Ştiri

Claudiu Palaz, Mișcarea Populară: „Cei care nu vor să fie identificaţi cu actualul Parlament să înceapă să îşi dea demisiile în plen”!

Ce au înțeles politicienii din „Revoluția #Colectiv”.

Tragedia din clubul bucureștean „Colectiv” a demonstrat încă odată că în România se moare din cauza corupției sistematice din instituțiile statului. Până în acest moment sunt 48 de morți și zeci de răniți în stare gravă. Zeci de mii de oameni au ieșit în fiecare seară pe străzile marilor orașe pentru a protesta la adresa clasei politice actuale, a Guvernului, Bisericii și corupției. În special tinerii au adus în discuție necesitatea unei restartări a țării. „Revoluția #Colectiv” este de mai bine de zece zile subiectul principal al societății. Ea a dus la demisia Guvernului Ponta și la nominalizarea altui premier. Cum se vede această revoluție la Constanța, ce înțeleg sau ce nu înțeleg politicienii constănțeni din scandările străzii, cât de dispuși sunt să schimbe ceva din politica actuală vom vedea într-o serie de interviuri pe care redacția Dezvăluiri le-a realizat cu principalii lideri politici din oraș. În fiecare zi vom publica câte un interviu, ordinea lor fiind ordinea în care am primit răspunsurile din partea partidelor.

Un articol de Călin GAVRILAȘ și Mihai Răzvan ROTARU

 Dezvăluiri: Ce ați înțeles dumneavoastră ca politician din „Revoluția #Colectiv”?

Claudiu Palaz: Nu ştiu dacă termenul de ”Revoluţia Colectiv” este cel mai nimerit. Nu sunt de acord ca evenimentele din stradă ”să se urce” pe nenorocirile familiilor care şi-au pierdut pe cineva în tragedia de la Colectiv.
Manifestările din stradă au pornit de la acest tragic eveniment, dar au luat o turnură politică. Dacă acestea erau doar pentru cauzele tragediei, în condiţiile în care cei din stradă vor ca instituţiile statului să-şi facă datoria, azi, aceste marşuri au rămas fără obiect, deoarece cei care sunt vinovaţi au fost arestaţi, urmând să fie trimişi în judecată.
Spun acest lucru deoarece sunt singurul care a cerut ca cei din administraţia constănţeană să răspundă penal în cazul celor 3 fete care au decedat în incendiul de la restaurantul Beirut, şi nu am mai văzut nicio revoluție în stradă. Mai mult, presa a omorât subiectul şi nici nu am auzit de ”Revoluţia Beirut”!
Păcat! Dacă dumneavoastră aţi fi făcut presiune pe autorităţi şi m-aţi fi ajutat, azi, poate lucrurile stăteau altfel: administraţia din Primărie ar fi fost mai responsabilă.

Dezvăluiri: Se vorbește despre o primenire a clasei politice. Ce ar trebui să facă actualii politicieni?

Claudiu Palaz: Cred că cei care vor să mai rămână în politică trebuie să accepte o transparenţă a tuturor acţiunilor pe care le întreprind.
O ”lustraţie” a trecutului şi a averilor politicienilor ar fi oportună faţă de cerinţele manifestanţilor. Nu mă refer la declaraţiile de avere, care sunt publice, ci la cele care au fost secrete şi au rămas secrete. Acest lucru se poate schimba. Eu personal am făcut asta când eram prefect și mi-am desecretizat declarația de avere, iar dumneavoastră, presa, ştiţi lucrul acesta, despre care aţi şi scris.

Dezvăluiri: De ce nu ați ieșit zilele acestea pe stradă la acțiunile tinerilor?

Claudiu Palaz: Am ieşit, dar nu mi-am dorit să fiu vizibil. Nu ar fi fost corect faţă de victimele de la Colectiv. Repet, nu sunt genul care să-şi facă drum în viața politică pe necazurile altora. Am urmărit să văd dacă cei care se intitulează ”liderii mişcării din stradă” fac deosebire între evenimentele Colectiv şi cerinţele politice. Şi nu fac. În stradă, fiecare strigă ce vrea. De exemplu, se strigă împotriva DNA şi CSM. Eu nu sunt de acord cu acest lucru! DNA şi CSM sunt instituţii puternice, care îşi fac treaba! Nu trebuie blamate.
Slăbirea instituţiilor statului ne creează vulnerabilităţi. Aşa că, mesajul celor din stradă este în funcţie de interesele celor care îl strigă. Eu sunt de acord cu schimbarea multora din politică, dar pe lucruri concrete. Nu poţi să arunci întreaga clasă politică la ”coşul de gunoi al istoriei”, doar pentru că unii au fost hoţi şi corupţi.
Sunt sigur însă că cei din stradă vor avea un cuvânt greu de spus la următoarele alegeri.

Dezvăluiri: Un mesaj pentru tinerii care în fiecare seară ies pe străzi pentru o viață mai bună.

Claudiu Palaz: Să nu cedeze şi să-şi structureze solicitările clar. Mesajele date de fiecare cum vrea, nu îi ajută. Fac doar să se spună de cei care stau în faţa televizorului că: ”Tinerii nu ştiu ce vor”. Nu trebuie să se lase manipulaţi! Eu unul, personal, şi formaţiunea pe care o reprezint în Constanţa, am înţeles mesajul. Dar nu este suficient. Toţi trebuie să înţeleagă.

Dezvăluiri: Guvernul Ponta trebuia să cadă în urma acestor proteste?

Claudiu Palaz: Guvernul Ponta trebuia să cadă mai demult. Protestele au fost maximul de mesaj împotriva lui Ponta. Nu se mai putea salva.

Dezvăluiri: Credeți că românii s-au trezit cu adevărat și vor vota mai atent anul viitor?

Claudiu Palaz: Românii sunt treji demult, doar că aşa suntem noi de fel, răbdători. Însă sunt sigur că vor vota mai atent şi de această dată, votul va avea „puterea unui glonţ”!

Dezvăluiri: Pe cine credeți că a avantajat această Revoluție Colectiv?

Claudiu Palaz: Mi-aş dori ca această mişcare să nu fie confiscată de nimeni. Să rămână o mişcare care a dat un semnal clar clasei politice şi urmările să se vadă la vot!

Dezvăluiri: Ce guvern ar trebui să aibă acum România: de tehnocrați, al majorității parlamentare, minoritar sau ar fi bine să se ajungă la alegeri anticipate?

Claudiu Palaz: Un guvern de tehnocraţi pe hârtie, nu ar face bine României, dacă aceştia au legături tot politice.
Consider că partidele trebuie să-şi asume ce va urma: bine sau rău. Senzaţia mea este că toţi fug acum de guvernare. Nu prea mai sunt bărbați de stat, care să fie responsabili şi patrioţi. Şi nu spun vorbe mari, veţi vedea.
Iar la anticipate nu se va ajunge. Pentru că parlamentarii nu vor asta. O demonstraţie de curaj este simplă: cei care nu vor să fie identificaţi cu actualul Parlament, blamat de stradă, să înceapă să îşi dea demisiile în plen şi să anunţe public acest lucru! Nu să se joace de-a demisia în alb. Dar nu au curajul să facă acest gest. Niciunul dintre cei de la PNL şi UNPR care au anunţat acest lucru. Este doar praf în ochii străzii.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top