Interviu

City Park Mall şi circul Americano, acuzaţi că poluează Lacul Tăbăcărie cu fecale!

Săptămâna trecută, plimbăreţii care au luat cu asalt zona de sud a parcului Tăbăcărie au fost întâmpinaţi de o duhoare pestilenţială. Damful de hazna a gonit clienţii barurilor şi terenurilor de joacă de pe malul lacului, dar şi pe cei de pe terasa City Park Mall. Canicula abătută peste Constanţa nu a făcut decât să intensifice mirosul neplăcut, care a fost purtat şi mai departe, de vânt. Sursele zirului DEZVĂLUIRI au indicat, ca cea mai probabilă cauză a mirosului, poluarea Lacului Tăbăcărie cu materii fecale provenind de la circul Americano, găzduit de City Park Mall. Ipoteza a fost confirmată de pescarii din zonă şi de proprietarii unui centru de închiriere a hidrobicicletelor, care au fost nevoiţi să îndure, zile în şir, mirosul înţepător de urină şi fecale. Ajunşi la faţa locului, reporterii DEZVĂLUIRI au regăsit, lângă circul Americano, acelaşi damf ce pluteşte peste stuful de pe lac. De asemenea, ei au constatat că circul era conectat (mai mult sau mai puţin legal) la reţeaua de apă din parcarea mall-ului şi i-au surprins pe angajaţii circului, în timp ce aceştia îşi spălau maşinile, lângă colectorul de ape pluviale.

Un articol de Răzvan PETRE

Căldură mare, duhoare pe măsură!

Săptămâna trecută, România a fost cuprinsă de caniculă. Constanţa nu a făcut excepţie, termometrele din centrul oraşului înregistrând şi 35 de grade Celsius, la umbră. În timpul acesta, constănţenilor care încercau să se ferească de arşită în principalul parc al oraşului li se pregătea o surpriză mirositoare… Peste toată partea de sud a parcului se aşternuse un „parfum” acru de hazna. Acesta sporea, pe măsură ce te apropiai de mult-lăudatul City Park Mall, care era acoperit de arome pestilenţiale. Pe terasa mall-ului, situată la 10 metri deasupra nivelului lacului, mirosul părea a fi mai puternic ca oriunde. Rând pe rând, oamenii ce ieşeau pe terasă, pentru a mânca sau pentru a se răcori cu o bere, făceau cale întoarsă, refugiindu-se din calea duhorii de toaletă înfundată.

Puşi pe fugă de mirosul neplăcut

Dunhoarea ce otrăvea zona City Park Mall a pus pe fugă pe toţi clienţii afacerilor de pe malul Lacului Tăbăcărie, dar şi pe pescarii ce îşi făceau veacul prin zonă. Aceştia şi-au schimbat locul de pescuit. Din nefericire, vântul pornit în ultimele zile a purtat, atât mirosul, cât şi apele murdare din care el provenea, către golfurile de la nord de City Park Mall, altă dată pline-ochi de undiţari. Suprapunerea caniculei peste valul de miros neplăcute le-a făcut viaţa amară oamenilor ce munceau pe malul lacului. Angajata unui agent economic cu punct de lucru în apropiere ne spune că i s-a făcut rău, în una din zile. O altă angajată ne povesteşte de senzaţia de arsură pe care o avea, pe căile respiratorii, în perioada de maxim a duhorii.
Pentru afacerile de pe malul lacului, canicula – ce ar fi trebuit să le aducă mai mulţă clienţi – le-a stricat planurile. Asta pentru că temperaturile foarte mari au amplificat duhoarea, gonindu-i pe cei ce ar fi vrut să stea la o bere, sau să îşi scoată copiii la o plimbare pe lac. Barul de lângă City Park Mall şi terasele de la parterul centrului comercial de-abia dacă aveau câteva mese ocupate. La rândul lor, angajaţii centrului de închiriere a hidrobicicletelor stăteau de pomană. „În mod normal, veneau oamenii la bar şi mai dădeau şi pe la noi, să închirieze o hidrobicicletă. De când cu mirosul de urină şi dejecţii, numărul clienţilor a scăzut considerabil…”, ne-a declarat femeia ce se ocupa de hidrobicilete şi de terenul de karting de pe malul lacului.

Deşeuri animale, la deversorul de ape pluviale

Cauza cea mai probabilă a mirosului neplăcut a fost o poluare a Lacului Tăbăcărie cu urină şi materii fecale. Acestea au ajuns în lac prin intermediul deversorului de ape pluviale aflat în apropierea City Park Mall. Prin acest deversor sunt eliminate în lac apa de ploaie şi apele colectate de reţeaua de canalizare stradală. Aşa cum ştiu până şi pescarii din zonă, prin acest deversor nu au mai ajuns ape menajere, în Lacul Tăbăcărie, de mai bine de cinci ani. Cu toate acestea, săptămâna trecută, în dreptul deversorului a fost observată o maree de dejecţii urât mirositoare.
Oamenii din zonă au aţintit un deget acuzator în direcţia circului Americano, găzduit în parcarea City Park Mall. Mirosul puternic de balegă şi de urină i-a făcut pe toţi cei întrebaţi să considere că angajaţii circului ar fi aruncat fie dejecţiile animalelor mari, fie apele rezultate de pe urma spălării acestor dejecţii, direct la canal. Pe perioada „mareei mirositoare”, mai multe persoane au observat o pojghiţă groasă, duhnind a hazna, care a acoperit lacul, pe o porţiune de câteva sute de metri pătraţi. Întrebaţi despre acest fenomen, angajaţii centrului de închiriere a hidrobicicletelor au declarat că, în urmă cu câteva zile, au ieşit cu barca pe lac, pentru a încerca să îndepărteze, cu vâslele, pojghiţa urât-mirositoare. „Se mai întâmpla şi altă dată să miroasă urât, dar mirosea a mâl, nu a dejecţii, iar lacul era, cât-de-cât, curat…” ne-a declarat unul din angajaţii centrului de închiriere a hidrobicicletelor.

Balegă, pe lac şi în parcare

Deplasându-se la faţa locului, reporterii DEZVĂLUIRI au fost întâmpinaţi, previzibil, de mirosul de bălegar, ce emana din stuful de pe marginea lacului. Vântul ce bătea, de câteva zile, din direcţie sudică, purtase mirosul şi dejecţiile căte golfurile lacului. Astfel, cea mai puternic-mirositoare zonă era cea din imediata apropiere a „orăşelului copiilor”. În imediata apropiere a deversorului, duhoarea infernală te întâmpina de la distanţă. Alături, apa avea o culoare ciudată, iar în gura deversorului, algele (a căror creştere este stimulată de nitriţii din dejecţii) coloraseră apa într-un verde-bolnav, întrepătruns, pe alocuri, de o materie vâscoasă, maronie.
Acelaşi miros înţepător ce „parfuma” malurile lacului a fost uşor de recunoscut, în parcarea City Park Mall. În partea din spate a parcării, la umbra unui coviltir, stăteau la adăpost animalele „bălegoase” ale circului – cai, ponei, cămile, lame. Sub copitelele lor, pământul era acoperit de paie, iar, către margine, fiecare împrejmuire avea scobit câte un şanţ pentru dejecţii. Alături, îngrijitorii cărau de zor la pubele deşeurile aferente animalelor – în special paie şi resturi de fân. De altfel, zona pubelelor mirosea mai puţin decât malul lacului, deşeurile azvârlite acolo fiind solide şi uscate. De jur-împrejur, perimetrul circului era suspect de curat…

Circul Americano, conectat direct la canal

Explicaţia curăţeniei am găsit-o imediat, în parcarea circului, unde un îngrijitor, înarmat cu o pompă de mare presiune, spăla unul din tiruri. Alături, un altul vopsea cu o suflantă un vagon al caravanei. Pentru curăţenie, circarii foloseau apa ce izvora miraculos dintr-un furtun, tras până în cea mai apropiată canalizare. De altfel, în perimetrul ocupat de circ, imaginea capacelor de canalizare săltate era una frecvent întâlnită.
Fără nici un stres, angajaţii circului lăsau apa cu care îşi curăţaseră tirurile să se scurgă în reţeaua de preluare a apelor pluviale, conectată direct la colectorul ce se varsă în Lacul Tăbăcărie. Asta deşi lucrările de spălătorie efectuate nu erau unele banale: Unul dintre muncitori uda din belşug unsoarea scursă, în punctul în care tirul se îmbina cu vagoanele circului, iar altul, în spatele unui alt tir, cu cabina rabatată, spăla de zor motorul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top