimente nationale, sau de stralucite argumente logice, opta pentru alaturarea la tripleta Franta-Anglia-Rusia. Dar regele era neamt. Ca patriarh a ceea ce tinea, pe-atunci, locul CSAT, votul sau atârna greu. Când noaptea parea ca va ceda locul unei dimineti tensionate, regele s-a pronuntat, spre surpriza tuturor si împotriva a tot ceea ce sângele sau german, legaturile de familie si onoarea medievala îi dictau – pentru intrarea în Razboi de partea Antantei. Batrânul, bunul Carol s-a savârsit din viata peste câteva luni, sortit fiindu-i sa nu afle niciodata ca gestul sau a deschis calea Reîntregirii, de al carei frumos dor ne stingem noi acum.
Întreaga perioada de regalitate a României a fost un exemplu de coabitare. Între un rege strain, cu prerogative destul de mari, si restul lumii – Parlament, Guvern si un popor de români, hotarâti sa îsi fructifice, sa-si împlineasca destinul national. Rezultatele nu au fost întotdeauna pozitive, ca în fragmentul de istorie de mai sus, ajungându-se chiar la situatii extreme, ca dictatura personala a lui Carol al II-lea. Întrerupta de somnul comunist, cultura constitutionala a renascut, inocenta, în 1991. Rezultatul muncii Adunarii Constituante alese în mai 1990 e acum redundant – un castel de cuburi, ce prefigureaza casa pe care copilul (acum matur) o va construi. Criza politica pe care o traversam, de circa un an, este o criza constitutionala. Semnele sunt multe: Stilul activ al lui Basescu ne face sa descoperim ca prerogativele presedintelui sunt mai însemnate decât credeam. Criza de la MAE, tentativa Parlamentului de a-i gasi nod în papura lui Basescu si altele arata ca exista o sumedenie de probleme care nu sunt tocmai constitutionale, dar nici neconstitutionale, dupa definitia corecta a termenului. Curtea Constitutionala e un arbitru fara fluier, caci oricine poate întinde la nesfârsit limitele Legii Supreme, si poate fenta rigorile prin numeroasele portite lasate deschise de legiuitorii din ’91 si 2003.
Aruncat pe geam, Basescu se va întoarce pe usa. Fie ca va fi sau nu va fi suspendat, vom avea, pentru prima oara, o coabitare între un Guvern si un presedinte din opozitie. Avem Guvern nou, vom avea, poate, un soi de presedinte nou, poate si un Parlament nou. Dar asta nu va rezolva nimic. Domneste ambiguitatea, iar aceasta nu are ce cauta într-o relatie. În ambiguitate, nevasta este curva, sotul e betiv, iar copiii mor de foame. Nu ne putem baza pe întelepciunea lui Carol, pe prieteni, sau pe potriveala sufletelor, ca acestea sa guverneze tara. Coabitarea o reclama – e nevoie de o noua Constitutie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top