Ştiri

Cine conduce PNȚCD Constanța?

În ultimii ani liniștea Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) a fost stabilită de instanțele de judecată civile din cauza mai multor schimbări la nivelul structurilor de conducere. Nici organizația Constanța nu a scăpat de aceste dispute, ele fiind tranșate tot în sala de Tribunal.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Epopeea neînțelegerilor din PNȚCD a început după alegerea lui Aurelian Pavelescu (2010) în funcția de președinte al partidului. Atunci, Congresul Extraordinar a votat masiv, 441 de voturi pentru din 463, pentru alegerea avocatului ca șef peste țărăniștii din România. Funcția acestuia a fost reconfirmată și în anul 2013 de același Congres Extraordinar. Însă, în toți acești ani, nu puțini au fost contestatarii acestor alegeri, a echipelor de conducere sau chiar a unor decizii pe care PNȚCD le-a luat. Ultimul proces, finalizat anul acesta, respinge definitiv orice altă formă de organizare a nemulțumiților (au luat chiar denumirea de PNȚCD) și confirmă, prin sentința numărul 1002 din 01.10.2015 dată de Curtea de Apel București că singurul PNȚCD este cel condus de Pavelescu, cel care se regăsește și în Registrul Partidelor Politice.

Tudorel Chesoi, deși pierde în instanțe zice că reprezintă PNȚCD în continuare

Unul dintre contestatarii actualei conduceri a PNȚCD atât la nivel național, cât și la nivel local este constănțeanul Tudorel Chesoi, exclus din partid de către Comitetul Național de Conducere pentru prejudicii de imagine aduse partidului, semnarea de documente fictive în mod fraudulos și folosirea de ștampilă falsă. Imediat după excludere (25 mai 2013), Chesoi își caută în instanță dreptatea. La începutul acestui an judecătorii decid că excluderea nu a fost făcută cu îndeplinirea întocmai a tuturor procedurilor, astfel încât Tudorel Chesoi redevine membru al PNȚCD. Dar, revenirea în rândul țărăniștilor constănțeni este de scurtă durată deoarece în data de 18 februarie 2015, biroul Organizației Municipale PNȚCD Constanța îl exclude din nou pentru acțiuni și declarații ostile la adresa partidului. Așadar, conform documentelor remise redacției noastre de către conducerea PNȚCD Constanța, Tudorel Chesoi nu mai are calitatea de membru a acestui partid. Mai mult decât atât, președintele organizației, Andrei Țapliuc, a sesizat și primăria Constanța că funcția de consilier local a lui Chesoi, dobândită în urma alegerilor din 2012, trebuie să înceteze odată cu încetarea calității de membru al partidului pe listele căruia a candidat (legea 393/2004 art.9). La adresa transmisă primăriei în luna mai, nimeni nu a dat niciun răspuns și nu a luat nicio măsură. În această situație, președintele Țapliuc are intenția de a sesiza instituția prefectului pentru verificarea legalității componenței consiliului local.

Cine conduce organizația județeană?

Conform documentelor, în data de 16 mai, anul acesta, Comitetul Național de Conducere al Partidului Național Ţărănesc Creștin Democrat, a validat prin votul majorității membrilor Conferința Județeană de Alegere a Organizației PNŢCD Constanța. Astfel, lista validată este deschisă de Adrian Țapliuc în calitate de președinte (reconfirmat în această funcție), Doru Lutac – vicepreședinte și Gheorghe Caruţiu – secretar general. Moțiunea cu care Țapliuc a fost ales lider al organizației judeţului Constanța poartă numele PNȚCD – un altfel de partid, o altfel de politică.

Chesoi preferă să tacă

Redacția noastră l-a contactat pe Tudorel Chesoi în mai multe rânduri adresându-i câteva întrebări legate de situația lui actuală în PNȚCD. Din păcate, până la ora publicării articolului, pe adresa noastră nu a sosit niciun punct de vedere. Ar fi fost interesant de văzut care este, în concepția lui, conducerea legitimă a partidului, atât la nivel național, dar mai ales la nivel județean unde invocă șefia PNŢCD în diverse apariții publice. Am fi vrut să vedem documentele care stau la baza acestor afirmații și să știm în ce calitate ocupă un fotoliul de consilier local.

PNȚCD, un partid mic, cu o istorie mare

După cum declară președintele PNȚCD Constanța, Adrian Țapliuc, partidul are o istorie mare (înființat în 1869, membru al P.P.E din 1987) ce a interacționat tot timpul cu istoria poporului român. Dacă ar fi să enumerăm doar câțiva membri marcanți, Andrei Șaguna, Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu sau Ion Rațiu, ne dăm seama că partidul de astăzi este departe de cel pe care-l știe toată lumea. Având ca principii doctrinare democrația desăvârșită, morala creștină, patriotismul luminat și dreptatea socială, PNȚCD luptă acum să revină acolo unde îi este locul, între primele patru partide din țară.
Imediat după Revoluție, pe 28 decembrie 1989, se reînființează organizația județeană a PNȚCD, avându-l ca președinte pe Costică Ionașcu, fost deținut politic, consilierul personal al lui Corneliu Coposu. Organizația a reputat și un succes imens la alegerile locale din 1992 când primăria Constanța a fost câștigată de un țărănist, Corneliu Neagoe. Alături de el au fost aleși și patru consilieri locali.
Apogeul organizației județene a fost atins în perioada 1996 – 2000 când număra peste 15 mii de membri de partid.
Pierderea în anul 2000 a alegerilor a făcut ca PNȚCD să fie partidul care a avut de suferit cel mai mult în urma celebrei Convenții Democrate care a condus România în următorii patru ani.
Nereprezentat în Parlament, partidul și-a pierdut mulți membri și lideri. În prezent, la Constanța PNȚCD are 2000 de membri, cu organizații în fiecare oraș şi în majoritatea comunelor județului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top