Fără categorie

Claudiu Palaz: Făgădău nu e decât o marionetă! Obiectivul meu e să scot câți mai mulți oameni la vot

Anul 2016 a început sub semnul alegerilor locale din luna iunie. Primul partid ce și-a anunțat clar candidatul pentru primăria Constanța a fost Mișcarea Populară (MP). Astfel, Claudiu Palaz este cel care își dorește să ocupe fotoliul de edil al unui oraș care de ani întregi își confundă imaginea cu cea a lui Radu Mazăre. Ce intenții are, care sunt principalii contracandidați, cum se va desfășura campania electorală și multe alte informații exclusive, veți putea citi într-un amplu interviu pe care Palaz l-a acordat publicației noastre.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

„La Constanța USL trăiește”!

Noua lege electorală ce prevede alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin avantajează, la o primă vedere, aleșii locali ce ocupă aceste funcții. Cu cât sunt mai mulți candidați, cu atât sporesc șansele edilului în funcție să fie reales. Claudiu Palaz crede că într-o democrație normală cele două tururi sunt capitale, însă vede la Constanța și un avantaj al acestei legi, deoarece electoratul de dreapta are o singură opțiune: pe el. „Eu nu-l văd pe Gheorghe Dragomir să iasă în turul doi, când ar pierde candidatul lor și aș rămâne eu cu candidatul de stânga și să spună: susțineți-l pe Palaz. Iar PNL Constanța ar fi în stare în turul doi să iasă să zică: susțineți candidatul stângii. PNL Constanța cu PSD Constanța sunt mână în mână.
Mai mult, Palaz susține că în spatele celor doi candidați „USL” sunt grupuri de interese economice care-i susțin în viitoarea campanie electorală. „În spatele lui Făgădău este clasica grupare Mazăre-Constantinescu ale căror interese economice le știu toți constănțenii. Afirmațiile făcute de mine în timpul cât eram prefect (că această grupare fură din banul public n.r.) s-au dovedit a fi reale. Dar nu vă imaginați că gruparea Mazăre-Constantinescu nu va încerca să-și mențină controlul pe primăria Constanța. Au contracte care sunt în derulare, au contracte ale firmelor lor care sunt abonate la banul public. În spatele lui Făgădău, care nu e decât o marionetă, stau Mazăre și Constantinescu.”
Și în spatele susținerii unei posibile candidaturi ale lui Vergil Chițac din partea PNL, Claudiu Palaz vede oameni de afaceri care și-ar dori ca primarul Constanței să fie omul lor. „În spatele lui Chițac, din hârtiile și documentele pe care le am, se dovedește a fi omul de afaceri Gabi Comănescu (om de afaceri ce controlează compania Grup Servicii Petroliere – GSP n.r.), lucru pe care nu l-a negat nimeni, niciodată. Știți foarte bine că în același timp din Asociația Civică „Pentru Constanța” a ieșit Gabi Comănescu și a intrat Chițac. Asociațiile și fundațiile, în general, se fac pe bază de prietenie, se fac cu oamenii în care ai încredere. Nu știu de ce nimeni, până la această dată, nu a făcut o verificare să vedem de unde provin banii acestei asociații. Vi se pare că interesele oricărui om de afaceri constănțean potent sunt la fel cu interesele constănțenilor? Vi se pare că acestor moguli le pasă că la Poarta 6 oamenii sunt mâncați de ploșnițe când își duc copiii în parc? Mi se pare că se dorește o abonare a firmelor acestui om de afaceri la banul public în următoarea perioadă”.

„În PNL Constanța numele lui Chițac nu e bătut în cuie”

Claudiu Palaz susține că apele nu sunt deloc liniștite în Partidul National Liberal. Dacă numele Contraamiralului Vergil Chițac e destul de vehiculat ca posibil candidat la primărie, Palaz arată cu degetul și către alte persoane care ar putea revendica acest drept. „E posibil ca haina militară să-l blocheze (pe Chițac n.r.) în a face afirmația tranșantă că va candida. Voci din PNL spun că lucrurile nu sunt clarificate la nivelul organizației județene. Mai sunt jucători politici care-și doresc primăria Constanța. Gigi Chiru nu a renunțat la ideea de a candida, chiar și Robert Boroianu mi se pare că nu a zis clar că renunță la candidatură pentru a susține alt candidat. Numirea unui candidat din afara partidului, pentru PNL Constanța este o problemă. Din punctul meu de vedere este o rușine. Faptul că PNL Constanța nu a fost în stare să scoată un candidat credibil dovedește încă odată că în tot această perioadă PNL a fost mână în mână cu PSD-ul”. Chiar dacă Vergil Chițac va renunța la cariera militară și se va înscrie în partidul liberal, Palaz consideră că rămâne un candidat importat din afară, el neavând o tradiție în partid. „Azi PNL Constanța nu are un om capabil să se bată cu PSD. Nimeni nu are curaj să iasă în față. Și Gigi Chiru este un membru de partid, un parlamentar, adus în urma unei fuziuni. Va putea să se bată din partea PNL?”

„Campania mea e făcută pentru cei care sunt indeciși. S-a încercat scoaterea mea din competiția pentru primărie”

Dacă alți contracandidați își vor face campanie electorală dând în continuare pui congelați sau tichete, Claudiu Palaz vizează un alt tip de electorat: indecișii. Scoaterea acestora la vot poate fi, pe modelul alegerilor prezidențiale din 2014, o rețetă a succesului pe care cei din Mișcarea Populară și-o doresc la Constanța. „Sunt genul de politician care merge pe stradă. Eu nu stau în birou să fac campanie și din când în când să mai ies. Acea categorie de oameni pe care eu îmi doresc să o scot la vot sunt acei oameni cărora nu le-a bătut nimeni în poartă niciodată. De ce? Pentru că Mazăre, și același fenomen este și la Făgădău, are un electorat captiv, beneficiari ai unor programe sociale și în ziua votului sunt sunați de diverși oameni. Ei sunt votanți cerți. Să nu uităm că prezența mare la vot nu avantajează PSD-ul. Acesta este obiectivul meu: să scot câți mai mulți oameni la vot.”
La finalul lui 2015, dar și la începutul acestui an s-au vehiculat mai multe sondaje electorale cu privire la intenția de vot a constănțenilor. Liderul Mișcării Populare susține că nu a făcut astfel de sondaje, dar că cifrele de la celelalte partide care au făcut astfel de studii (PSD și PNL) sunt încurajatoare pentru el. „Într-un sondaj sunt dat cu 14% și în altul cu 16%. Ei nu le-au dat fizic publicității tocmai din acest motiv, au fost măsluite și de unii și de alții. Și de asta își doreau foarte tare să nu fiu nominalizat din partea MP la primăria Constanța. Anumiți ziariști care sunt agățați de grupuri de interese, mai ales ale PNL, au făcut fel de fel de articole cu precizări că dacă Traian Băsescu va reuși să înfrângă micile orgolii, MP Constanța trebuie să se așeze în spatele unui candidat care era nu știu ce persoană. S-au făcut chiar și întâlniri cu Eugen Tomac în acest sens, dar Tomac le-a spus că la Constanța se va merge cu Palaz. Dacă eram un candidat de 2% (cu cât mă dau ei) nu încercau să facă acest lucru.”
Candidatul MP nu neagă nici anumite discuții purtate cu liderii unor formațiuni politice de dreapta mai mici ca anvergură, precum PNȚCD, de la care și-ar dori sprijinul în vederea alegerilor locale. „E firesc să am astfel de întâlniri, e firesc să mă intereseze strategia lor. E posibil să avem o înțelegere cu astfel de partide, alianță e cam mult spus. Depinde de interesele fiecăruia pentru Primăria Constanța.”

„Sunt un om de echipă dar nu tolerez trădarea!”

Claudiu Palaz a comentat și conflictul dintre el și deputatul Florin Gheorghe, fost membru al MP, dar și cel legat reprezentanții organizației de tineret care s-au înscris în PNL. „La Mișcarea Populară nu există șefi, de la mine în jos toată lumea muncește. Florin Gheorghe nu face parte din categoria asta. Florin Gheorghe se urca pe munca altora. Florin Gheorghe a avut o echipă plătită de militanți la alegerile trecute care au venit peste echipa noastră de la tineret. Or, se știe, MP nu-și plătește niciodată militanții. Mi s-a părut un act nesănătos care ar fi dăunat ca un măr rău în sânul partidului. În plus, prietenia lui cu Făgădău este de notorietate, a recunoscut-o public întotdeauna, iar în secunda în care s-a pus problema să candideze (Făgădău n.r.) a zis: domnule, stai puțin și dacă iese el ce probleme aveți? În secunda în care mi-a făcut o astfel de afirmație de ce să mai rămână aici? Să-l țin să ce? Să mă chinui cu el? Florin Gheorghe nici măcar nu și-a depus candidatura la alegerile MP la organizația municipală. Are un caracter de băiat bun, cu ghilimelele de rigoare.
În ceea ce-i privește pe cei de la tineret, plecarea lor a fost în ziua în care a căzut guvernul. Li s-a promis la acea dată că li se vor da locuri de muncă, eu n-am cum să le dau locuri de muncă celor de la tineret. Eu n-am să mă duc niciodată la Făgădău să-i spun să-mi angajeze oamenii, n-am să mă duc la nicio instituție deconcentrată să le spun să-mi angajeze oamenii pentru că sunt de la MP. Strategia în sine a fost aceea de a slăbi Mișcarea Populară, de a o face o anexă a PNL, să mă decapiteze pentru că le sunt destul de incomod. În continuare voi fi foarte autoritar în ceea ce privește trădarea. Nu tolerez, pentru că până acum în politica constănțeană s-a mers pe blat.”

„Sunt și voi rămâne un băsist!”

Mișcarea Populară este condusă din luna octombrie 2015 de fostul președinte al României, Traian Băsescu. După ce a avut de depășit momente delicate în ceea ce privește integritatea unor lideri (cazul Elena Udrea), noul partid pare să-și fi găsit un lider-locomotivă. Mai mult, Băsescu fiind constănțean este un personaj politic ce poate juca un rol important în alegerile de la malul Mării. Claudiu Palaz recunoaște că se va folosi de numele și experiența fostului președinte “Aș fi fără minte să nu consider că Traian Băsescu nu are un rol major în alegerile din Constanța. Va veni la lansarea mea. Dar nu mă bazez numai pe Traian Băsescu, mă bazez și pe munca mea. Cei care se bazează doar pe el, mi se par niște oameni care nu muncesc. Eu sunt, și voi rămâne și imi curge sânge băsist, dar, cred eu că trebuie să-l onorez prin muncă.”

(Va urma )

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top