COMUNICATE

Clanul Racz – Ristin spală bani sub paravanul Eco Ledo Net

Asociatii si administratorul firmei bucurestene Eco Ledo Net SRL deruleaza, prin intermediul punctului de lucru de la Navodari, mai multe afaceri de spalare a banilor si de plasare a combustibililor contrafacuti pe piata româneasca. Societatea a fost implicata, în luna martie a acestui an, într-o deturnare de cisterne, dupa modelul petrecut si la cealalta microrafinarie din judetul Constanta, detinuta de rivala Eco Petroleum SA. Astfel, patru cisterne încarcate de la RAFO Onesti au luat drumul Ardealului, desi potrivit actelor de furnizare marfa urma sa ajunga la Navodari. Alte 3.000 de tone de combustibil lichid usor au fost plasate printr-o firma fantoma detinuta de un cetatean maghiar, aflat în relatii de afaceri cu actionarul ungur al Eco Ledo Net, Attila Racz.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

Administratorul Ristin Pompiliu este si el autorul mai multor tranzactii penale cu petrol, cea mai crunta lovitura de piata a acestuia fiind valorificare ilegala a mai multor cantitati de petrol introduse în tara, în regim de tranzit, pentru cresterea cifrei octanice.
Firma Eco Ledo Net a fost înfiintata în anul 2002, la Bucuresti. În acelasi an, cele doua persoane fizice asociate, respectiv cetateanul româno-maghiar Attila Racz si bucuresteanul Dorel Oanta, au deschis si un punct de lucru la Navodari, la iesirea din oras înspre Fertilchim. Cu o investitie considerabila, societatea a edificat aici o microrafinarie pentru fractiile grele de hidrocarburi, apta sa produca combustibil lichid usor, dar si motorina tip euro. Afacerea de la Navodari este, din multe puncte de vedere, curata ca lacrima, chiar daca în acest scop societatea a raportat câtiva ani la rând pierderi financiare, justificate în parte prin investitiile care au îngrosat contul de imobilizari corporale. Mai mult, firma a fost dispusa sa liciteze lucrari de reciclare a slamurilor petroliere sub valoarea de piata, cu scopul ascuns de a-si justifica activitatea curata ca lacrima. În spatele acestei aparente de corectitudine se ascunde însa o veritabila retea cu deprinderi penale. Societatea este administrata de româno-canadianul Ristin Pompiliu, un personaj a carui activitate penala ar putea ajunge caz de studiu pentru orice facultate de drept din România. În anul 2003, acesta a fost trimis în judecata, într-un dosar instrumentat de procurorul Ciprian Nastasiu (cel care s-a ocupat si de cazul Omar Hayssam) pentru o evaziune fiscala de sapte miliarde de lei vechi, fals si uz de fals, infractiuni comise în activitatea firmei Alcapo Oil SRL Timisoara. Ristin se sustrasese, în calitate de administrator al firmei mentionate, de la plata accizelor, pentru o cantitate de 10.000 de tone de combustibil, introdus în tara, în regim vamal de perfectionare activa, de firma nemteana Larissa SRL. Combustibilul provenea din Belarus, fiind livrat de firma Euroeast Trade LLC, înregistrata în paradisul fiscal american din statul Delaware. Benzina trebuia aditivata de firma lui Ristin si apoi expediata în Belarus, însa eminentele acestei afaceri au desfacut-o pe piata româneasca, fara a achita taxele vamale aferente importului si accizele.

Reteaua firmelor fantoma si deturnarea de la RAFO

Un alt incident cu implicatii penale în care a fost implicat Ristin Pompiliu si cei doi asociati ai firmei Eco Ledo Net a fost descoperit recent de comisarii Garzii Financiare, în urma unui control încrucisat. Astfel, organele de control au descoperit ca, în perioada octombrie 2005 – ianuarie 2006, peste 3.000 de tone de uleiuri minerale livrate de Eco Ledo Net au fost tranzactionate, prin intermediul unei retele de firme fantoma ca benzina si motorina. Combustibilul lichid greu pentru focare fusese livrat de punctul de lucru de la Navodari catre SC Berg Forest SRL Tulcea, care a plasat mai departe marfa firmei Farkas Led SRL Constanta. În schimb Farkas Led a livrat catre aceeasi Berg Forest 2.917 tone de motorina euro III, iar aceasta din urma a desfacut marfa catre alti 20 de agenti economici. Farkas Led SRL este detinuta de cetateanul maghiar Laszlo Farkas, însa societatea are caracteristicile unei firme fantoma. Ca o întâmplare de zile mari, tranzactii similare au fost descoperite de organele de control si între aceasta firma fantoma si SC Petrocris SRL Stei, detinuta de Attila Racz, care este asociat si în Eco Ledo Net. Acest personaj este cercetat în noua dosare penale pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals, infractiuni comise în tranzactii cu petrol. Nu în ultimul rând, firma Eco Ledo Net a fost implicata, în luna martie a acestui an, într-o deturnare de produse petroliere achizitionate de la RAFO Onesti. Astfel, patru cisterne cu motorina care, potrivit documentelor de livrare, trebuiau sa ajunga la Navodari, au fost surprinse de organele de control în drum spre Brasov. Marfa urma sa ajunga în Bihor si Timis, unde se afla fieful infractional al cuplului Racz – Ristin. Datorita faptului ca în operatiunea de filare participasera si ofiteri ai Serviciului de Informatii al Armatei, fara supravegherea procurorilor, deturnarea de produse petroliere nu a fost urmata de cuvenitul dosar penal, probele nefiind legitime. Cu asemenea încarcatura infractionala, nu este greu de înteles de ce afacerea de la Navodari a clanului Racz – Ristin este tinuta curata ca lacrima. Pur si simplu, pentru a oferi fatada necesara actor activitati ilicite! Vom reveni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top